Politika

Administrativni odbor dao zeleno svjetlo za skidanje imuniteta Petru Ivanoviću

Administrativni odbor danas je jednoglasno podržao zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva da se polsaniku Demokratske partije socijalista Petru Ivanoviću skine imunitet.

Odbor je odbio zahtjeva za skidanje imuniteta poslanicima Milanu Kneževiću, Zdenki Popović, Milunu Zogović, Vladanu Raičeviću i Draganu Krapoviću.

 

Raspravljalo se o zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva od 11. februara 2021. godine za odobrenje krivičnog gonjenja Ivanovića.

Podsjetimo, Ivanović je saslušan zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja u slučaju Abu Dabi fonda.

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović kazala je da će poslanici te partije glasati za skidanje imuniteta svim poslanicima, pa i Ivanoviću.

Odbijen predlog za skidanje imuniteta Popović

“Shodno rezultatima glasanja predlažem da Odbor predloži Skupštini Crne Gore da ne daje odobrenje da se protiv poslanice Zdenke Popović može pokrenuti krivični postupak po zahtjevu ODT-a Pljevlja zbog krivičnog djela nepostupanje po zdravstvenim propisima”, kazao je Zogović nakon glasanja.

Tužilac ODT-a Pljevlja Ivan Gačević na početku je objasnio je da je Odjeljenje bezbjednosti Žabljak podnijelo prijavu protiv Zdenke Popović, Krsta Koprivice, Mladena Milićevića, Darka Šljivančanina, Zdravka Krstajića i Popović Pera zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

“Prijavom je predstavljeno da ova lica 1. aprila u Žabljaku dijelila životne namirnice, a da za to nisu imali odobrenje Nacionalnog koordinacionog tijela. Sva lica, osim poslanice Popović, su priznala krivicu, pristali su da se primijeni institut odloženog krivičnog gonjenja. Određen je novčani iznos koji su trebali da uplate i po ispunjenju toga krivična prijava je odbačena”, kazao je on.

Gačević je napomenuo da Popović nije pristala da institut odloženog krivičnog gonjenja i vansudski postupak, zbog čega je podnijet zahtjev za skidanje imuniteta.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je zahtjev neosnovan jer je Popović pomagala ljudima, a za to je imala svu potrebnu dokumentaciju. Takođe, po njegovim riječima, dvije patrole do Žabljaka su zaustavile poslanicu i bile obaviještene zašto je pošla tamo, a nijesu je spriječile da obavi posao.

Poslanica Daliborka Pejović kazala je da se glasanjem za skidanje imuniteta poslanicima daje šansa da pokažu i dokažu pred nadležnim organima svoju nevinost, te da nikome ne žele da naštete. Ona je istakla da će glasati za ukidanje imuniteta svakog predloženog poslanika, uključujući i Petra Ivanovića iz njihovih redova.

Bulatović: Knežević nije kriv, ponosni jer smno učestvovali u incidentu

U Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica je, kaže državna tužiteljka Ivana Vuksanović, na osnovu krivične prijave Centra bezbjednosti podnijeta prijava kojom se navodi da je u noći između 26. i 27 decembra 2019. godine u Skupštini Crne Gore došlo do narušavanja reda u toku devete sjednice redovnog zasijedanja, na kojoj se glasalo o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

“Tom prilikom poslanici Andrija Mandić i Milan Knežević u jednom momentu su prišli stolu predsjednika Skupštine, upotrebom sile iščupali su mikrofon kao i uređaje koji služe za proces glasanja, od kojih je Knežević jedan uređaj bacio na pod, a sve kako bi predsjednika spriječili da se dozvoli glasanje, a zatim i da objavi rezultate glasanja”, kazala je tužiteljka.

Ona je objasnila da bi time izvršili krivično djelo sprečavanje službenog lica da obavlja dužnost.

“U postupku su saslušani osumnjičeni, veći broj svjedoka, oštećeni. Pribavljeni su i materijalni dokazi, obavljen je uviđaj, fotografski je zabilježeno zatečeno stanje. Na osnovu ovoga cijenim da postoji osnovana sumnja da su izvršili ovo krivično djelo i zato je i podnijet zahtjev za skidanje imuniteta”, kazala je ona.

Predrag Bulatović koji prisustvuje sjednici kao nezavisni poslanik kazao je da je krivična prijava protiv Kneževića politički motivisana.

“Mi smo ponosni što smo učestvovali u tom incidentu”, kazao je Bulatović.

Bez saglasnosti i za ukidanje imuniteta Zogoviću

Odbor je sa istim brojem glasova za i protiv, bez uuzdržanih odlučio da ne predlaže Skupštini ukidanje imuniteta Milanu Zogoviću.

Državna tužiteljka Vuksanović objasnila je da se predsjedniku Odbora Milunu Zogoviću stavlja na teret da se iste noći kada se usvajao Zakon o slobodi vjeroispovijesti popeo na stolicu i podignutim prstom povišenim tonom obratio policijskim službenicima riječima: “Dolje ruke bre. Nemoj da ste koga dirnuli rukama, kidaćemo vam ruke jednu po jednu”.

Ona je dodala da ga je, kako se navodi u prijavi, prethodno policijski službenik upotrebom snage sprečavao u daljem remećenju reda.

“Nakon kraćeg vremena napao je tadašnjeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića u čijem pravcu je gađao flašom vode. Brajović je izbjegao udarac spustivši glavu. Na taj način stavlja mu se na teret napad na službeno lice tokom vršenja dužnosti”, kazala je Vuksanović.

Osnovno državno tužilaštva (ODT) iz Nikšića tražilo je ukidanje imuniteta poslaniku Pokreta za promjene Vladanu Raičeviću, protiv kojeg se vodi postupak jer je njegov pas u ljeto prošle godine napao i povrijedio dvije osobe. Tužiteljka Vjera Mićunović kazala je da se Raičević tereti zbog nepropisnog držanja pasa i kućnih ljubimaca zbog čeka je izazvao opasnost.

“Na način što svog psa rase rotfajler nije držao u prostoru odgovarajuće čvrstine iz kog ne može da pobjegne, niti je na ulazu u taj prostor postavio vidljiv znak koji ukazuje na opasnost. Pa je taj pas izašao i ujeo D.K. i maloljetno dijete”, kazala je Mićunovi. Smatra da je njen zahtjev opravdan.

Poslanica Branka Bošjak kaže da je i ovaj događaj predimenzioniran i da nije zaslužilo tu vrstu krivičnog postupka.

“Raičević nije ni bio u zemlji u tom trenutku”, kazala je Bošnjak.

Tužiteljka je odgovorila da je vlasnik psa bio ili ne u zemlji morao da obezbijedi prostor gdje drži opasnog psa.

Ipak, protiv ukidanja imuniteta Raičeviću glasalo je sedam članova odbora, dok su tri bila za.

Predsjednik Odbora Milun Zogović na početku sjednice napomenuo je da po Poslovniku Skupštine poslanik uživa imunitet od dana konstituisanja Skupštine do prestanka mandata.

“Zahtjev za pokretanje postupka protiv poslanika, nadležni organ dostavlja predsjedniku Skupštine koji zahtjev prosljeđuje Administrativnom odboru. Državni tužilac ne može podnijeti naredbu o sprovođenju istrage, niti podići optužni predlog ako ne podnese dokaz da je odobrenje dato”, kazao je između ostalog, Zogović.

On je dodao da se protiv poslanika može pokrenuti postupak samo za krivično djelo za koje je odobrenje dato.

Po zahtjevu Specijalnog državnog tužilaštva Odbor će razmatrati da li će dati mišljenje za Krapovića i Ivanovića, dok su za ostale zahtjevi upućeni sa adresa više Osnovnih državnih tužilaštava.

Protiv poslanika Demorkata vodi se istraga u vezi sa prošlogodišnjim događajima u Budvi kada je smijenjena lokalna vlast DF-a, Demokrata i URE.

Skidanje imuniteta Ivanoviću, SDT je tražilo radi vođenja istrage o nepravilnostima prilikom raspodjele i trošenja novca od poljoprivrednog kredita iz Abu Dabi fonda.

Predsjednik Odbora je upravo Milun Zogović čije je skidanje imuniteta tražio ODT.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Columbus
Gost
Columbus

To je ta famozna vladavina prava…

Ekrem
Gost
Ekrem

Neprincipijelnost poslanika demokrata i sadašnje vlasti !

Martin
Gost
Martin

Nedate svoje,a ? A sto ste ono pricali dok ste bili opozicija?

Jony
Gost
Jony

Zogović sam o sebi odlučuje!
E “dražavo”!

Levis
Gost
Levis

Pogledajte odnos vlasti prema pravosuđu.Njihovima da se ne sudi.Ovakva im je sloboda od kada su došli na vlast.

Send this to a friend