Politika

Adžić: Abazović spreman da razgovara, ali o ovom Ugovoru sa SPC ne može se više glasati

Filip Adžić/ foto: Screeenprint TV Vijesti

Vlada Crne Gore podržala je Prijedlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), i o tekstu koji se juče našao pred ministrima ne može se dva puta glasati, kazao je za Televiziju Vijesti ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

“Premijer Abazović je juče najavio da je on već od ponedeljka spreman da sjedne sa svima i da razgovara. Ali, o ovom dokumentu koji je juče usvojen ne može se više glasati. Mogli bi možda o nekom drugom”, rekao je Adžić.

On svoj stav objašnjava time da propisi koji regulišu rad Vlade ne poznaju kvalifikovanu većinu za odlučivanje, kao što je to na primjer slučaj sa Skupštinom kada se zahtijeva dvotrećinska ili tropetinska većina prilikom glasanja o određenim pitanjima.

“To je nešto što je ostalo kao otvoreno pitanje u ovom političkom kontekstu, da li je to stvar dogovora da se takve odluke donose kvalifikovanom većinom, Vlada ne poznaje donošenje odluka kvalifikovanom većinom, jer taj broj nije dogovoren kao što je to slučaj sa Skupštinom Crne Gore”.

Adžić, jedan od 13 članova Vlade koji je glasao za potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, najviše nedoumica je imao oko teksta Preambule, kojom se između ostalog priznaje prisutnost Hrišćanske crkve na prostoru Crne Gore od 1220. godine.

“Jesam najviše suzdržan po pitanju te Preambule, i mislim da je mogla da bude značajno drugačija, ali želim da poručim građanima je da Preambula nema pravno dejstvo i to je najbitnije”, rekao je Adžić.

Demantuje navode da je policiji, ovakvim Temeljnim ugovorom, onemogućeno da preduzima mjere iz svoje nadležnosti u vjerskim objektima SPC bez prethodnog odobrenja crkvenih vlasti.

“To je jedna apsolutna manipulacija, pripadnici Uprave policije mogu ulaziti u bilo koji objekat, a ne samo vjerski nego bilo koji objekat ukoliko se u njemu vrši krivično djelo ili sprečavaju krivično djelo ili hvataju nekog ko je počinio krivično djelo”.

A usvajanje teksta Temeljnog ugovora dovelo je u pitanje sam opstanak Abazovićeve Vlade.

Iz Demokratske partije socijalista (DPS), od čijih 29 glasova u parlamentu dominantno zavisi sudbina Vlade, juče je poručeno da ako Abazović smatra da je Temeljni ugovor sa SPC usvojen, Vlada više nema njihovu podršku.

Partija Mila Đukanovića zakazala je za nedjelju sjednicu Predsjedništva, na kojoj bi trebalo da donese konačnu odluku da li će oboriti Vladu ili ne.

Iz Socijalističke narodne partije (SNP) pozdravljaju usvajanje Temeljnog ugovora, navodeći da se tom odlukom Vlade kreće u premošćavanje dubinskih podjela crnogorskog društva. Poručuju da su spremni i za izbore i za nastavak zajedničkog rada u Vladi.

“Što se tiče poruka i prijetnji da ova Vlada Crne Gore nema podršku u Skupštini Crne Gore, pozivamo sve one koji tako misle da provjere ima li ova Vlada Crne Gore povjerenje u Skupštini i da se spreme za suočavanje sa velikom istinom – da ogromni broj građana Crne Gore danas podržava ovu Vladu i da će ona nastaviti svoj rad bilo u formi postojeće ili u formi nove vlade nakon mogućih izbora”, saopšteno je iz SNP-a.

Iz SDP-a i danas poručuju da je usvajanjem Temeljnog ugovora na način suprotan Ustavu, zakonima i državnim interesima, manjinska Vlada odlučila da joj evropski put Crne Gore nije prioritet zbog čega je izgubila podršku u Parlamentu.

“Imajući to u vidu narednih dana će biti pokrenute odgovarajuće ustavne procedure koje vode padu Vlade i vanrednim parlamentarnim izborima. Građani će na izborima omogućiti da Crna Gora dobije čistu evropsku Vladu potpuno oslobođenu uticaja iz najbližeg susjedstva”, saopšteno je iz SDP-a.

Međutim, iz te partije ne žele da kažu, da li će ostati u vladi, ako eventulano u parlamentu ne prođe izglasavanje nepovjerenja.

Iako pad vlade najavljuju DPS, SDP i SD, njihovi glasovi nijesu dovoljni. Bez podrške DF ili Demokrata to je nemoguće uraditi. DF je juče pohvalio izglasavanje Temeljnog ugovora, tako da se ne očekuje njihova podrška. S druge strane Demokrate kažu da neće iznositi stav dok inicijativa ne bude i zvanično pokrenuta, ali su ipak nagovijestili da se ta stranka i institucionalno i vaninstitucionalno zalaže za nove izbore.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nedostojan
Gost
Nedostojan

Đinovići su davali profesore, doktore, prvoborce, časne ljude, nikad izdajnike.Ti bi prvi.

Marina
Gost
Marina

Prvo g.ine sjedis na mjesto ministra unutrasnjih poslova sa skolom koja nije adekvatna.Uzimas sebi za pravo da pricas o pravnim stvarima,sto nikada ne bi smio.Nicim ama bas nicim ne mozete opravdati saglasnost sa ovim ugovorom..Taj ugovor pola laz i falsifikat. Vlast ne traje vjecno,vec sjutra moze da se desi da trazite posao na recepciji nekog hotela,a neznanje i izdaja se… Više »

ORLOV KRŠ
Gost
ORLOV KRŠ

Ađziću najbolje vidiš po ovim komentarima kakav si čovjek. Da ti je imati ove negativne komentare kao glasače bio bo dobar.

Dagy
Gost
Dagy

Pustite priču bezbožnici eto vas je na protest bilo desetoro, odje ste skriveni junaci al džaba

Igre bez granic
Gost
Igre bez granic

Preśednik skupštine kardinal,prešednik države pop i preśednik vlade odža pa udrite. U 21 vijek prava religijska postava. Dobro skrećete temu sa života a ti narode se i dalje pali.Brzo će prvi septembar pa da vidimo đe smo….škola ,ogrijev,i ostale nepotrebne potrebštine…dok se ovi plaste i narod zavlače. Uvedite vjeronauku i đeca da nam puštaju brade u prvi razred i sve… Više »

Makarije
Gost
Makarije

Preśednik😄😄😄😄😄😄Adnane ti li si?

Tihana
Gost
Tihana

Pravno i političko nasilje. Koga ti ubjeđuješ da je izglasana kad smo gledali svojim očima sramotu koju činite! Je li toliko udobna ta ministarska fotelja!!!???

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ne znam Adžiću kako će te rjeşit ovo sa crkvom u budućnosti,ali znam,da u”praoslavnoj ” zemlji ne može bit dominantna crkva druge države ili crne gore neće bit kao suverene zemlje i to u bliskoj budućnosti.
Srbihanska će crkva koristit svaku priliku da destabilizuje crnu goru,pa čak i jad budemo dio eu.

Mongro
Gost
Mongro

Stavi šajkaču, olakšaj sebi!

Ajte mrsh!
Gost
Ajte mrsh!

Kako god bilo URI je potonja URA.

Levis
Gost
Levis

Hahahahahahahaha.Abazović pada.Nema razgovora sa čovekom koji ne drži riječ

nepismeni
Gost
nepismeni

a sporazum koji je potpisan ne važi pa što ga onda potpisaše i za referendum je potrebno 50%plus jedan glas pa se dogovoriše 55% tako i ovo mora da bude nije prošlo i ne može vlada da usvoji ili vlada može sve i zašto je dritan utvrdio da je 13 dvije trećine od 18 prisutnih kad nije bilo potrebno

Svakompozasluzi
Gost
Svakompozasluzi

Sve sto pise u ugovoru, more da bidne al ne mora da znaci… Lazovi i prevaranti. Sve sto potpisete sa tom crkvom, nanosice stetu Crnoj Gori dugo, dugo u buducnosti. Recimo, ako crkva odluci da vjeronauk udje u obrazovni sistem, a drzava kaze da nije po zakonu…..eto ih litije, do besvjesti dok se zakon ne promijeni. A tako ce hiti… Više »

Tomo
Gost
Tomo

Za ovo ste glasali, narode čas izuzecima ljepo su vratili i sačuvali ono za što su se preci naši borili i ginuli za to.Oni su to prodali srb.
Ćeraj ovo.

Jaci od gadafij
Gost
Jaci od gadafij

Ovaj je bruka, najveća za CG koja se pojavila ikad.Preskočili su i krivokapića i sve, Obali ovo pa nek ktedit otplaćuje na pecanje kroz krivolov.
Sa rodbinom.
Bruka živi dovjeka.

Nikola
Gost
Nikola

Sitni prevaranti, šibicari… Ali, polako, odgovarace se za ovo.

Levis
Gost
Levis

Tačno kao prevarant.Prekršili su bezprizorno ugovor kojim je dogovoreno glasanje 2/2 većinom

hogar
Gost
hogar

Ura vece zlo za ovih godinu dana nego dps za 30

Milos bd
Gost
Milos bd

Crnogorci trazili ste promjenu 30.08 eto vam je promjena. Priznat je kontinuitet SPC kad je bila crnogorska pravoslavna crkva. Pozdravite se sa crnogorskom crkvom. Bravo za URA. Opravdali ste 21 milion

Levis
Gost
Levis

Ne ide to tako.Posluje 1941 došla 1945.

Zoram
Gost
Zoram

Kao Dps nije znao.Nikad vise.

Levis
Gost
Levis

Neka ,Srbine.

Gaeta
Gost
Gaeta

Vi ste sad već, politička prošlost, a da toga nijeste svjesni.Prošla vlada je pava o4. I 05.septembra, a vi u petak.A sad adio…

Dr.No
Gost
Dr.No

Lazovi i izdajnici iz URE !
Istorija ce vam suditi !

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Dritanova saga je zavrsena ! Adio mare…..

CETINJE
Gost
CETINJE

SAD SRBIMA NE SMETA GLAS ALBANACA! LIJEPO VRATIŠE CRNOGORCIMA ALBANCI! čast maloj grupi.

Levis
Gost
Levis

Nisu to svi Albanci.Zaista smo im pružili utočište kada je bilo teško,a upravo Vučić ih proganjao sa Kosova,ali nisu svi ljudi isti.

Đorđije
Gost
Đorđije

A da se baviš malo svojim resorom? Đe ti je sistematizacija?

Vaše ime
Gost
Vaše ime

Sram te bilo Adžiću

Peter pan
Gost
Peter pan

Rahman Morina (ABAZI) is crne gore stace is Kim ce da prica.
Mozda sa Vuckom CIM ZAVERSAVA NJIHOVU POLITIKU DOZIVECE ISTU SUDBINU SA SRECOM.

Mister no
Gost
Mister no

Opet kazem, NIJE MOJA VLADA!

Role je king
Gost
Role je king

Kad si tako fin oli mi prepisati kucu i ako imas neki plac? E moj Adzicu,istorija..

Mi smo krivi
Gost
Mi smo krivi

A kako ne moze kad ti je predsjednik partije i premijer ti DR AbazDovic rece da moze.. ada on valjda zna.. bistrina..

Zora
Gost
Zora

S kim on da prica?Ko moze vise slusati besprizorne lazi tkz “premijera”?Zastidje jedno.Piiiii

Posmatrač
Gost
Posmatrač

Sram te bilo što učestvuješ u razbijanju sopstvene zemlje i što ste prevarili građane CG.

Koja
Gost
Koja

Nije mi jasno kako to da je URA najveca izdaja a DPS koji je za 30 god sve hramove crkce i manastire prepisao na SPC nije izdaja CG?!

Rujna zora
Gost
Rujna zora

Vazda je bio poneki “Svetozar” u vladi koji je radio za srbiju,pa ga sad cuva Spc.

Vesna ode
Gost
Vesna ode

Paraziti (grč. para = pored i sitos = hrana) su organizmi koji se hrane na račun drugog organizma (nazvanog domaćin) u toku dužeg vremenskog perioda.

medo
Gost
medo

koji sam ja majmun,do juce sam mislio da stitite Crnu Goru , i Andrija mandic i pipun su za vas gospoda

Zobla
Gost
Zobla

Anđeli mi snjim.

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Sa vama nema vise razgovora. Sve ste zapalili za sobom. Ocete da nas zbrisete sa lica zemlje. Sa takvima se ne razgovara
Vi nijeste dio ljudske rase.

Tata
Gost
Tata

Kud nas pradjedovi i djedovi oslobodise od njemaca!!! Ove izdajnike treba protjerivat a pogotovo ovakve bez skole i znanja!!!

Zetapg
Gost
Zetapg

Priča čovjek koji je završio turizam u Kotor. Ajde Filipe oladi malo.

123
Gost
123

Doslo vrijeme pametan da zacuti
Budala progovori
A fukara obogat.
Ivo Andric

Polat
Gost
Polat

Crna Goro, ne zna se jesi li crnja ili si gora kad ti ovakvi tipovi kapu kroje!

Vilijem Kuper
Gost
Vilijem Kuper

Kako je zauzeo pozu ovaj ljepotan, znači to je Amin, je li stručnjak? Od ponedeljka ćeš ti doma da pametuješ

Kokica
Gost
Kokica

Kad se tako dobro u pravo razumijes zašto onda krsis zakon i po 3 put produžavas vd stanje pomocnicima ili zakon za nekog ili nesti važi,a za nekoga ili nesto ne važi zavisno od interesa..

Cica
Gost
Cica

Sram te bilo. Juce kazes SNP da je vama rijec sveta a danas da vas ni potpisani Sporazum sa partnerima ne obavezuje. Cetinjani i Crnogorci prezir za Filipa Fatica i kompaniju. Neka ih istorija smjesti dje su zasluzili.

Mirjana A.R.
Gost
Mirjana A.R.

Što ti šće to, Filipe? Znaš li što činiš i što zboroš; znaš li posledice i po državu i po narod? Što kumova zloj uri i na to gradiš sopstvenu sudbinu? Nije ni malo pametno ni poželjno, a vrijeme će pokazati da je tako. U što se pretvori onaj skromni cetinjski momak, nije mi jasno. Žao mi te, unaprijed, jer… Više »

bljesak❤oluja❤
Gost
bljesak❤oluja❤

ovo raslo na cetinje , au druze

Sova
Gost
Sova

Hahahahhahahahahahahahha
Kupiti porodicu i traziti azil u nekoj drugoj drzavi.
Hvala.prijatno

wrtz
Gost
wrtz

.,.tebe je posao prvenstveno da štitiš sve građane i državu…pitaš li se činiš li što po tom pitanju…

freeMNE
Gost
freeMNE

“Đe god je prodrlo, velikosrpstvo je u bezdan stropoštalo sve ideološke, svjetonazorne, racionalne, kulturne, estetske i moralne kriterije ispoljavanja ljudskog života.”

Gotova steta
Gost
Gotova steta

Manjak znanja,a višak samopouzdanja

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Antidrzavnici vladaju nasom zemljom

Pokemon
Gost
Pokemon

Drže rijec kao sito vodu

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Sjedi dolje, da te ne gledamo!

Sandokan
Gost
Sandokan

Potonja ura urina nadamo se.

BellaCiao
Gost
BellaCiao

A sram te bilo jadan ne bio! Sram i stid!

Pravnik
Gost
Pravnik

Suzdrzan po pitanju Preambule,zeli da poruci da Preambula nema pravno dejstvo…Hotelijer…E od ognja mi diploma pravnog fakulteta izgorela bez stete

Babin unuk
Gost
Babin unuk

@Pravnik, E vala taman tako.😂 Iako nisam te struke, nego da pitam pošto je u preambuli Ustava Srbije, Kosovo neodvojivi dio Srbije, to pošto preambula nema pravno dejstvo, kako to? 😂 Srbija odmah da prizna Kosovo. Ali odmah u poneđeljnik. Jer preambula joj nije smetnja.

Kako goj
Gost
Kako goj

Potpišeš sporazum kojim se predviđa kvalifikovana većina- i onda to pogaziš. Pritom i ne trepneš, praviš se Englez. Kako vjerovati nekom ko tako besramno laže? Kako mu vjerovati ikada više?

Pješivac
Gost
Pješivac

Pi pi pi

Maja
Gost
Maja

Evo dijelimo vama što ste naučili dosa red i na nas

Sandokan
Gost
Sandokan

E taman nam ne treba drzava dje si ti ministar.

Slavica
Gost
Slavica

Izdajnice roda svoga pi….

Sandokan
Gost
Sandokan

E zastidja

Sandokan
Gost
Sandokan

E za koga su se stari Crnogorci borili.

VrhLovcena
Gost
VrhLovcena

Zna se nisu za ovu vasu novu naciju sigurno 💯 %

Sandokan
Gost
Sandokan

Ma ni za tebe sigurno 🤣

Jovan
Gost
Jovan

A za vasu srbijansku sigurno nijesu..

BellaCiao
Gost
BellaCiao

VrhLovcena novu naciju? E vidi se ne samo nivo obrazovanja, nego i nivo bezobrazluka i neznavenosti i zlonamjernosti, u ovom komentaru. Ali udrite samo, no dzabe vam je.

Sandokan
Gost
Sandokan

E sad mozes suknju navuc

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

Filipe ti sa Urom u istoriju Crne Gore postadoste IZDAJNICI SVOGA DOMA 💒🇲🇪 SRAM VAS BILO sremitese podijlite te 21 milijon

Maitland Niles
Gost
Maitland Niles

O ovako ozbiljnoj stvari govori turizmolog, eqq

🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️
Gost
🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️🤷🏻‍♂️

Je li ovo onaj isti sto je javno rekao, dok je bio poslanik, da nece glasati za zakon o slobodi vjeroispovjesti?!?
Onaj sto je dan prije glasanja pobjegao sa mjesta poslanika?!?

Jovan
Gost
Jovan

Tipican primjer osobe koja za malo privilegija i ćara ce glasati sto god treba, niko nama nije kriv od spolja nego smo to samo mi.

Crnogorka🇲🇪
Gost
Crnogorka🇲🇪

Sodoma i Gomora. Zemlja koja je izrodila najviše izdajnika. Crna Gora. 😔🇲🇪

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Toliko koliko URA poštuje potpisabe sporazume. Dritan srušio Krivog, a onda potpisao isti dokument i ovjerio svoju izdaju CG, njene istorije i tradicije! I što je jadno, to je politički plaćenik i prevarant!

Misko
Gost
Misko

Sad ce mu se SNP opet zahvaljivati kao ono juče xaxa

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver

Toljagom sve politicare u Crnu Goru treba najurit iz drzave, ovo je silovanje Crne Gore!! Traziti od EU da postave tehnicku vladu njihovim kadrovima i finansirati to iz naseg budzeta. Očigledno da se ne snalazimo u poimanju demokratije, koja lici vise na prostituciju…

marius
Gost
marius

Nekad sam to onako u sali zna napisat treba dovesti premijera i minstre iz neke napredne zemlje,a pravo da ti recem,to je jedino rešenje za nas.

gosy
Gost
gosy

Ozbiljno, to je jedino riješenje za napredak.
O tom i ja već duže vrijeme razmišljam

Ljubo
Gost
Ljubo

Kako ne shvataš da jeEU stvorila ovu vladu,takođe im treba stabilnost u CG a ne 200000 ljudi na protestima,poslušaj signale otud a i preśednik je malo smekšao,zašto.Uostalom ogromna većina naroda je u mitropoliji.

Advokat
Gost
Advokat

Jesu li ti to objasnili savjetnici bivši daktilografi

Potonja URA
Gost
Potonja URA

Na sto je URA spala kad im pravne stavove brani hotelijer

Jovan
Gost
Jovan

E da je makar tamo imao neki staz..

gora
Gost
gora

Bas ce te Evropu sa podrskom DF.

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Što se čini od turizmologa. Začudio se što ga je snašlo, isto kao mu šef.

SRK
Gost
SRK

Naravno da ne može, nijeste prošli!

LKJ
Gost
LKJ

URA je stranka čiji čelnici ne drže riječ. Tačno je da Vlada ne donosi odluke kvalifikovaniom većinom, ali ste potpisali sporazum sa DPS-om da ćete ovu odluku tako donijeti. Iznevjerili ste politički dogovor. Zato ako vam DPS ne uskrati podršku i ja ću je njima uskratiti, kao i mnogi građani. Pa ti Adžiću traži podršku od sebi sličnih.

Djuro 🇲🇪
Gost
Djuro 🇲🇪

Dobro rečeno….Tako je!!!

Tatini Meleoni
Gost
Tatini Meleoni

Eto tako

Rolls Roys
Gost
Rolls Roys

Poznavao sam dobre Kriminalce, i loše Policajce.Zle sveštenike i časne Lopove.Možeš biti na jednoj ili drugoj strani zakona ali ako kažeš da nećeš izdati nikad zemlju u koju, si rođen.
UVJEK ODRŽI RJEČ…Adzići još si mali sitan.

blavor
Gost
blavor

Evo, “održao” je, upravo onako kako je sv. Petar Cetinjski preklinjao Crnogorce DA NE ČINE. “Tuđa metla i lopata”!!!

Marica Ivica
Gost
Marica Ivica

Eto tako, bruka i sramota žive dovjeka.

Niro
Gost
Niro

Ti o tome pojma nemas

Uzas
Gost
Uzas

Zastidje!

Petar Ct
Gost
Petar Ct

Ne sprdaj se zivota ti.. padas uskoro, a i odgovaraces za ovo kad rad

Djuro 🇲🇪
Gost
Djuro 🇲🇪

Pa što onda ne kupite kofere…DA LI JE VAMA JASNO DA JE VAŠA VLADA PALA!!!!???Aooooo… ŠTA čekate??? 😂😂😂😂😂

Atos
Gost
Atos

Samo ako ste blesavi opet će te glasati o potpuno jadnoj stvari… U tom slučaju (ponovnog glasanja, eventualnoj ne usvajanja) vi se gasite kao partiha..

titograđanin
Gost
titograđanin

Pih sramoto!!! Misliš li da će ti URA dovijeka trajat. Što ćeš kad i tebe tvoj lider pušti niz vodu,a to će ti se dogoditi prije ili kasnije. Kako ćeš onda među svoje na CT pojaviti.Kakav ćeš imati doček od svojih sugrađana,časnih Crnogoraca. Onda će ti biti kasno da se kaješ. Morat ćeš sa nekim stvarima da živiš a koje… Više »

Rukfaš
Gost
Rukfaš

Misliš li ti Adžiću da će meni zabraniti srbijanski popovi da uđem u manastir Cetinjski a tebe da će puštiti da priviriš unutra? Ne splačino… i tebe će izbaciti k’o praznu vreću. Završio si im posao i više im ne trebaš.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Rukfaš, zabranili su i tebi i njemu, i meni. Zabranili su nam NAŠE. A naše kukavice su ih podržale, naši jadovi i otpadnici crnogorskog naroda. Priznajem ti i potpisujem zadnju rečenicu.

Ljubo
Gost
Ljubo

Pravo da vi rečem,ja kad sam ulazio u crkvu niko mi nije tražio ličnu,partijsku knjižicu ili slično,niti me je pitao jesam li zeleni ili bijeli,niko ne brani ulazak u te objekte čak je u njima bilo dosta naših a nijednog srbijanca.

Send this to a friend