Politika

Adžić: Inicijativa DF-a o himni i jeziku neustavna

Zahtjev Demokratskog fronta za promjenu Ustava, tj. skraćenje himne, uvođenje srpskog kao drugog službenog jezika, kao i trobojke iz 1905. kao narodne zastave, uslovljavanje je koje nema realno uporište, kaže za Dnevnik TVCG pravnik i istoričar Novak Adžić. Tvrdi da je inicijativa neustavna, jer bi promijenila pravno uređenje države. U DPS-u ocjenjuju da je procedura za mijenjanje Ustava krajnje komplikovana i podrazumijeva da je podrži dvije trećine poslanika, a onda i tri petine birača na referendumu, što je, kako tvrde, gotovo nemoguće. Za SDP ta inicijativa je neprihvatljiva, a u ostalim partijama će se izjasniti kada je zvanično i dobiju.

<<<DF traži skraćenje himne, srpski jezik, zastupljenost Srba i trobojku iz 1905.<<<

Prijedlog dopuna Ustava, koji bi poslanički klub Demokratskog fronta uskoro trebalo da preda Ustavnom odboru, a kojim traže da se srpski jezik, uz crnogorski, normira kao drugi službeni jezik, da se pored postojeće državne zastave uvede i trobojka iz 1905. godine, kao i da se skrati himna, za Adžića je političko propagandna poruka koja nema realnog uporišta.

“To je politički tendenciozna poruka kojom oni uslovljavaju promjene Ustava da bi se nastavio promovisati velikosrpski projekat iz Srbije koji ima uporište u samoj Crnoj Gori i da bi se time nihinizirala i devastirala Crna Gora”, kaže Adžić.

Ustavne promjene su složen i zahtjevan proces, koji, kako dodaje, podrazumijeva vrijeme, ali i podršku velikog broja poslanika. Iako iz DF-a tvrde da je u pitanju dopuna, a ne promjena Ustava, Adžić nema dilemu.

“Neophodno je prema slovu modernog Ustava 25 poslanika da predloži tu inicijativu da bi to ušlo u dnevni red, da bi se pristupilo promjenama Ustava potrebno je da za to glasa dvije trećine poslanika Skupštine, to je više od 66 odsto. To nije njihova odluka, to je podmetačina jer se radi o promjeni Ustava”, smatra on.

Uz to, sve i da poslanici usvoje izmjene, da bi odluka o mijenjanju Ustava bila validna, mora dobiti potvrdu i na referendumu.

“To znači da oko 360.000 ljudi, ako bi Skupština usvojila dvotrećinskom većinom tu odluku, treba da je, da bi postala pravno validna, glasa na referendumu, a to je daleko od ne samo naučne nego i političke fantastike”, ističe Adžić.

Na tom fonu su i u vladajućoj partiji. Član Ustavnog odbora Milorad Vuletić kaže da inicijativu nijesu dobili, ali i da je ona skretanje pažnje sa mnogo važnijeg puta.

“Zahtjev kao zahtjev je naravno legitiman, ali je njegova sudbina sporna. Iz više razloga. Građani su se na referendumu 2006. izjasnili kakvu državu žele. Mišljenja sam da je ova iniciativa pokušaj skretanja sa obaveza u radu odbora za izborno zakonodavstvo, od strane ovih inicijatora. Moj lični stav je, ali i politički, da realizacija ovog zahtjeva zahtijeva komlikovanu proceduru i da je unaprijed, po meni, osuđena na neuspjeh”, ocijenio je Vuletić.

Tako je i što se tiče SDP-a. Njihov stav o mijenjanju Ustava u dijelu identitetskih pitanja je, kažu, jasan.

“I nije se mijenjao. Kao što smo bili protiv promjena Ustava u tom dijelu, kada su se sa DPS-om dogovarali uvođenje narodne zastave i srpskog jezika kao službenog, tako smo protiv i danas. Smatram da Ustav pruža dobar institucionalni okvir i ove teme osim što nepotrebno troše vrijeme nepotrebno skreću pažnju sa životnih tema”, kaže Bojan Zeković iz SDP-a.

Demokrate ne žele da komentarišu inicijative DF-a, a o inicijativi tog političkog saveza Poseban klub poslanika izjasniće se, kako su saopštili za TVCG, kada je dobiju. Isto će uraditi i poslanici SNP-a, ali je u telefonskom razgovoru za tu televiziju lider partije Vladimir Joković kazao da misle da bi u Crnoj Gori svaka nacionalna manjina trebalo da ima ista prava i da to postojeći Ustav nije definisao na najbolji način.

Podsjetimo, Ustavne izmjene su uslov da bi Demokratski front učestvovao i glasao za najavljene izborne reforme.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Montelider
Gost
Montelider

Gospodine Adzicu, svaka Vam cast na otkrivanji istine i dizanju glasa protiv cudovista zvanog LAZ, BEZOBRAZLUK, DRSKOST, BEZOBZIRNOST!

Malo istorije
Gost
Malo istorije

1773. uspon Jovana Radonjića (1747 – 1803) kao guvernadura Crne Gore (nakon smrti Šćepana Malog). Postaje najuticajnija ličnost u Crnoj Gori i upravlja spoljnom politikom. Godine 1779. i 1781. vodi pregovore sa Austrijom, pokušavajući Crnu Goru odvojiti od uticaja Rusije. Od 1794. slabi njegov uticaj, koji je 1798. potpuno suzbijen od strane vladike Petra Prvog Petrovića Njegoša. Njegovo učešće u… Više »

Malo istorije
Gost
Malo istorije

1768. (sredina februara) Šćepan Mali je potpuni gospodar Crne Gore, a akcija njegovog razobličavanja od strane vladike Save je zakašnjela. Vladika Sava je privremeno pritvoren, kao i njegovi rodjaci, koji su prijetili novom gospodaru. 1768. krajem aprila, Šcepan Mali prvi put dolazi iz Maina u Crnu Goru, na Cetinje, gdje održava savjetovanje sa glavarima. On zapovijeda život u slozi i… Više »

Malo istorije
Gost
Malo istorije

Karta iz 1768 godine iz doba kad je Scepan Mali vladao Crnom Gorom prikazuje dio crnogorskog primorja, Paštroviće, Maine i Pobore u sastavu Crne Gore. To su opstine koje su pripadale Mletackoj republici ali su se odmetnule i usle u sastav crnogorske drzave. Spojile su se sa Crnom Gorom. Paštrovići, 1782. godine: “Ne možemo živjeti bez Crnogoraca”1767. (25. septembar) pred… Više »

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Ti samo dokazujes da Pastrovici i Maine nijesu Crnogorci.

vuko
Gost
vuko

Ojadjela Crna Goro kadsu patriote oni te ti istoriju skrnave i tvoje vjekovno Srbstvo

Anagastum
Gost
Anagastum

Vuko, jadan ne bio, ne postoji ” srpstvo” u CG no hriscani, hriscanstvo sa nazibom srpstvo koje su Turci nametnuli. Nije bilo Srba u Crnoj Gori. Jadi vas ne vidjeli, sto se zamlacujete izmisljenim Srboma u CG!

Jež
Gost
Jež

Kako Radulovića nije stid da se izjašnjáva kao veliki Crnogorac, nakon podrške ovakvog zahtjeva DF-a.
Što se tiče Medojevića, on je samo okačio na zid dnevne sobe, na
neko vrijeme odložene postere V.Šešelja koje su “krasile” zidove sobe u Studentskom domu.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Jer veliki crnogorac znaci i veliki Srbin

Dorat
Gost
Dorat

Kako ovoga kvazi istoricara niceg nije stid ! Ko je ukinuo ime Adzicu slavne Zete Crnojevica i Balsica i zasto ? Pacemo ostalo razbistrit !

Morpheus
Gost
Morpheus

Pravnik a istoricar…a ni jedno ni drugo

CrnogoracCCCC
Gost
CrnogoracCCCC

Nema srece sa lazima. Dok se ne vrati trobojka i Srpski jezik nema srece u CG. Ali ne DF prevarantski da trazi no DPS i svi ostali.

KN
Gost
KN

Taj srpski jezik je ekavica koja se u Crnoj Gori nikad nije koristila osim onih sto dodju iz Srbije.Nijesu mogli ni Karadjordjevici pod prisilom sprovesti da njihov jezik zazivi u Crnoj Gori.Danas bi ste vi da ga bez ikakvog nagona prigrabite .Je li ljepsi od ovog naseg ,naravno da nije.Puste pare

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

KN, Njegoš 1836.god. na Cetinju štampa knjigu ,, Srpski jezik za crnogorsku mladež”.

Malo istorije
Gost
Malo istorije

Petar I Petrović Njegoš negodovao je zato sto je rusko ministarstvo upotrjebilo naziv slaveno-srpski narod i izjavio je da se njegov narod ne zove tako nego crnogorski narod. Rusko ministarstvo finansija slalo je neku vrstu penzije mitropolitu Petru I i crnogorskome narodu. Novac je slat na adresu slaveno-srpskog naroda. Petar I Petrović Njegoš morao je da salje priznanice u Dubrovnik… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Malo istorije, pročitaj Poslanicu Svetog Petra Cetinjskog Crnogorcima i Brđanima iz 1820.god. Možeš li objasniti zašto je Sveti Petar Cetinjski išao u Sremske Karlovce da ga rukopoloži srpski Mitropolit Mojsije Putnik i tom prilikpm od njega uzeo krunu Stefana Decanskog, kojom je krunisan Kralj Nikola?

Malo istorije
Gost
Malo istorije

Petar II Petrovic Njegoš je slijedio stope svoga velikoga predhodnika Petra I Petrovica Njegosa i odbijao da crnogorski narod naziva slaveno srpski. Kao sto se vidi Petar II se povodi za svojim velikim stricem mitropolitom Petrom I, ne pise u svojim priznanicama slaveno-srpski narod nego crnogorski narod. On je slijedio stope svoga velikoga predhodnika i sto se tice politike

Malo istorije
Gost
Malo istorije

Petar II Petrović Njegoš upotrebljava priznanici naziv Crnogorsko-brdski narod koju salje Gagiću u Dubrovniku. U priznanici od 21. februara 1832. godine stoji ‘Dijel narodu Cernogoskomu za prosli god 1831.’

Malo istorije
Gost
Malo istorije

U priznanici od 26. decembra 1832. godine stoji: ‘Černogorskoga naroda’. U priznanici od 8. februara 1851. godine od hiljadu dukatar pititajušči se Černogorskome narodu’. U priznanici od 18. novembra 1869. stoji ‘Eže godno vidači Černogorskomu narodu’. Previse istine je i nepobitnih cinjenica da bi posrbljavanje upalilo.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Oprem. Kad je Njegošev Gorski vijenac išao u Srbiju, pratio ga je rečnik sa 5 hiljada nepoznatih riječi. Pročitaj pope što pišu Vuk i Ljuba Nenadović koji 1856 piše “U svim školama jezik je crnogorski. Veoma različan od našeg…” No te plaća Amfilohije, pa moraš da srbuješ.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, kažu da su u Srbiji posebno bili nerazumljivi stihovi ,, Mićunović i zbori i tvori, Srpkinja ga još rađala nije, od Kosova, a ni prije njega”.
Zanimljivo da Njegoš 1838.štampa ,,Srpski bukvar za crnogorsku mladež”. Da li treba da navedem šta piše Ljuba Nenadović, koji narod živi u Crnoj Gori ili to znaš?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Po običaju, kad nemaš kud, mijenjaš temu. Svi tada jezik u Crnoj Gori zovu crnogorski. Srbin tada označava je pravoslavca. To pišu S. Matavulj, Pavle Rovinski… To piše i u Letopisu matice srpske iz 1825-e. Njegoš kaže: “Zna Dušana rodit srpka”, a majka mu je Bugarka. Sve ti to znaš na radiš za pare.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, naravno da pričaà neistinu, da je jezik ,,crnogorski” valjda bi Njegoš štampao Crnogorski, a ne Srpski bukvar. Sve ti to znaš, ali NATO naredio pa moraš, vjerovatno si nekada mnogo srbovao.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Glup si Oprem kad pominješ NATO. A te tvoje provokacije o srbovanju ostavi, pa kad se vratiš u majku Srbiju. Nema ni jedan pisani trag da se jezik zvao srpski a stotine da je bio crnogorski. U Njegoševo vrijeme srpstvo je bilo samo pravoslavlje. No vi Srbi tad nijeste imali državu, zastavu i pismo. Morali ste čekat Vuka.

MilenaS
Gost
MilenaS

A jes, Opreme, ka sto on veli da je “Dusana rodila Srpka” , a svi znate da ga je rodila Bugarka. znaci, hriscanka. Ali, nece to vama u glavu jer vam ne odgovara. Toliko ste agresivni u svojim lazima da je to za Ginisa.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Milena nije rekao da je licno cara Dusana rodila srpkinja, nego da Srpkinje (u crnoj gori, sumadiji i ostalim srpskim zemljama) jos radjaju junake poput Cara Dusana. A njegova majka nije bila bugarka vec polu grkinja polu bugarka.

Sveti tajo
Gost
Sveti tajo

Ako znam kako iko može biti normalan ko poznaje ili je poznavao ovog čovjeka,posebno mi je Draginje zao jer izgleda donekle normalno ,ali biti i drug sa ovim mora ostaviti posljedice

Miko
Gost
Miko

Nisam pristalica df-a ,ali zahtjev je na mjestu ,jedini način da se pomiri pravoslavni korpus Crne Gore ,pa da vidite kako cvijeta sve.
Zamislite još 200,000 navijača tokom utakmica Crne gore ….aaaaaaaa

MilenaS
Gost
MilenaS

Miko, dosta smo se srbili i unistili crnogorsko ime. Nema nikakvog nacina da pteko DFovih nerealnih i nepostenih zahtjeva ” didje do pomirenja pravoslavaca”. Batalite tu pricu. Nemamo mi sto da se mirimo NA SVOJU STETU. DOSTA JE BILO!

Neko Tamo
Gost
Neko Tamo

Pravnik koji se nije bavio pravom, nego istorijom. Niti zna jedno niti drugo.

Neko ovamo
Gost
Neko ovamo

Neko tamo, pitam se koliko vas je koji nemate dodirne tacke ni sa pravom ni sa istorijom a diskutujete kao da ste sva znanja popili. Inije vas sramota pred ovim covjekom!

Zoran
Gost
Zoran

Nole, boli ih istorijakoja sad izlali na vidjelo, a do sad je bila zabranjena tema, sto vise tex neka nasa djeca citaju i znaju sto se sve desavalo od 1918 pa narednih 20 god…

Komsija
Gost
Komsija

Kada je rekao Markovic da ce kaznjavat ko se ne digne na himnu,obuhvata li ta kazna i Kipar dje zivim???
U Beograd se nijesam ustajao pa necu ni na Kipar,pa ne znam hoce li Dule poslati depesu vladi Kipra da platim 2000 €???☺

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Komšija, dovoljno si ti kažnjen.

Neko ovamo
Gost
Neko ovamo

E, dobro je da SE u Beograd nijesi ustajao…Eto, i ti se dokopa Beograda, blago tebi! U pamet.

Komsija
Gost
Komsija

Ja velegrada a ti se drzi petnjice,cetinja i rozaja

MilenaS
Gost
MilenaS

Komsija, a prosli smo mi.mnogi kroz taj Beograd, studirali tamo, radili sirom Juge, ali NIJESMO ZABORAVILI DJE NAM JE SRCE I GLAVA.
Ti si se sad pelcovao Beogradom upravo zato sto si tamo ponio opanke i probao one s kljunovima…
Mi koji smo otmjenije boravili tamo sacuvali smo se jer smo ponijeli i vratili obraz.

Misi
Gost
Misi

Bog ti svaku sreću dao Novače.

LJUTA
Gost
LJUTA

Da si sto zna o pravu ne bi postao dps OKG istoricar …

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Ljuta, a grickaj to penzije…

Patriota
Gost
Patriota

Najbolje da predlože da svi Crnogorci moraju da nose šajkače sa kokardama.

Adžo primarijus
Gost
Adžo primarijus

Mi imamo Rakočevića, medicinskog pravnika i Adžića, pravnog istoričara!

Артур
Gost
Артур

Специјалисти СУДСКЕ МЕДИЦИНЕ су то што пишеш а Ракочевић је само правник.

Adžo primarijus
Gost
Adžo primarijus

Rakočević je koautor dva rada iz medicine, zato ga zovu medicinski pravnik.

Burin
Gost
Burin

Ne ulazim u temu, ali zar nema neko relevantniji od nekoga ko se predstavlja kao istoričar, a to nije i predstavkjao se kao doktor, a nije bio ni prijavio doktorat?

Mikanic
Gost
Mikanic

Svako ima pravo na stav. Treba polemisati aa stavovima.

Burin
Gost
Burin

Tako je. Ali nije u tome poenta. Valjda bi prostor u medijima trebali dobijati ljudi od struke, a ne kvazistručnjaci? Zatrpavaju nas svakodnevno mišljenjima priučenih poznavakaca svega i svačega. Problem je što takvi ljudi utiču na mnoge, jer prosječan Crnogorac ništa ne čita i lako se uhvati za nešto što mu se plasira, samo ako mu se to sviđa. I… Više »

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Burine, Crnogorci citaju. To je tvoja izmisljotina da ne citaju. No ti, ako imas petlje, probaj da oponiras gospodinu Adzicu! Ne smijes! Ne smijes jer Adzic je obrazovan covjek i ima znanje i cinjenice!

Burin
Gost
Burin

Odgovorih lijepo i razložno, ali se adminu izgleda nije svidio komentar. Žao mi je. Protiv cenzure se ne može.

MilenaS
Gost
MilenaS

Burine, ima relevantniji, ali, znas li ko? Onaj beogradski isstoricar Markovic sto mu Sukovic odrza Sorbonu u svojoj emisiji. E, taj bi tebi bio po volji jer jednako znate i jednako volite neistinu.

Herceg Novi
Gost
Herceg Novi

Mnogo je jednostavnije da ova gospoda iz DF odu u Srbiju, tamo će imati i jezik i trobojku.. A i Crna Gora će odmoriti od avetinja.. NIKADA VIŠE 1918.,SHVATITE TO GOSPODO IZ DF

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Herceg Novi nikad nećemo mrdnut iz naše svete zemlje crne gore srpske Sparte

Pomorac
Gost
Pomorac

Evo neka mi neko objasni,nista drugo ne trazim…Ako je CG gradjanska drzava, ako je veliki broj Crnogoraca na neki nacin najvise od svih bivsih JU drzava naklonjen komunizmu, ako se pozivamo na antifasizam zasto stihovi Sekule Drljevica u himni?
Ako i dobijem minuse samo da mi onaj ko udari minus kaze zasto.

Mikanic
Gost
Mikanic

Nikada nije pouzdano utvrdjeno da su to stihovi Sekule Drljevica. A i da jesu sta je lose u tim stihovima. Oni smetaju samo negatorima Crne Gore.

DjuroVIVAX💯
Gost
DjuroVIVAX💯

NIJE POUZDANO?Jesi li ovo napisao svojevoljno ili pod prinudom?

Sveti Tajo
Gost
Sveti Tajo

Pa sto se u Njemačkoj ne slušaju himlerovi stihovi…sekula je tu stavljen da se lakše slomi duh Crnogoraca …treba neko da ti natura djelo jednog krvotoka i izdajnika proglasenog ratnog zločinca i kolaboranata .

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Pomorac, da probam da objasnim. Sporno je da li ih je pisao Sekula. Nedje piše da je imao dvije godine kad su se pojavili. A i da jeste što fali stihovima. Političko djelovanje Andrića a posebno Crnjanskog je veoma sporno, a knjige su dobre. Dizni je radio za Njemce u drugom ratu, pa njegove crtane svi gledaju. Ako stihovi ne… Više »

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, zar ne bi bilo ljepše te dvije strofe zamijeniti sa nekom strofom iz prve verzije pjesme, na pr:
Oj junaštva svijetla zoro
Majko naša Crna Goro
Na tvojim se vrletima
Razbi sila dušmanina.

Jedina si za slobodu
Ti ostala srpskom rodu.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Ha ha Oprem. Drži se ti pope srpskog roda. No vas Srba ni u Srbiji nema. Svi ste nešto drugo poreklom. Iz Crne Gore, Bosne, Hrvatske, ili ste Romi, Vlasi, Cincari, Rusini, Mađari, Slovaci, Rumuni… Najsličniji Indijancima. Jedina razlika je što su se oni borili a vi kad zagusti bježali.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, zašto ti smeta prva verzija pjesme iz 1863.god?

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Oprem, jeftino ti je priča. Đe god ste mogli dopisali ste Srbe. Od Petra I do Danila. Viđi ti pope koje se pjesme pjevaju u tvoje Prokuplje. Meni pope ni vi dovedeni u Crnu Goru da srbujete, na platnom spisku Amfilohijevom, ne smetate. Ma se bojim, nećete još dugo.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, opet nisi odgovorio zašto ti smeta prva verzija pjesme u kojoj piše:,, Jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu”?

Miko
Gost
Miko

A zamisli da ti ustaša đeda baci u jamu u Banjanima a neki tamo Sekula dode za ministra u istoj toj ustaškoj vladi ,bi li slušao njegove stihove ,realno??

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Miko, pa u Hrvatskoj srpski KUD “Vuk Karadžić” pjeva “Oj Tuđmane diko naša”… i još na kraju pjesma kaže “Sveti Sava nek te čuva…” Pjesmu pronađi i poslušaj. Odlična. Prava za Oprema, da se ne muči sa ijekavicom.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Brđanine, razumijem te, ipak si ti po svom priznanju 10 godina davao priloge za Hram u Podgorici, a 1992.gladao za zajedničku državu sa Srbijom, pa sad moraš da se dokazuješ.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Adzicu svoja posla. Vecina naseg zivlja je za promjene, ko jos voli one stihove od onog lika?!??!

Misi
Gost
Misi

@Gen.D
Ti voliš djela Draže Mihailovića i ništa ti ne smeta što je primao hranu, oružje i ordenje od nacista.. ali zato ti smetaju navodno stihovi čovjeka koji je potpuno nebitan za optužbe u odnosu na tvoga Dražu.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Misi, general Draža Mihajlović je posmrtno odlikovan od američkog predjednika Trumana ordenom Legija za zasluge prvog stepena, o od francuskog predsjednika De Gola je odlikovan Ratnim Krstom .

Kokot
Gost
Kokot

Znaci oni ucjejenjuju ovu drzavu. Pokusali su je srusit prije tri godine uvozeci spijune iz Srbije i Rusije, a sad iznutra traze promjenu Ustava. Ne nego, da nakon pravosudne presude zasluzno odlezu u zatvor pa ce mo lako za ostLo.

Kučki Crnogorac
Gost
Kučki Crnogorac

Nikad vise 1918 godine biti neće !

LJUTA
Gost
LJUTA

Ni 2006

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Treba referendum za promjenu ustava, a nije trebalo referendum za novu zastavu, himnu, preimenovanje jezika, ulazak u NATO, priznanje Kosova?

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Eo ovoga koji propagira laznu crnogorsku istoriju…

Gaviria
Gost
Gaviria

Posrbice misle da je dovoljno pjuvati da bi bilo tacno i uvjerljivo. Adzic je otkrio skrivenu stranu istorije’.

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Posrbice ne postoje, samo Milogorice…Postoje Srbi od nastanka vec 1300 godina u Crnoj Gori

Micko
Gost
Micko

Svako li se predstavlja Crnogorac i od svakakvih je ovakva danas-blago nama dovijeka.

Bnjj
Gost
Bnjj

Dok je on rušio SRJ zajedno sa Milom i organizovanim kriminalci ma onda je sve bilo u redu a kada ljudi traže uskraćena prava onda problemi kakvi licemjeri

Gaviria
Gost
Gaviria

SRJ je bila provizorijum koji je posljedica zlocina Slobodana Milosevica. Ta kvazj drzava je bila nemoguca i kao takva postojala 14 godina.

LJUTA
Gost
LJUTA

Ali je Misko Vukovic doktorirao na tu temu….eto koliko mu je taj doktorat valjao

Ježica
Gost
Ježica

Tačno je da Mišku Vukoviću niko nije godinama htio da bude mentor! Doktorirao u pedesetim godinama.

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Bnjjj, Demokrato, samo ti idi tamo dje ti nije kratak obim. Odje ti je ovako, i ovako ce ostati jer jer su Crnogorci u svonon kuci ovako odlucili.

Prc CG
Gost
Prc CG

Iz 100% tačno informacija DF je kupljen od strane dps-a,prema tome nema potrebe narode da se nervirate….najveći protivnici opozicije,samo zbog ličnih interesa je DF.
Potpuni samprotivnik režima ali je ovi živa istina.

Slobo
Gost
Slobo

Nije ustav sveto pismo pa da se ne može promijenit. Pozivamo se na tradiciju a nje se ne držimo, izuzev kad to nekima odgovara!

Katanac
Gost
Katanac

Koja tradicija, zagadili ste citav Balkan. Vasi zahtjevi da svi pravoslavci moraju biti Srbi je i doveo do tragedije devedesetih od kojih se necemo oporaviti za sledecih sto godina.

Joo
Gost
Joo

Za sve postoji procedura, pa i za promenu ustava….da nije tako svako bi ga menjao kako mu dune……

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Slobo, e bogomi, za Crnogorce Ustav JESTE Sveto pismo. SVETA CPC I SVETA DRZAVA CRNA GORA.

Џејмс Бејкер
Gost
Џејмс Бејкер

Prema Ustavu SFRJ niko nije imao pravo da potpiše kapitulaciju.

Mala Mo
Gost
Mala Mo

Niko nije potpisao nikakvu kapitulaciju NO SVAK SE VRATIO SVOJOJ KUCI.

Lud
Gost
Lud

Uporište ima da se jezik kojim govori manji procenat uvede protivno volji jezičke vecine. Da se ustav donese dvotrećinskom većinom u skupstini a za neke izmjene tražiti veću većinu od te i referendum. Uporište ima i to da ako se slučajno skrati himna( i tako bar malo ovako podijeljeni se složimo) izgubiće na značaju. Zaista ponekad ovo slušati i previše… Više »

Bole
Gost
Bole

Nije vazno u prvi plan isticati proceduru za promjenu Ustava, vec sustinsko pitanje da se ovim narusava osnovni koncept gradjanske drzave.

Kio
Gost
Kio

Ziv li SI??

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Crna Gora srpska biti mora! Džaba vi sve

Mrgud
Gost
Mrgud

Nikad vise!!!

Mrgud
Gost
Mrgud

Nikad vise.

Joo
Gost
Joo

Nikad vise pod okupaciju lazne brace srbijanaca…..ali definitivno podrzavam da Srbistan ponovo Turski mora bit…….

Patriota
Gost
Patriota

Srbija će nestanuti

Miko
Gost
Miko

Hahaha,nepismenjače!!U prvi osnovne pod hitno!!

Send this to a friend