Politika

Ambasadorka SAD-a: Crna Gora ima pravo na vlastiti izbor bez malignih stranih uticaja

Džudi Rajzing Rajnke

Sjedinjene Države podržavaju suverenitet i integritet Crne Gore. Kao suverena država, Crna Gora ima pravo na vlastiti izbor udruživanja, bez malignih stranih uticaja. Sjedinjene Države će nastaviti da pomažu prijatelju, partneru i savezniku Crnoj Gori u jačanju njenih kapaciteta da spriječi i reaguje na te maligne radnje, kazala je u intervjuu Danu ambasadorka SAD-a u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke.

Ambasadorka je komentarisala izricanja presude za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori,oktobra 2016. godine, kao i povlačenje saošptenja Majka Pompea koje je izazvalo su različite komentare i ocjene.

“Da pojasnim: Sjedinjene Države vide presudu Višeg suda kao korak naprijed za vladavinu prava u Crnoj Gori. Crnogorsko pravosuđe pokazalo je profesionalnost u ovom ozbiljnom i složenom slučaju. Slučaj je razotkrio pokušaj ruskih aktera da destabilizuju nezavisnu evropsku državu neposredno prije pristupanja NATO-u. Prvostepeni sud osudio je 13 osoba, uključujući dva ruska oficira GRU, za učestvovanje u pokušaju terorizma i zavjeri protiv Vlade uoči parlamentarnih izbora 2016. godine”, kazala je ona.

Prema njenim riječima pokušaji potkopavanja demokratije i ometanja izbora u saverenim zemljama su neprihvatljivi.

“Sjedinjene Države podržavaju suverenitet i integritet Crne Gore. Kao suverena država, Crna Gora ima pravo na vlastiti izbor udruživanja, bez malignih stranih uticaja. Sjedinjene Države će nastaviti da pomažu prijatelju, partneru i savezniku Crnoj Gori u jačanju njenih kapaciteta da spriječi i reaguje na te maligne radnje. Crnogorsko pravosuđe sada mora da nastavi da se dograđuje na ovom iskustvu kako bi ojačalo vladavinu prava, a Sjedinjene Države će nastaviti da pružaju stručnu pomoću tom procesu. Želimo da pomognemo tužiocima i sudijama da poboljšaju sposobnosti kako bi mogli da obavljaju svoj posao na pravedan i profesionalan način u ime građana Crne Gore”, poručila je ambasadorka SAD-a.

Džudi Rajzing Rajnke je između ostalog naglasila da crnogorska policija nastavlja da unapređuje saradnju sa američkim i drugim međunarodnim kolegama kako bi poboljšala svoju sposobnost rješavanja problema kriminala i ojačala vladavinu prava.

“Kao što je Evropska komisija notirala u svom nedavnom izvještaju o Crnoj Gori, povećani nivo saradnje doveo je do brojnih međunarodnih operacija visokog profila, hapšenja i zaplene droge. To je dobra vijest. EU je takođe jasno stavila do znanja da Crna Gora mora da učini više na iskorjenjivanju korupcije, u borbi protiv organizovanog kriminala i suzbijanju napada na novinare. Sjedinjene Države dijele tu ocjenu i mi aktivno sarađujemo s vladinim i nevladinim akterima kako bismo postigli te ciljeve. Ove godine, na primjer, američka ambasada će potrošiti oko 3,7 miliona dolara za podršku programima usmjerenim na te oblasti”, istakla je ona.

Rajnke napominje da pravosuđe treba da stekne povjerenje javnosti primjenom zakona jednako prema svima, bez obzira na njihovo ime, položaj ili političku pripadnost.

“Efikasne istrage koje vode ka jasnim presudama povećaće povjerenje u pravosuđe. To zaslužuju crnogorski građani, a to je i cilj našeg ulaganja u pravosuđe. Slično tome, druge institucije, poput Agencije za sprečavanje korupcije, moraju se pridržavati visokih standarda transparentnosti i jednake primjene zakona bez političkog uticaja. Istovremeno, civilno društvo i mediji moraju imati konstruktivnu uloguu tom procesu. Isuviše je lako slikati pejzaž cinizmom i potpisati sopstveni poraz. Često kažemo za Sjedinjene Države, kao zemlju, da su “radovi i dalje u toku”; isto se može reći i za Crnu Goru. Samo kroz naporan rad i predanost svih aktera Crna Gora može postići napredak”, ocijenila je ona.

Ona se osvrnula i na proteste koji su se održavali u Podgorici a koji su bili motivisani dokazima o političkoj korupciji i zloupotrebi izbornog sistema.

“Mirni protesti su legitimno sredstvo javnog izražavanja u svim demokratskim društvima. Izabrani političari treba d a s lušaju građane i okupljaju se u parlamentu kako bi odgovorili na zabrinutost građana. I dalje podstičem sve izabrane zvaničnike da rade u parlamentu u ime naroda”, naglasila je ona.

Odgovarajući na pitanjekako gleda na aferu Koverta i zahtjeve koji su ispostavljeni vlastima, prije svega za formiranje tehničke vlade Rajnke je poručila da vlasti imaju odgovornost da istraže te navode.

“Ako postoji kršenje zakona, oni moraju primijeniti zakon ravnomjerno i jednako premasvima”, jasna je ona.

Rajnke je posebno naglasila da je “naše partnerstvo je sa Vladom i građanima Crne Gore a ne sa bilo kojom političkom strankom”.

“Vlada-a SAD će raditi sa bilo kim koga građani Crne Gore izaberu za svoje vođe. Naš cilj je da pomognemo Crnoj Gori da postane bezbjedniji, jači i prosperitetniji saveznik. Naša logika je jednostavna: prosperitetna Crna Gora doprinosi regionalnoj i globalnoj stabilnosti koja koristi njenim građanima, kao i svim članicama Saveza Sjedinjene Države vjeruju da je Crna Gora napravila pravi izbor ulaskom u N ATO i za laganjem za članstvo u Evropskoj uniji. Bez obzira na etničke, vjerske i kulturne razlike, građani Crne Gore zaslužuju da žive u zemlji jednakih mogućnosti gdje se zakon primjenjuje ravnomjerno i jednako. Crna Gora je na putu da postane punopravna članica transatlantske zajednice, grupe zemalja koje su posvećene vrijednostima demokratije, individualnih sloboda i vladavine prava. Želimo da Crna Gora uspije i posvećeni smo pružanju neophodne podrške Crnoj Gori da postigne taj cilj”, napomenula je ona.

Ambasadorka je posebno naglasila da Crna Gora već vidi konkretne prednosti članstva u NATO-u u smislu jačanja sigurnosti, rastućeg turizma i povećanog interesovanja investitora.

“Primjera radi, ukupan iznos direktnih stranih ulaganja u Crnu Goru iz zema lja članica NATO-a bio je 402 miliona eura u2018. godini, što je, prema podacima Centralne banke Crne Gore, impresivno povećanje za 64 odsto u odnosu na 2017. Slično tome, podaci Monstata pokazuju povećanje broja noćenja turista iz država članica NATO-a za 20 odsto 2018. u odnosu na 2017. godinu. To su ohrabrujući znakovi i vjerujem da će se taj trend nastaviti kako Crna Gora bude jačala vladavinu prava i širila ekonomske mogućnosti za sve svoje građane. Crnogorsko tržište je već privlačno američkim investitorima koji trenutno finansiraju različite projekte u sektoru turizma i energetike. Jedan od mojih glavnih prioriteta je proširenje postojeće trgovine i ulaganja pomaganjem stvaranju novih ekonomskih partnerstava između naših zemalja”, kazala je ona izmešu ostalog.

Nikola Marković

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nije bitno
Gost
Nije bitno

Nema zezanja sa NATO članicom draga Srbadijo. Ili ste mislili da je članstvo tek tako formalnost? 🙂 Podržaće nas svaka svakcijata članica NATO, a ne samo SAD kao najmoćnija članica.

Ljuta
Gost
Ljuta

živio nam drug Tramp

Shjora Kate
Gost
Shjora Kate

Pitai se ova domaćica,koliko ljudi u Cg,voli USA? Napravite anketu gospodo. Ovo je silom na sramotu

TeletabiszPg
Gost
TeletabiszPg

Jedini maligni tumor u svijetu ste vi a i tome ce uskoro doci kraj. BIH, Kosovo, Venecuela, Irak, Afganistan itd.. itd… platicete kad tad za sve!

Suljo Šehović
Gost
Suljo Šehović

Ovo su pravi vladari Crne Gore!!!

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Odlično! Bolje nego propala Srbija i njen vladar Rusija.

Mila K
Gost
Mila K

Ovi besmisleni savjeti važe i za administraciju tekućeg sjedioca Bijele kuće, čiji je ambasadorka činovnik. Jer nije valjda da treba da joj vjerujemo da sjedilac u Bijeloj kući nije promijenio stav DoS oko presude, ili pak njegovog obožavanja Putina. Bolje je da ne daje intervjue koji nisu stavovi zvanične administracije SAD.

Danko
Gost
Danko

Tako je ! Ti joj reci sto misli ona i onaj ko joj platu daje!

Metereolog TV
Gost
Metereolog TV

Zar nije bolje- “Ambasadorka SAD-a: Crna Gora ima pravo na vlastiti izbor”koji im mi blago sugerišemo!

Titograd
Gost
Titograd

Živio NATO!!!!

Serdar
Gost
Serdar

A vaš uticaj i vaše zemlje ne računate.Pa vaša država je izazvala sve krize i ratove od 45.

bronhi za grlo
Gost
bronhi za grlo

Da čujemo sad mišljenje ambasade Rusije pa ambasade Kine i da nezavisna Crna Gora odredi dalji put.

ND
Gost
ND

Jasna poruka!

Sa strane
Gost
Sa strane

Rusija nas je prodala 1999, za otpis duga od 3 milijarde dolara od strane SAD. Amerika ne prodaje i ne napušta saveznike.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Neistina – Amerikanci su pustili niz vodu njihovog covjeka Irana Šah Mohamed Reza 1978 godine.

Ljuta
Gost
Ljuta

I Markosa sa Filipina i uhapsila Norijegu iz Paname…i Sloba Miloševića…

JPS
Gost
JPS

… tako jeftino.

Koko
Gost
Koko

Evo sad Rusi trguju sa Sirijom i sa Iranom, pa ako izvuku dzek pot ode Sirija i Iran na dobos! To su ti Rusi, samo svoj intres gledaju!

UMinusu
Gost
UMinusu

Koko sve sto govoris o Rusima, za Amerikance duplo vazi

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Sve je jasno!
Ne može više kao nekad,pita se BG,onda da ginemo za Srbiju!
End!
Sad smo po prvi put u istoriji-RAVNOPRAVNI!

logika
Gost
logika

da, sad smo “ravnopravni”, sad ginemo za Ameriku…. koma mozga…

Ljuta
Gost
Ljuta

Jeste ti si ravnopravan sa milom i svom 👾

POJK
Gost
POJK

Moze li neko imati za prijatelja nekog osim vas ili ste vi jedino zdravo tkivo u organizmu. Cast Trampu jer je on iako izgleda b.dalasto za mnoge ima najvise cojstva od cjelokupne Americke tzv elite.

Филео
Gost
Филео

Каква самокритика…

lajavi krelac
Gost
lajavi krelac

Ono kada o “malignim uticajima” priča američka ambasadorka … Da nije smiješno bilo bi tužno …

ND
Gost
ND

Eto će ti ruski pojasniti što treba!

Vasilije
Gost
Vasilije

Haha, znači jedino vi iz Amerike da vršite pritiske, drugi niko.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Šta bulazni ova gluperda

iza maski
Gost
iza maski

Kad ti nick vidim, samo udarim minus, ne moram ništa čitati. Nekako sam navikao…

Roki
Gost
Roki

Iza: Da, i ja sam stekao taj uslovni refleks 🙂

blavoribjelaski
Gost
blavoribjelaski

Ti bulaznis, a ona kaze sto i cio svijet, da Crnogorci ne mogu nikako biti srbi!

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Zabolje me onu stvar za “cio svijet”, no ono sto kazu crnogorski velikani: Njegos, Kralj Nikola, Princ Mihailo Petrovic-Njegos

DIM u DIM
Gost
DIM u DIM

A jesi li ikad cuo za politicke dogovore sa Srbijom omog vremena. Procitaj malo istorije…e otud to srpsyvo onih koji NIJRZU SRBI

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Naravno da su imali. Ali Sveti Petar je imao lose odnose sa Milosem Obrenovicem zbog njegovog podanicnog ponasanja prema Turcima i zbog toga sto su Crnogorci voljeli Karadjordja kojeg je Milos ubio. Knjaz Nikola kasnije sa Obrenovicima pravi dogovor o ujedinjenju u jednu srpsku kraljevinu, ali tada je ubijen. Srpstvo je bilo najjace u Crnoj Gori i poteklo iz tih… Više »

Vitni Voren
Gost
Vitni Voren

Haha, e ovo ne cuh jos u mojih sedam decenija “da je srpstvo poteklo iz ovih krajeva”?
A, muci, jadan ne bio!

SrbijanciTurci
Gost
SrbijanciTurci

Ono srednji post odmah.

Titograd
Gost
Titograd

Bože hvala ti beskrajno što nijesam srbin!

Drrrrrr
Gost
Drrrrrr

The god bless America

Car
Gost
Car

Visoko lete američki dronovi, ali je problem što slete u više komada posle ubedjivanja Iranskih rakete da se nalaze na tudjem tlu bez dozvole.

od-mila.
Gost
od-mila.

Već poodavno je USA proklizala prema nedemokratičnosti.Iako nešto misliš da znaš sada sa ovim pričicaama pokazala jesi,malo što može se stavit u neki koš demokratičnosti.Svaka Vlast danas bilo gdje daleko je od bilo kakve demokratičnosti,pogotovi MOĆNI I BOGATI.Nikada i nigdje bogat i moćan nije mario za prva i potrebe siromaha-nemoćnih.Priča za veliki koš.

montenegrin
Gost
montenegrin

Tako je draga gospodjo, zapad je uz CG. 🇲🇪🇲🇪🇺🇸🇺🇸

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Jes’.Nemaju sto drugo cinjeti,no su nama dosli da pomognu.Blago ti u pamet,tebi i tvojim istomisljenicima.

nedipr
Gost
nedipr

Podgoričani@@@ Bolje da su Koreja, Rusija i RS uz nas, a!? Pa da tamo naša đeca idu da se školuju i rade, što misliš…

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Rusija je jedina istorijski i pravi saveznik Crne Gore ostali su gluposti

ND
Gost
ND

Pokazala je to,pogotovo,u I svjetskom ratu!

razocaran
Gost
razocaran

Rajnke,nijesu to tvoji poslovi.Ti si Ambasador,i tvoje je da stitis interese Amerike u C.Gori.
Nije tvoje da vodis unutrasnju politiku nase. Zemlje.Nazalosr mi smo postali vasa kolonija,zahvaljujuci ucjeni naseg rukovodstva.

Napomena
Gost
Napomena

Interes Amerike je razvoj demokratije u svijetu. ‘Turisti’ iz Srbije sa kriptovanim telefonima su bili namjerni da utiču na izbore. Ometanje izbora je potpuna suprotnost od demokratije. Još uvijek Razočaran?

333333
Gost
333333

@razocaran, a jesi li ushicen ili razocaran kada se rusija, servija i servijanski popovi mijesaju u untrasnje stvari crne gore ??????Da li bi oni trebali da gledju svoje interese u serviji tj popovi da mire narod i propagiraju pomirenje i oprost tolerantnost prema svim vjerama….ili je ushicenje kada nazivaju jedan narod pogrdnim rijecima…..i ruse zemlju u kojoj zive ???

POJK
Gost
POJK

Da mi je znati kako bi Ameri reagovali kada bi im zasli u interese i jednog njenog stanovnika. No imacete prilike da vidite kada njihovi vojnici budu angazovani na neke zadatke. Njima je i dron vredniji od necije cijele nacije i zemlje. Ali poltroni su osobe koje nemaju svoju glavu i vrlo rado im je guz.ca u tudju kucu pa… Više »

ND
Gost
ND

Komentar je potpuno promašio suštinu. Kada zemlja saveznica iznosi stav,to je miješanje,a kada to Rusi rade,to je u redu!?

Send this to a friend