Politika

Alhantuli: Crnogorski političari da budu obazrivi u izjavama o Palestini

Sa sastanka u Skupštini

Ambasador Palestine Rabi Alhantuli poručio je crnogorskim političarima da budu mnogo senzitivniji prema situaciji u Palestini, kao i da budu vrlo obazrivi u izjavama.

On navodi da političari u Crnoj Gori treba da imaju u vidu kršenje ljudskih prava i težak položaj stanovnika Palestine, posebno onih u pojasu Gaze. Naime, Alhantuli je upoznao potpredsjednicu Skupštine Branku Bošnjak sa činjenicom da nijedna od 17 usvojenih rezolucija UN-a, u vezi sa situacijom u Palestini, nije zaživjela.

“Problem je mnogo širi i treba ga kao takvog i posmatrati, jer nerealizovanje usvojenih rezulucija i odsustvo sankcija, dovodi do jačanja ekstremizma, što nije dobro ni za koga”, istakao je palestinski ambasador koji se sa sastao sa Bošnjak na sopstvenu inicijativu.

Kako je dodao, želi da sarađuje sa crnogorskim političarima i predstavi dramatičnu situaciju u njegovoj zemlji. Prema njegovim riječima, u pojasu Gaze živi više od dva miliona ljudi kojima je, pod pritiskom, omugućeno samo 1.000 vakcina protiv korona virusa, iako Izrael kao država ima najveći procenat vakcinisanih stanovnika.

Potpredsjednica Bošnjak iskazala je spremnost da će kroz budući Ženskog kluba učiniti sve da podstakne mirno rješavanje konflikata i da omogući da se kroz organizovanje panela, jsno čuje glas žena koje trpe nasilje i diskriminaciju, pa i žena u Palestini.

“Mir nema cijenu i da svi treba da damo doprinos miru i da poštovanje ljudskih prava mora biti imperativ”, zaključila je Bošnjak.

Send this to a friend