Politika

Aktivisti u hotelu, za birače vino i čokolada

Partije su spremne da ulože i veliki novac, pa su pozitivno reagovale na upozorenje Agencije za borbu protiv korupcije i juče do 15 časova su sve otvorile žiro-račune na lokalnom nivou, kako bi uvid u trošenje novca bio što transparentniji, pišu Dnevne novine.

I kao tokom svake predizborne kampanje učesnici izbora se međusobno optužuju da građanima nude sve i svašta kako bi ih privoljeli da im daju glas, a u tim svojim nastojanjima su i vrlo krativne.

Ipak, kada je Herceg Novi u pitanju, najranije u kampanju su krenule Demokrate Crne Gore čiji aktivisti već danima rade po principu “od vrata do vrata” i koji svim građanima koje posjete ostave i po neki poklon. Novljani kažu da svi dobijaju čokoladicu, a nađe se za neke i po koja flaša vina.

Na pitanja Dnevnih novina Demokrate kažu da na teritoriji opštine Herceg Novi imaju oko 600 aktivista, raspoređenih po mjesnim odborima ove opštinske organizacije. Svi aktivisti žive na području opštine Herceg Novi, tako da se za njih, prema tvrdnjama ove partije, ne obezbjeđuje smještaj i hrana.

“Pored 600 aktivista sa kojima raspolaže Demokratska Crna Gora imamo i 20 koordinatora sa državnog nivoa, koji su smješteni u hotelu Lihthouse, od 31.03.2017. godine. Smještaj, odnosno noćenje sa hranom i taksama za 20 koordinatora iznosi 12,00 eura po osobi na dnevnom nivou”, saopšteno je DN iz ove partije.

Demokrate su im priložile i dokaz o hotelskim cijenama i načinu plaćanja.

Prema nekoj računici, ovu partiju će samo ovih 20 aktivista koštati do izbora oko 10.000 eura. Vjerovatno će uskoro i zvanično saopštiti koliko koštaju pokloni koje daju građanima i uopšte čitava kampanja za lokalne izbore u Herceg Novom.

“Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdimo da svi funkcioneri, koordinatori i aktivisti realizuju kampanju Demokratske Crne Gore na potpuno volonterskoj osnovi. Dakle, njihova dnevnica, odnosno naknada iznosi nula eura. Navedeno možete provjeriti uvidom u materijalno-finansijsko poslovanje Demokratske Crne Gore, kao i kroz njene završne račune i izvještaje o porijeklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava u izbornoj kampanji, koji su objavljeni na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije. Mi, kampanju radimo srcem, a ne novcem”, kažu Demokrate.

Mnogi građani Herceg Novog, međutim, tvrde drugačije. Oni kažu da su im aktivisti, koji idu od vrata do vrata, kazali da im je dnevnica 20 eura i da bi je dobili moraju da uzmu ime i prezime i broj telefona građana sa kojima su razgovarali.

“Dala sam im broj računajući da pomažem tim mladim ljudima da zarade 20 eura. Tu, međutim, nije kraj. Poslije nekoliko sati uslijedio je telefonski poziv iz štaba Demokrata kojim me obavještavaju da je moja članska karta gotova i pitaju da li da mi je donesu ili da dođem po nju. Nakon što sam to odbila, uslijedio je još jedan identičan poziv. Ne znam da li će me više zvati”, tvrdi jedna Novljanka, koja je željela da ostane anonimna.

Očigledno je Herceg Novi važan za sve partije, a ko će najviše novca potrošiti pokazaće izvještaji nakon izbora, ako budu valjani, što će, u svakom slučaju, utvrditi Agencija za sprečavanje korupcije.

Hotelske račune plaćaju poslanici i funkcioneri
“Smještaj sa hranom i taksama za koordinatore finansiraće se od donacija poslanika i funkcionera Demokratske Crne Gore i drugih prihoda, a isplaćivaće se preko posebnog izbornog računa, otvorenog u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, a koji je pod potpunom kontrolom Agencije za sprečavanje korupcije”, tvrde Demokrate u odgovoru na pitanja DN.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ana
Gost
ana

vlasz je slast za njih. što se nijesu kavaljerisali pa te pare poklonili majkama s troje djece ili nekoj školi u selima pored Herceg Novog

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Kao i kod većine sugrađana Demokrate su zakucale i na moja vrata. Odmah sam im objasnio da nijesam njihov simpatizer ali da mogu ući i porazgovarat jer mi nijesu ni mrski. Dao sam im i broj telefona i niko me nije zvao da mi uruči karticu ni slično. Broj telefona sam im ostavio da bi ukoliko zatreba mogao da me… Više »

akademac
Gost
akademac

Laž! Čista.

Vesko
Gost
Vesko

Mali Alek voli čips. Mali Alek kaže čiku sa čarapom na glavi da ne može da ukrade čips. Mali Alek nema za čips al ga dira. Kupimo čips malom Aleku. Mwaa

Martin
Gost
Martin

Kim je prisutan u HN… Hallo Kim.Demokrate su ponizili Narod ?

Misko
Gost
Misko

Ma to su gluposti za ne upucene cuj kako se finansiraju,a svi znamo da ih finansira SPC i Amfi.Oni su najveca prevara na crnogorskoj politickoj sceni,nesposobni za ikakav ozbiljan rad,demagozi i populisti,to su mladi narastaji srpskih nacionalista.Vidi se u Kotor i Budvu koliko su sposobni,sa takvima ne bi ni autobus cekao!!!!!!

Branko365
Gost
Branko365

Ovo nocenje i hrana zajedno i ukupno 12 eura na dan u Herceg Novom neka rezervisu i meni i mom ocu penzioneru. Za 12×30=360 eura mjesecno, kolika mu je penzija, ima u H. Novom, no moru, smjestaj, grijanje, struju, vodu, hranu, ciscenje sove, pranje posteljine, poslugu u restoranu. Ko ovdje koga u zdrav mozak?

Drago
Gost
Drago

Pa da li ove demokrate misle da smo svi retardirani?

gost
Gost
gost

Performansom do vlasti, performans na vlasti?

Vesko
Gost
Vesko

Bravo

z d
Gost
z d

Ovi su šampioni. Kompletna opozicija na čelu sa DF-om su tute za Bečića. U mutnima radnjama mu izgleda niko nije ravan. Tako mlad a tako premazan svim mastima. Mašala.

Kontraš
Gost
Kontraš

“Pod punom krivičnom i materijalnom odgovornošću tvrdimo da svi funkcioneri, koordinatori i aktivisti realizuju kampanju Demokratske Crne Gore na potpuno volonterskoj osnovi.Dakle, njihova dnevnica, odnosno naknada iznosi nula eura”. Kakva glupost, pa danas ni đeca neće “volonterski” da pođu do prodavnice da poslušaju roditelje, nego traže makar žvake ili lizalicu. Danas se apsolutno sve radi iz interesa, tako da ova… Više »

Drago
Gost
Drago

U ovo što pričaju više ni djeca iz vrtića ne vjeruju…

kosta
Gost
kosta

Ovako su navlacili i babe po Pidgorici…

Send this to a friend