Politika

Ambasadorka Kemp: Crna Gora je bastion slobode, slavljena zbog snage karaktera i ljepote

Uzajamno prijateljstvo Crne Gore i Velike Britanije izdržalo je test vremena, pa sad svjedočimo uspješnom bilateralnom odnosu sa mnogo mogućnosti za saradnju i investiranje, kazala je u razgovoru za Pink M ambasadorka Velike Britanije u Podgorici Alison Kemp. Dodaje da se o našoj zemlji, kako prije 140 godina kada je njena država priznala CG kao nezavisnu, tako i danas govori sa ponosom i najljepšim utiscima.

Crna Gora i Velika Britanija već 140 godina imaju sjajne odnose, a naša zemlja i dalje ostavlja snažne utiske na Ujedinjeno Kraljevstvo, kaže za Pink M ambasadorka Velike Britanije Alison Kemp.

 “Već više od 140 godina, Crna Gora ostavlja jak i dugotrajan utisak na Ujedinjeno Kraljevstvo. Više od 140 godina vaša zemlja je prepoznata u britanskom parlamentu i medijima kao bastion slobode, slavljena zbog snage karaktera i ljepote”, poručila je ona.

Od Kongresa u Berlinu kada su velike sile, uključujući UK priznale crnogorsku nezavisnost u julu 1878, Ujedinjeno Kraljevstvo među prvima je uspostavilo diplomatske odnose sa Crnom Gorom, na šta su posebno ponosni, ističe Kemp. Dodaje i da su se dvije zemlje sve više približavale godinama.

“Svejedno da li govorimo o tome da ovog ljeta očekujemo u Crnoj Gori oko 100 000 britanskih turista, ili o našoj saradnji koja obuhvata dva svjetska rata i koja podrazumjeva sada nas kao saveznike rame uz rame u NATO-u. Ili o podršci UK procesu pristupanja Crne Gore EU i svim reformama, kao i radu Britanskog savjeta za podršku učenju engleskog jezika u školama širom Crne Gore.”

Mnogo toga se promijenilo od davne 1878, pa mnogi, kako kaže ambasadorka, ne bi prepoznali ni današnjuBritaniju ni današnju Crnu Goru. Neke stvari međutim, one najvažnije su, ističe, ostale iste.

 “Bivši britanski premijer Gledston Crnu Goru je nazvao čudom, putopisac Rebeka Vest opisala je kao magičnu zemlju, a Lord Bajron oduševeljen je bio darovima koje je priroda dala ovoj zemlji”, smatra ambasadorka Kemp.

 Danas, dodaje Kemp, vidi uspješan bilateralni odnos sa mnogo mogućnosti za saradnju i investiranje.

 “Sljedećeg mjeseca Ujedinjeno Kraljevstvo će biti domaćin Samita Zapadnog Balkana koji će pokazati dalju podšku UK-a ne samo Crnoj Gori, već čitavom regionu”, zaključila je ona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Kome ste vi pomogli toga vise nema u zivotu

emenman
Gost
emenman

Čitam ove komentare pa ne mogu da se otmem utisku koliko je lijepo imati ove borce za demokratiju koji nikome ne daju da progovori.

LJUTA
Gost
LJUTA

Sto ne rece da ste prvi priznali okupaciju cg 1918 g..?

Strijelac
Gost
Strijelac

Ljuta, snamo da si ti velikosrbin, pa ti je krivošto je g-đa Ambasadorka izjavila.A, to da su prvi priznali okupaciju, nije ti tačno.

LJUTA
Gost
LJUTA

Izvini oni nisu ni priznali okupaciju

LJUTA
Gost
LJUTA

Jesam velikosrbin sa Cetinja ito sa 1.75m hehe..

Baranin
Gost
Baranin

U koju si ti to Crnu Gori bila???

Virus
Gost
Virus

Ne tvoju, R. Srpsku-“baranine”

LJUTAad
Gost
LJUTAad

E kad to tvrdi britanka onda je tako a mi sad znamo zasto smo imali serdare i vojvodr

GoranM
Gost
GoranM

Bastion kriminala a ne slobode.Vi nas ucite o slobodi u kojij zivimo a mi znamo kakva je to sloboda.Kriminalni rezim sa jednim covjekom preko 30 god na celu.Da li i jedna slobodna zemlja ima to?

Anonimus
Gost
Anonimus

Ishhh olosu, to je nazalost za sad Vas protektorat, ali bice jos dana za megdana !

Send this to a friend