Politika

Afera kadeti: Da li ministarka Injac ucjenjuje tužiteljku Mitrović sprečavajući njenog sina da postane pilot?

Olivera Injac

Ministarka odbrane Olivera Injac već sedmicama, svjesno kršeći uslove javnog oglasa, ignorišući odluke nadležnih komisija Ministarstva i izigravajući zakonske procedure, opstruira odlazak kadeta Marka Mitrovića na školovanje za pilota na Vojnoj akademiji u Grčkoj, piše Pobjeda.

Iako je osamnaestogodišnji kandidat, prema dokumentima u koje je Pobjeda imala uvid, ispunio sve uslove iz konkursa, a u Izvještaju o sprovođenju intervjua ocijenjen kao najbolji kandidat te najbolje uradio eliminacioni test iz engleskog, umjesto da se obučava u Grčkoj, Mitrović sjedi kući u Podgorici.

Informacije kojima Pobjeda raspolaže ukazuju da je jedini ,,grijeh“ mladog kadeta što je – sin specijalne tužiteljke Lidije Mitrović!

PRIJAVE I OPTUŽBE

Upravo je tužiteljka Mitrović početkom maja formirala predmet protiv ministarke odbrane Injac na osnovu dvije krivične prijave koje je podnio nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse Mihail Volkov.

Iako je ministarka Injac trebalo da bude saslušana u svojstvu građanina, nije se tokom maja pojavila u prostorijama SDT-a, pravdajući se prvo službenim obavezama, potom potrebom uzimanja advokata, da bi onda koristila štajk advokata za izbjegavanje suočavanja sa optužbama za zloupotrebu položaja i nezakonito zapošljavanje u Ministarstvu odbrane.

Kad su izostali svi argumenti, ministarka je krajem avgusta obavijestila tužilaštvo da je – na godišnjem odmoru. Nije baš odmarala: u noći između 4. i 5. septembra, kada je vrilo na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita Crkve Srbije, Injac je bila vrlo aktivna – savjetovala je, u društvu raznih službenih i neslužbenih osoba, premijera Krivokapića u ,,neformalnom štabu“ u zgradi Vlade Crne Gore?!

Zaokupljena ,,važnijim državnim poslovima“, ministarka Injac je bahato pomislila da tužiteljka Mitrović neće ništa preduzimati – ako misli da joj sin ikada ode na školovanje u Grčku!

Slijed dešavanja, dokumentacija koju Pobjeda pokazuje, neminovno postavlja jedno duboko uznemirujuće pitanje: da li je ministarka Olivera Injac pokušala da, diskriminišući sina tužiteljke Lidije Mitrović, ucijeni specijalnu tužiteljku i natjera je da odbaci prijave i zatvori predmet?

NEPOŽELJAN KANDIDAT

Sama je ministarka to pitanje otvorila, kada je u reagovanju na zahtjev SDT-a da Skupština skine imunitet ministarki odbrane, indirektno pomenula sina tužiteljke.

“Mjesecima trpim pritiske specijalne državne tužiteljke Lidije Mitrović, koja zloupotrebljavajući službeni položaj u SDT-u, pokušava da svog sina pošalje na Vojnu akademiju u Grčku, suprotno pozitivnim unutrašnjim propisima Ministarstva odbrane”, ustvrdila je ministarka odbrane.

Dokumenta koje Pobjeda posjeduje ne dokazuju tvrdnju ministarke, još manje ,,pozitivni unutrašnji propisi“ na koje se poziva.

Naprotiv: javni oglas za izbor šestoro kadeta za obrazovanje na vojnim akademijama u Grčkoj, od čega dva kadeta za školovanje za pilota na Vazduhoplovnoj akademiji u Atini, raspisan je 1. juna – mjesec nakon što je tužilaštvo pozvalo Injac na saslušanje u svojstvu građanina.

Da je tužiteljka zaista htjela da kalkuliše, da je htjela da ,,pritiska“ ministarku, zašto bi onda reagovala na krivične prijave Volkova i tako rizikovala da joj Injac spremi osvetu odbacujući sa liste za školovanje njenog sina?

Redosljed dešavanja i način na koji je diskriminisan sin tužiteljke, sugerišu da je ministarka odbrane skovala pakleni plan osvete, ili pritiska na tužiteljku.

To potvrđuje i dokumentacija: Marko Mitrović, kandidat za kadeta-pilota, dokazao se na testovima da je – najbolji kandidat.

Rezultati testiranja znanja engleskog jezika, što je jedan od bitnih uslova za vojno školovanje u Grčkoj, pokazuju da je Mitrović najbolje ocijenjen od dvočlane komisije koju su činile poručnica Maja Mašković i potporučnica Jelena Mrkaić. Od dvanaest testiranih, kandidat Mitrović je dobio najviše poena – 121 od maksimalnih 125 i rangiran je kao najbolji.

Ne samo to. U Izvještaju o sprovođenju intervjua za kandidate koji su se prijavili na javni oglas Ministarstva odbrane (broj: 06012-805/21-4042/3) detaljno se obrazlaže metodologija koja je sprovedena u Centru za obuku u Danilovgradu.

Navodi se da je sa kandidatima sproveden intervju i da su ocjenjivani na osnovu tri oblasti: (1) motivacije i ambicije poznavanja osnova o Vojsci Crne Gore i Akademiji za koju konkurišu; (2) vještine komunikacije i (3) ličnog nastupa.

Petočlana komisija, u sastavu major Vesko Popović kao predsjednik i članovi potpukovnik Stanko Popović, major Goran Senčić, Anđela Miličković i Ivan Popović – ocijenila je da je najbolji kandidat Marko Mitrović kojem su svi članovi dali petice, najveću ocjenu.

DISKRIMINACIJA

Međutim, najbolji na testiranju – nije prošao! Olivera Injac i njeni saradnici u kabinetu odlučili su drugačije od nalaza eksperata za testiranje: Marko Mitrović volšebno je završio na trećem mjestu.

Prva dva mjesta zauzelo je dvoje kandidata (imena i prezimena poznata redakciji) koja su imala lošije ocjene. Da sve bude čudnije: to dvoje su se nalazili na listi kandidata koji su, po mišljenju komisije, ,,podnijeli neblagovremenu ili nepotpunu prijavu ili su dostavili nepotpunu dokumentaciju“!

U dokumentu koji Pobjeda objavljuje precizno je obrazloženo da ni A. S. ni M. I. nijesu dostavili, kada su se prijavljivali na oglas, potvrdu ,,o položenom eksternom ispitu“.

Kasniji događaji bjelodano otkrivaju zle namjere ministarke Olivere Injac.

U rješenju od 29. jula, kojim se Mitrović obavještava da nije prošao među kandidate koje je MO odredilo da idu na školovanje, zapisana je pravna pouka – da se može izraziti žalba Upravnom sudu.

No, žalba Upravnom sudu uopšte nije predviđena procedura! U to se uvjerio i kandidat Mitrović kada se žalio. U rješenju Upravne inspekcije, osim bitne konstatacije da je ,,iz dostavljenih spisa utvrđeno da metodologija po kojoj se sprovodi javni oglas nije javno objavljena“ (!) što nije u skladu sa Zakonom o državnoj upravi i ne omogućava transparentnost, konstatuje se da je Ministarstvo odbrane, žalioca pogrešno uputilo da se žali Upravnom sudu.

“Upravna inspekcija nema nadležnosti za poništavanje odluka javnopravnih organa već se iste mogu pobijati pred nadležnim drugostepenim organom ili nadležnim sudom u redovnom postupku”, piše u zaključku nalaza Upravne inspekcije.

MINISTARSKA ETIKA

Marko Mitrović očito nije želio da tako lako odustane od svog dječačkog sna da postane borbeni pilot.

Presavio je tabak i žalio se 1. septembra Komisiji za žalbe Vlade Crne Gore. Da li je ministarka odbrane bila okupirana drugim, važnijim, stvarima ili je vjerovala da će članovi Komisije za žalbe bespogovorno slijediti njene instrukcije, i nije tako bitno da se odgonetne.

Vjerovatno se ministarka sledila kada je 16. septembra vidjela Rješenje u kojem se, decidno, naglašava: ,,Poništava se odluka Ministarstva odbrane broj 06012-805/21-4042725 i predmet vraća prvostepenom organu na ponovno odlučivanje“.

U Rješenju Komisije se ističe da su, shodno propisima, zatražili ,,dostavu cjelokupnih spisa predmeta“ od Ministarstva odbrane. No, u zakonom predviđenom roku Ministarstvo Olivere Injac nije se oglašavalo niti bilo što dostavilo Komisiji za žalbe?!

Suočena sa ,,ćutanjem prvostepenog organa“ Komisija nije bila u mogućnosti da ispita zakonitost prvostepene odluke pa je odluku Ministarstva odbrane – poništila.

Djelovalo je da konačno Marko Mitrović može da računa na ravnopravan tretman.

Tako, međutim, nije razmišljala ministarka Injac i krenula je u munjevitu akciju. Na njen zahtjev, Vlada Crne Gore je, bez održavanja sjednice, raspustila Komisiju za žalbe Ministarstva odbrane! Istovremeno, predsjednici Vjeri Medojević i članicama Irmi Selmanović, Tatjani Radović Uskoković, Enesi Rastoder i Zorici Čupić je prestao mandat.

I, kada je mislila da su svi problemi riješeni, ministarka odbrane je dobila zvaničnu obavijest iz Grčke: Vazduhoplovna akademija odobrila je da iz Crne Gore na školovanje može da dođe još jedan kadet.

Bilo je logično očekivati, ukoliko u ponašanju ministarke Injac zaista nema namjere za diskriminaciju sina tužiteljke, da Marko Mitrović pođe za Grčku.

To se, međutim, nije dogodilo, iako postoji rok da Ministarstvo odbrane odgovori grčkim kolegama. Tim prije što su dvoje kadeta već počeli školovanje u Vojnoj vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikaron“ u Atini, iako je i to sporno jer je Komisija za žalbe osporila rješenje Ministarstva odbrane!

MOĆ VLASTI

Marko Mitrović se 13. oktobra direktno obratio Oliveri Injac, da je podsjeti da je dvoje kolega već na školovanju i da on, ako želi da uči za pilota, mora da zna odluku Ministarstva odbrane.

“Ukoliko ste donijeli odluku da me ne pošaljete na školovanje na pomenutu akademiju, iako su svi uslovi za to ispunjeni, molim Vas da me upoznate sa razlozima Vaše diskriminacije prema meni, kao učeniku, kandidatu i građaninu Crne Gore”, napisao je Mitrović u obraćanju ministarki odbrane.

Pet dana kasnije, ćutanje Olivere Injac jedini je odgovor, a obuka u Atini već je u jeku. Ministarka i profesorica na jednom crnogorskom univerzitetu odlučila je, izgleda, da razbije u komadiće san jednog mladog momka da bude jednog dana pilot Vojske Crne Gore.

Zato bi ministarka Olivera Injac morala da odgovori na ono pitanje sa početka ove mučne crnogorske priče: da li diskriminiše Mitrović zato što želi da utiče na rad njegove majke, specijalne tužiteljke?

Ili, prosto, smatra da joj se može jer je baš ona gospođa ministarka, vlast.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pravda
Gost
Pravda

Evo vam na profilu ministarstva odbrane da vidite bodovanje i rang listu sto se tice konkursa na kom je bio sin doticne… Dakle gospodja Injac svoj posao radi kako treba. Ne moze vise kako ste navikli da se preko protekcije privileguju majkini i tatini sinovi.

Miodrag
Gost
Miodrag

Ako je ovo tacno ministarko vi ste losa ministarka i los covjek sramotno prebijati racune preko ledja jednog talentovanog djecaka

ribar
Gost
ribar

ovo je sramota da ministarka vodi privatni rat protiv neduznog momka

Rakun
Gost
Rakun

Cu afera, to.je mozda za vas afera.Zapravo za vas je ovo afera a kriminal i osnivanje firmi nije….

Tanja
Gost
Tanja

I da je Injac sve radila po propisima u vezi odabira kadeta….a kako je navedeno nije…i da ima blistavu karijeru …u šta je teško povjerovati…srozala je sve intervencijom na Cetinju….Očigledno nedorasla bezlična poslušna figura SPC koja će nestati sa javne scene vrlo brzo.

Petar
Gost
Petar

Dokle penzionere drzi u kabinetu i blizu sebe 😍ministarka Injac diskriminacijom mladom momku ne dozvoljava skolovanje.
Valjda Vojska Crne Gore treba da se podmladjuje i usavrsava ?

Babin unuk
Gost
Babin unuk

Olja, Spuž te zove, moraš poći 😘

Miro
Gost
Miro

Najblaza mjera prema ministarki je necasan otpust iz vojske.

Banja
Gost
Banja

Potpuno ispravno Injac reaguje kada bi nijeste imali hrabrosti da je nakon visemjesecnog odbijanja da dodje I da izjavu priveli, kao I ostale gradjane ili odmah trazili skidanje imuniteta.

Richard
Gost
Richard

Pod hitno inicirati smjenu ovakve apostolke ministarke ! Ovo je necuveno.

Pg cg
Gost
Pg cg

Na potpuno identican nacin je otisao momak u Ameriku,cak nije ni polagao sve testove sa ostalim kandidatima,ali mu je ministarka sredila da on ide a ne neko ko je imao od startta najbolje ocjene.

Kik
Gost
Kik

A otac mu je Pedja Mitrovic, bivsi direktor Uprave za pranje novca

Nenad
Gost
Nenad

Čemu to ko mu je otac ?. Momak je ispunio kriterijume i treba da ispašta ko mu je otac a ko majka. Na ovaj način ubija se psiha mladih ljudi koji se u ranim godinama susreću na nepravdom . Žao mi je mlade ljude koji na ovakav način budu žrtve , bez obzira ko su mu roditelji a konkretne lično… Više »

Kik
Gost
Kik

Poslednjih 30 godina ubijeni su snovi mnoge djece, bas zato sto je pri odabiru bilo bitno ko su i otac i majka…

Vesko
Gost
Vesko

Zalosno ako je tacno.A sad drsgi novinari i urednici CDM pitanje zasto o ovakvim slucajevima diskriminacije kojih je bilo za vrijeme DPS nikada nista niste pisali?

Njegoš
Gost
Njegoš

Prvo, navedi jedan slučaj. Drugo, znači ako je DPS nešto radio kako ne treba, sad mogu i apostoli isto tako i to ih opravdava? E pa ne može.

Sale
Gost
Sale

Zato sto su navodni…. Hoces reci da danasnja vlast, a tadasnja opozicija nije imala medijske kanale da objavi takva saznanja… Zasto nisu? Zato sto je lakse pljuvati bez dokaza, a koliko lazu ko nije ranije znao dobro se u to uverio u poslednjih godinu i kusur…

dizel
Gost
dizel

Zato jer se ovo nikad nije desavalo. Uvijek je izabran najbolji kandidat u skladu sa Metodologijom.

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Sad je sve jasno.Tužiteljka mitrović vodi predmet protiv ministarke,a za to vrijeme njen sin od ministarstva na čijem je čelu ministarka traži da se školuje u inostranstvu.Zar nije trebala tužiteljka zbog takve okolnosti i očitog sukoba interesa da traži da se izuzme iz tog predmeta i taj predmet dodijeli drugom tužiocu koji nije u nikakvom sukobu intrresa.Ovako se po mom… Više »

Alokin
Gost
Alokin

Majstori izvrcanja ste… Jel predmet podnesen mjesec dana prije nego je izasai konkurs? Jeste… Ne mlati praznu slamu da te zamolim

Mijat
Gost
Mijat

Ja mišljah da braniš one tvoje na Kosovo, još ne ideš tamo?

Banja
Gost
Banja

Sto ima da se izuzimaju I jedna I drga Ako rade posteno.Baljds neko konttolise, nije I’m babovina.

Mirota
Gost
Mirota

Brzo će većina apostola svirati klavir!

Crna Gora
Gost
Crna Gora

E Crna Goro da ste se za svačiju đecu ovako brinuli dje bi bili . Kao da se prvi put ovo desilo ..

Send this to a friend