Politika

Adžić: Posjeta Đukanovića Carigradskoj patrijaršiji velika afirmacija Crne Gore

Novak Adžić/ Foto: Gradska TV

Posjeta predsjednika Crne Gore gospodina Mila Đukanovića Fanaru, odnosno Carigradskoj patrijaršiji, jedinstvena je državnička posjeta majci svih pravoslavnih crkava, i mislim da može biti od koristi kako bi crnogorska pravoslavna crkva u kanonskom značenju povratila svoju autokefalnost, nasilno oduzetu 1920. odnosno 1922. ,kazao je istoričar, pravnik i potpredsjednik DANU Novak Adžić za Gradski portal.

Nakon više od 120 godina jedan crnogorski predsjednik je posjetio sjedište Vaseljenske patrijaršije, gdje je dočekan na najvećoj mogućoj razini. To je , smatra Adžić, ohrabrujuće za budućnost Crne Gore ali i za budućnost crnogorske autokefalije u odbrani od velikosrpskog klerikalnog zla i ruske agresivne politike koja ugrožava Evropu.

“Ovo je od 25. avgusta 1899. prvi put da je jedan crnogorski državnik primljen od poglavara Vaseljenske crkve. U svojoj drugoj posjeti Osmanskom carstvu kralj, odnosno tada knjaz Nikola je posjetio carigradskog patrijarha Konstantina V na Fanaru. Patrijarh je dočekao knjaza i knjaginju sa najvećim počastima, jer je Crna Gora tada bila samostalna država, a crnogorska crkva autokefalna”, objašnjava istoričar.

Sa knjazom Nikolom je u crnogorskoj sviti bio i ministar spoljnih poslova Gavro Vuković, koji u svojim memoarima opisuje posjetu.

“Poslije državne smotre knjaževski par, s velikom sjajnom pratnjom turskom i svojom, pošao je u patrijaršiju da prisustvuje svečanom blagodarenju koga je Vaseljenski patrijarh u njegovu čast priredio. Patrijarh Konstantin već bijaše na prestolu u crkvi, okružen mitropolitima, vladikama i Sinodom. Crkva bijaše preispunjena narodom u kojoj nizami držahu red sa istaknutim bajonetima. Kad su knjaz Nikola i knjaginja Milena ušli u crkvu, stade vika naroda: “Živio! Živio!”, i žito kao da je sve bilo na nekom otvorenom polju. Patrijarh je izgovorio shodnu besjedu na grčkom jeziku, koju je veliki logotet prevodio na francuski.

Po svršenoj crkvenoj ceremoniji pošlo se u Patrijaršiju, knjaz, knjaginja i Patrijarh sa svitom ušli su u jedan pobočni salon da se pričeka dokle se crkveni velikodostojnici prikupe u Velikoj sali. Kada se Sinod duhovni i civilni prikupio, ušao je Patrijarh sa gostima i slijedovalo je predstavljanje mitropolita, episkopa i drugih dostojanstvenika. Tom prilikom vidjeli smo Firminijana, kandidata za skopljansku mitropoliju. Zatim se posijedalo. Gospodar je otpočeo govoriti sa patrijarhom francuski, ali mu on primijeti da se po ceremonijalu mora govoriti preko dragomana, te je prevodio veliki logotet Aristarhi – efendija. S Fanara pošlo se na Emirgijan, da se spremamo za polazak“, zapisao je Vuković.

Danas, ističe Adžić, imamo takvu situaciju da je patrijarh Vartolomej, prvi put od tada primio crnogorskog državnika u Fanaru, na najvišem nivou.

“Ako bude mudrosti i pameti da se racionalno efektuira, veličanstvena posjeta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Carigradskoj patrijaršiji i patrijarhu Vartolomeju biće veoma značajna za Crnu Goru. Crnogorski predsjednik koji je dočekan na ovako svečan način prvi put nakon posjete knjaza Nikole 1988. je velika afirmacija koja je za maksimalnu podršku i uvažavanje”, zaključuje Adžić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mladen
Gost
Mladen

Adžiću samo sanjaj. Snovi i mašta ostaju iluzija.😂😂

vau
Gost
vau

Ne zaboravi, samo oni koji su sanjali učinili su nešto vrijedno u životu. Bez snova nema ni pobjede nad zlom.

Brat u Hristu
Gost
Brat u Hristu

“Acta non verba” glasi jedna latinska maksima. Radnjom krštenja Mila Blažovog Đukanovića, Fanar je praktično uzeo pod zaštitom sve pravoslavne vjernike u Crnoj Gori, koji su u svojoj rodnoj grudi ugnjetavani od Crkava, koja su ili neregularna ili neprijateljsko ustrojene prema crnogorskim pravoslavnim vjernicima i državi Crnogorskoj.

Milos
Gost
Milos

Znaci li to da sam i ja sad krsten?

Kula lekovica
Gost
Kula lekovica

Fala ti enciklopedijo od Montenegro. Postovanje za Novaka!

Bord direktora
Gost
Bord direktora

Takoje , Nema Crne Gore bez Crnogorske Pravoslavne Crkve

Burin
Gost
Burin

Posao da radi za cpc. Da li je tako, mozemo da nagadjamo. Onp sto je mogao da uradi je da licnim promjerom pokaze da cijeni cpc, tako sto ce unuka krstiti u njoj. Medjutim…

Mik
Gost
Mik

Odakle ovaj covjek čita ovu njegovu istoriju????Ima li ko da zaustavi ovog čovjeka u pomami iznošenja nortornib neistina????!!!

lilibet
Gost
lilibet

Šta nije tačno objasni…

Mik
Gost
Mik

Ništa nije tačno,ovo je iznošenje notorne neistine!!!!!
Dokazi ti i ovaj tvoj istoričar bar jednu cinjenicu!!!!Samo jednu!!!!
Ne možete jer su ovo izmišljotine i falsifikovanje istorije!!!

lilibet
Gost
lilibet

Mik, samo bez nervoze. Evo ja prihvatam da si ti u pravu, onda ti dokazi da ovako nije bilo…. Sigurno poznaješ istoriju bolje od mene, to garant, evo reci sta se tacno desilo i zasto mislis da ovo nije ok…

Vjeciti narod
Gost
Vjeciti narod

Prava istorija glasi Srbi su bibliski narod od kojih je nastalo covjecanstvk pa i kamenje je od srba nastalo

Slobodan
Gost
Slobodan

Svakoj okupaciji mora doc kraj …

kum Žoržo
Gost
kum Žoržo

Aha. Kd premijer ide u posjetu kod patrijarha onda “Ide na kanabe” i slično… A kad predsjednik ide onda se kaže : “Afirmiše Crnu Goru” … baš lijepo

Mandingo
Gost
Mandingo

Premijer ide kod lokalnih patrijarha da se blamira, ljubi pod i ruke i kleči, a ovo je državnička posjeta kakve su tebi izvan pojmovnog dosega

Miško
Gost
Miško

U pravoslavnom svijetu nema lokalnih i globalnih patrijarha… Svi su ravnopravni… Vaseljenski patrijarh nije državnik pa je upitno to što kažeš državnička posjeta

marius
Gost
marius

Pa premijer ide kod covjeka koji je patrijarh samo jedne grupe pravoslavnih vjernika u CG, a uz put taj patrijarh ne priznaje druge pravoslavne vjernike Crne Gore.

Jaja
Gost
Jaja

Da li ovaj pop priznaje CPC to me zanima

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ovo sam napisao nekoliko puta i opet ću,ako se povrati cpc kakva je bila uz blagoslov spc,odnosi između dvije države će bit najbolji u istoriji.
Zar to ne žele svi građani obadvije države,pobogu?

Nice
Gost
Nice

nasilno oduzeta autokefalnost!!!! U pamet se Crnogorci!!

Velja Gora
Gost
Velja Gora

Budi Bog sa tobom sine Novace

Dr.No
Gost
Dr.No

Nije to nikakva afirmacija CG Adzicu !
Djukanovic je satanizovao CPC,nije uradio nista da povrati uticaj CPC,cak je bio protiv Mitropolita Mihaila,ja i vi to znamo, i evo sto mu se desilo.On je “zasluzan za povampirenje SPC i cetnistva u CG.Sve “zasluge “ce mu istorija upisati vjeruj mi,kad tad.

dragica
Gost
dragica

Ajte vise sa Milom i CPC. Aj kad smo ponovili milion puta da je on kriv, daj da vidimo kako da se ide naprijed, da se rjesavaju ti problemi… Da se nadje neko rjesenje. Ja vjerujem da je imao jasan razlog zasto je posao tamo, milion posto sam ubijedjena. A vi sto vam je on za sve kriv dajte neke… Više »

DarthVader
Gost
DarthVader

Jesi, glasala si. A mi smo imali dosta ideja i dalje ih imamo, al Milo i DPS su ti koji ne zele da cuju te ideje i svako ko ne misli kao oni sikanira i gleda da ugasi. Neka se oni promjene pa ce bit i srece za CG. Samo pogledajte jesu li ista napravili oko ljudi koji i dalje… Više »

dragica
Gost
dragica

nijesam glasala. Pa dje su ti te ideje…. A nemojte molim vas…. Niti su na vlasti, da kazem da se nesto malo pitaju i dalje, pod vodu su ig bacili ovi stranci oko nas i ti oces da mi kazes da ne mozes od dps-a …. A nemoj zivota ti… Nije odje cudno sto je dps ovakav, nego sto je… Više »

Komšija
Gost
Komšija

Svaka čast na komentaru

velimir
Gost
velimir

Svi pravi rodoljubi Crne Gore cekaju da NAM SE to desi,gospodine Adzicu!
Vidite I Sami,koliko jedan izrod,moze zla uciniti,vjekovi TREBAJU da prodju da bi povratili ono sto smo imali!
Zato,kad gledam ove danasnje IZRODE,nije mi dobro!

Send this to a friend