Politika

Alijansa je garant poštovanja ljudskih prava i sloboda

Nacionalni koordinator za NATO Dragan Pejanović sastao se danas sa predstavnicima poslaničkog Kluba manjinskih partija, odnosno Bošnjačke stranke, koalicije Albanci odlučno i Hrvatske građanske inicijative. Izražena je nedvosmislena podrša članstvu Crne Gore u NATO od strane Kluba i zastupljenih partija pojedinačno.

“Sa neskrivenim zadovoljstvo mogu reći da dinamika ratifikacije Portokola potvrđuje da smo na pravom putu i da će Crna Gora u vrlo kratkom periodu biti ravnorpavna članica NATO-a. Stoga i sa zadovoljstvom mogu reći da je Bošnjačka stranka prepoznala interese Bošnjačkog naroda i države Crne Gore kao i sve većih globalnih izazova koji su u okruženju i zato je u našem programu jedan od prioriteta evropske i evroatlanske integracije“, kazao je nakon sastanka šef poslaničkog Kluba manjinskih partija Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke.

Predstavnici Kluba manjinskih partija saglasni su sa ocjenom da članstvo u Alijansi znači dijeljenja zajedničkih vrijednosti, civilizacijskih demokratskih dostignuća, ekonomskih, bezbjednosnih i pitanja svakog pojedinca, građanina uopšte.

“Mi smo ako predstavnici nacionalnih zajednica i na sastanku izrazili podršku procesu i podržaćemo to i glasanjem u parlamentu Crne Gore. Legimitet većine u parlamentu je neupitan i pozvao bih i dio opozicije koji podržava integracije da bude odgovoran i da isto to učini, jer ono što nas čini istorijski odgvornim je da ovim procesom idemo u društvo država koje su bolje od nas“, kazao je potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu i istakao da je gotovo sigurno da će se proces završiti na proljeće ove godine.

Na sastanku je posebno akcentovana potreba afirmisanja neupitnog argumenta da je Alijansa garant visokog stepena poštovanja ljudskih prava i sloboda, te stalnog snaženja ambijenta vladavine prava.

Kako je saopšteno, zajedničkim aktivnostima, biće rađeno na prezentovanju prednosti članstva u NATO-u, koje se u osim u segmentu vojske i odbrane odnose i na pomoć u vanrednim situacima, zaštitu mora i slično.

“Dogovorili smo inteziviranje saradnje, kvalitetnu i efikasnu razmjenu informacija i realizaciju zajedničkih aktivnosti koje se prevashodno odnose na informisanje svih struktrua crnogorskog društva o prednostima članstva naše zemlje u NATO-u. Dobili smo jasan i nedvosmislen stav predstavnika manjiskih naroda o potrebi finalizacije ovoga procesa u Skupštini Crne Gore uz konstataciju da je članstvo dobro i za državu i za sve njene građane“, kazao je Nacionalni koordinator za NATO, Dragan Pejanović.

Kako su saopštili predstavnici manjinskih stranaka, pripadnost Alijansi je prirodno opredjeljenje posebno ako se zna da 90 odsto crnogorske dijaspore živi u zemljama članicama NATO-a.

Send this to a friend