Politika MANS

Agencija za sprječavanje promijenila direktora, praksa ostala ista

Agencija za sprječavanje korupcije AKS još nije odgovorila niti na jednu od prijava koje je MANS podnio od početka predizborne kampanje, a koje su se odnosile na potrošnju budžetskih sredstava i političko oglašavanje u medijima, saopšteno je danas iz te NVO.

Kako se ističe, MANS je do sada podnio 85 prijava protiv državnih institucija koje su prekršile zakonsku obavezu objavljivanja analitičkih kartica o svojoj potrošnji tokom predizborne kampanje, ali i u slučaju nekoliko medija koje nisu na vrijeme dostavile cjenovnike za objavu oglasa sa političkim sadržajem.

“Za preko 60 tih prijava je već istekao zakonski rok u kome je ASK trebao da donese konačnu odluku, što se još uvijek nije desilo”, navode u MANS-u.

Kako dodaju, među institucijama koje nisu na vrijeme objavile kompletne podatke o svojoj potrošnji se nalaze ministarstva rada i socijalnog staranja, ekonomije, kao i prosvjete, te Poreska uprava, Uprava za šume, Uprava za imovinu i druge institucije.

“Objava analitičkih kartica o potrošnji državnog novca je uvedena kao posebena zakonska obaveza za obezbjeđivanje pune javnosti tokom predizbornog perioda zbog nebrojeno mnogo slučajeva zloupotrebe državnih fondova u političke svrhe. Upravo zbog toga, sakrivanje tih informacija, te nepostupanje AKS-a po ovim prijavama kreira ogroman prostor za sumnju u predizborne zloupotrebe državnog novca”, ocjenjuju u MANS-u.

Slična situacija je, kažu, i sa prijavama koje je MANS podnio zbog medija koji su zakasnili sa predajom cjenovnika, gdje takvi mediji, suprotno zakonu, a zahvaljujući intertnosti ASK-a, već reklamiraju pojedine političke partije.

“Svi zakonski rokovi za postupanje i po tim prijavama su istekli, ali ASK još uvijek nema konačnu odluku. Takođe, iako je Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i više nego jasan, ASK još uvijek sa svoje Internet prezentacije nije uklonio sporne cjenovnike”, dodaju u toj NVO.

Smatraju da takvo ponašanje ASK-a tri sedmice uoči izbora u potpunosti obesmišljava građansku kontrolu zakonitosti izbornog procesa i predstavlja nastavak prakse koju smo mogli da vidimo dok je ovom institucijom upravljao Sreten Radonjić.

“MANS još jednom apeluje na AKS da poštuje zakon i bez odlaganja donese odluke po prijavama protiv državnih institucija koje kriju podatke o potrošnji državnog novca u predizbornom periodu”, poručuju iz te organizacije.

Send this to a friend