Politika

Ambasador Maslenikov: Herceg Novi centar ruske kulture u Crnoj Gori

Ambasador Ruske Federacije u Crnoj Gori Vladislav Maslenikov boravio je proteklog vikenda u prvoj zvaničnoj posjeti Opštini Herceg Novi, gdje je sa predsjednikom Stevanom Katićem i saradnicima razgovarao o ostvarenoj saradnji Herceg Novog i gradova Ribinsk i Sankt Peterburg tokom prethodne godine, kao i o potencijalima proširenja te saradnje, kako na kulturnom tako i na ekonomskom polju.

“Ambasador Maslenikov zahvalio je Katiću na ostvarenim naporima da Herceg Novi postane centar ruske kulture u Crnoj Gori, a Ambasada Ruske Federacije će i ubuduće pružiti podršku i pomoć u povezivanju dva naroda i ruskih gradova sa Herceg Novim”, saopšteno je iz opštine.

Sastanku je prisustvovala i delegacija Ribinska, sa kojim Herceg Novi grad ima Sporazum o saradnji još od 2018. godine.

Zamjenica gradonačelnika za socijalna pitanja Natalija Šuldina, predstavnik administracije i savjetnik gradonačelnika Ribinska za međunarodne odnose i istoriju Dmitrij Hristenko, pomoćnica gradonačelnika Irina Karpova, pozvali su rukovodstvo Herceg Novog da prisustvuju obilježavanju Dana pobjede nad fašizmom, 9. maja u tom gradu.

Takođe, dodaju iz opštine, delegacija Ribinska uputila je predsjedniku Katiću i saradnicima pohvale za organizaciju i saradnju na polju kulture i umjetnosti, posebno uzimajući u obzir da je ta saradnja obuhvatila rad kulturnih i umjetničkih kolektiva oba grada i razmjenu iskustava.

“Tim povodom, predstavnici Ribinska ponudili su učešće njihovog folklornog ansambla „Karusel“, koji u Rusiji imaju status „počasnog kolektiva narodne umjetnosti“ , na nekoj od manifestacija koje se tokom godine održavaju u Herceg Novom”, navodi se u saopštenju.

Pored kulturnih dešavanja na ovogodišnjem Prazniku mimoze, ali i tokom cijele godine, predsjednik Katić se osvrnuo i na činjenicu da u Herceg Novi dolazi sve više gostiju, turista i investitora iz Rusije, čime se dodatno učvršćuje viševjekovna spona dva naroda.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miletrecento
Gost
Miletrecento

Tako mi te kulture

Bleferi
Gost
Bleferi

Maslenikov….i projektic Istorijskog instituta CG…

Jež
Gost
Jež

Znamo kakvu kulturu donosite i Herceg Novom i Crnoj Gori.

Andjela
Gost
Andjela

Znaju dje ce na meko i lako proci. Sto ne izabrase Cetinje!

Send this to a friend