Politika

Ako DPS odluči da izbori budu 26. novembra, tada će i biti

Šef ulcinjskog odbora Demokratske partije socijalista Ljoro Nrekić kaže da je DPS spremna da ide i na redovne i na prijevremene izbore, ali dodaje da je stav partije da oni treba da budu održani 26. novembra, kada i u tri druge opštine Petnjici, Mojkovicu i na Cetinju.

Ako DPS odluči da budu 26, novembra, tada će i biti, kaže on.

Ta stranka je prije tri sedmice predložila svojim koalicionim partnerima da se skrati mandat aktuelnom sazivu lokalnog parlamenta i izbori održe krajem novembra, u paketu sa izborima u tri druge opštine.

“Još nismo donijeli odluku, to ćemo učiniti do kraja mjeseca na sastanku sa svim kolegama iz koalicije sa kojimaćemo razgovarati, ali mi smatramo da je najbolje da to bude 26. novembra, jer je DPS spreman za izbore bili oni redovni ili prijevremeni” rekao je Nrekić u izjavi za Dnevne novine.

I u opoziciji su saglasni da treba ići na prijevremene izbore. Šef OO Socijaldemokratske partije u tom gradu Skender Elezagić kaže da je skraćenje mandata nužno s obzirom na rezultate sadašnje vlasti.

“To je neminovnost, jer čekanje čak i dva mjeseca je štetno jer je situacija u gradu toliko loša da čak i ta dva mjeseca mogu da pogoršaju stvari”, rekao je Elezagić.

Dodaje da će datum izbora u Ulcinju ipak odlučiti državni interesi i međusobni odnosi Force i DPS.

“Od interesa na državnom nivou zavisi da li će izbori biti održani 26. novembra, jer ako DPS-u nešto od Force zavisi na državnom nivou, moraće da popuste i da izbore održe onda kada Forca bude htjela” rekao je Elezagić, dodajući da je za odluku o skraćenju mandata 2/3 parlamenta, tj. 22 odbornika, te da Forca ne može zaustaviti izglasavanje ako to dođe na dnevni red.

Međutim, iz Force, koja je koalicioni partner DPS-a na centralnom i lokalnom nivou, nedvano su saopštili da žele da se mandat odradi do kraja, odnosno da se izbori održe početkom godine.

Iz te partije je bilo prijedloga da se lokalni izbori u Ulcinju održe zajedno sa predsjedničkim, što je iz DPS-a odbijeno.

Za prijevremene izbore su i Demokratska partija i opozicija, što sa DPS-om predstavlja ukupno dvije trećine odbornika u Skupštini opštine.

Lider Demokratske partije Fatmir Đeka kazao je da bi bilo dobro da se izbori održe u novembru, a vlast konstituiše do Nove godine.

“Potrebno je pripremiti se za sezonu, zbog toga sam za novembar a ne februar. Ipak, sastanak partnera će biti održan do kraja mjeseca i odlučićemo datum izbora”, rekao je Đeka.

Lokalni izbori u Ulcinju održani su 26. januara 2014. godine. DPS je osvojio devet mandata, Forca osam, koalicija “Zajedno za budućnost Ulcinja” koju čine Demokratska partija (DP), Perspektiva i Demokratski savez u Crnoj Gori (DS) sedam.

Iako je DPS bila pojedinačno najjača partija, ostala je u opoziciji do 2016. godine dok nije došlo do prekompozicije vlasti u tom gradu.

Tada su DPS, Forca, DUA i Koalicija “Zajedno za budućnost Ulcinja” potpisali su sporazum i formirali vlast u toj opštini, a za predsjednik Opštine izabran Nazif Cungu iz Force.

Send this to a friend