Politika

Ambasadorka Turske: Crna Goro, srećan ti 13. jul, dvije prijateljske zemlje jačaju saradnju

Ozan

Ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan u razgovoru za CdM govori o odnosima dvije zemlje, turizmu, pandemiji, solidarnosti, a u susret četiri godine od pokušaja puča u toj zemlji priča o borbi Turske protiv terorizma i djelovanja terorističke organizacije FETO…

“Prvo želim da čestitam 13. jul, Dan državnosti Crne Gore. Sa Crnom Gorom imamo zajedničku istoriju, kulturu i rodbinsku povezanost. Ovdje mnoge porodice imaju rodbinu u Turskoj, a isto tako i brojne porodice u Turskoj imaju rodbinu u Crnoj Gori. Sasvim je prirodno da kao što u jednoj porodici svi zajedno premošćuju teške trenutke, tako isto i sreća kad se dijeli, ona se uvećava. U ovim teškim danima, pomoć jednih drugima i solidarnost je lijep primjer našeg postojećeg prijateljstva”, kazala je u razgovoru za CdM ambasadorka Turske u Crnoj Gori govoreći o odnosima dvije zemlje, ali i odgovarajući na pitanje da prokomentariše solidarnost koju je Turska pokazala sa crnogorskim narodom tokom pandemije koronavirusa.

Nije samo Turska pomogla na polju zdravstva, već su pomogli stotinama građana i jedne i druge zemlje zajedno da se vrate u zemlju i svojim porodicama.

“Sa crnogorskim institucijama smo radili kao jedna ekipa. Svima dugujemo zahvalnost. Naši odnosi na polju ekonomije sa Crnom Gorom, naša trgovina, u stalnom su porastu. Ovdje imamo veoma značajne turske investicije. Naše prestižne firme su aktivne ovdje: Ziraat banka, naš međunarodni brend Turkish Airlines, ovdje su uspješno predstavljeni. Ljepote Crne Gore u Turskoj su jako popularne i za turske turiste je Crna Gora atraktivna destinacija. Pored toga, članica NATO-a i u procesu pregovora sa Evropskom unijom jako uspješna, što je čini veoma atraktivnom zemljom za sve velike, srednje  i male turske kompanije”, kaže ambasadorka.

Nakon pandemije pojačati saradnju

Takođe, napominje da raste i broj građana Turske koji kupuju stambene jedinice u Crnoj Gori.

“Po mom mišljenju, u narednom periodu, najvažnija saradnja biće na polju transporta, turizma, poljoprivrede, energetike i zdravstva. Takođe vlada veliko interesovanje za Aerodrome od strane našeg privatnog sektora. Kao dvije prijateljske i savezničke zemlje, želimo da i naše ekonomske odnose dovedemo do najvišeg nivoa i za to postoji međusobna želja i volja u vrhu države. Ova želja i nakon pandemije nastaviće da postoji i na novim poljima, što će stvoriti nove mogućnosti”, jasna je ona.

Upitana da prokomntariše politička i društvena dešavanja u Crnoj Gori, Ozan kaže da je Turska geografski i istorijski dio Balkana, te da je njena želja da u regionu vlada blagostanje, trajni mir, stabilnost i dobrosusjedski odnosi.

“Za ovo, potrebno je da sve zemlje regiona budu pod kišobranom Evroatlantskih institucija. Jako je bitno što je Crna Gora, nakon što je postala članica NATO-a, zemlja koja se najbrže kreće na putu ka EU. Crna Gora, kao multietnička i multivjerska zemlja, u kojoj vlada opšta harmonija, daje doprinos trajnom miru u regionu. Evropa i Balkan imaju potrebu za primjerima gdje Crnogorci, Srbi, Bošnjaci, Albanci, Hrvati, Romi i sve druge etničke i vjerske grupe, žive u miru poštujući jedni druge. U tom smislu, mi kao Turska želimo Crnoj Gori kao cijenjenoj saveznici u NATO-u da održi stabilnost, razvoj i međuetnički i međuvjerski sklad”, jasna je ambasadorka.

Prije četiri godine pokušan puč u Turskoj

Turska 15. jula obilježava četiri godine od pokušaja puča u toj zemlji.

Ambasadorka Ozan za CdM kaže da su u protekle četiri godine vodili  vrlo odlučnu borbu protiv  terorističke organizacije FETO.

Poručuje da će se ova  borba se nastaviti i u narednom periodu.

“Teroristička organizacija FETO je, s ciljem da uništi našu demokratiju i preuzme naše institucije, u noći 15. jula 2016. godine, zapucala na narod i izvela vazdušne napade na predsjedništvo, narodnu skupštinu, na službenike koji su se opirali puču i na narod koji je na poziv našeg predsjednika izašao na ulice. Tom prilikom ubijena je 251 osoba i ranjeno je na hiljade naših građana. Pripadnici ove terorističke organizacije tokom ove četiri godine izvedeni su pred lice pravde, procesuirani i osuđeni”, naglasila je ambasadorka

Hiljade parnica, kako dodaje, i dalje traje.  Napominje kako se u ovoj njihovoj borbi, u mehanizmima istrage i pravde uvijek vodilo računa o pravnim principima. Raskrinkana je mreža koju su uspostavili pripadnici ove terorističke organizacije infiltrirajući se u institucije države, tajni komunikacioni kodovi, organizacione šeme, metode infiltracije.

“Postigli smo vrlo značajne rezultate u čišćenju naše države i naših javnih institucija od članova ove mreže. Ova borba još uvijek traje. Takođe smo razbili mrežu aktivnosti u gotovo svim oblastima obrazovanja i privatnom sektoru. Stoga možemo reći da je mreža unutar organizacije u velikoj mjeri razbijena. Iz tog razloga, organizacija se više fokusirala na aktivnosti van zemlje. Oni u oko 150 zemalja pokušavaju zadržati svoje novčane resurse i uticaj djelujući skriveno unutar organizacija kao što su takozvane škole i kompanije. Za to koriste sve nezakonite načine”, napomenule je ona.

Prema njenim riječima svim zemljama skreću pažnju da je ovo kriminalna i obavještajna organizacija, opasna za svaku državu i zemlju.

“Kontinuirana taktika je nova vrsta organizacije koja pokušava promijeniti imidž i implementirati svoju tajnu agendu. Sve je više zemalja koje shvataju naša upozorenja, postoje zemlje koje su zabranile FETO i međunarodne institucije koje potvrđuju da je FETO prijetnja. Takozvane škole ove organizacije su zatvorene u 38 zemalja.  Umjesto toga, naša turska obrazovna fondacija Maarif otvorila je škole koje pružaju kvalitetno obrazovanje u 22 zemlje.Oko 120 pripadnika FETO organizacije je izručeno našoj zemlji kako bi izašli pred lice pravde”, priča ambasadorka za CdM.

Kao i u Turskoj,  kako napominje, bore se protiv FETO organizacije i u inostranstvu u okviru međunarodnog prava i pravnih principa.

“Ovom prilikom se želim zahvaliti crnogorskim vlastima i našim prijateljima, koji su našu borbu protiv FETO organizacije razumjeli od samog početka i pokazali da su pravi prijatelji i saveznici ne dajući uopšte priliku ovoj organizaciji da djeluje. Sigurna sam da će se ta solidarnost nastaviti”, naglašava ambasaorka Turske u Crnoj Gori.

Čestitke Crnoj Gori u borbi protiv koronavirusa

Ambasadork priča i o pandemiji i otkriva kako se Turska bori sa koronavirusom.

“Prije svega, mislim da su crnogorske vlasti i narod vrlo uspješni u borbi protiv epidemije, stoga Crna Gora zaslužuje čestitke kao prva zemlja koja je u jednom trenutku postala corona free. U posljednjih nekoliko nedjelja ponovo je došlo do porasta novih slučajeva, ali mislim da će se situacija prevazići zahvaljujući mjerama koje su preduzete”, ocijenila je ona.

I  Turska, kako kaže, od samog početka uz vrlo ozbiljne mjere vodi borbu za primjer.

“Uprkos našoj borbi, nažalost, izgubili smo preko pet hiljada građana, ali smo uspjeli smanjiti broj umrlih sa stotina na desetine. Sada se broj konstantnosmanjuje. Naš narod pokušava da se navikne na novu situaciju. Osjećamo veliki bol za izgubljenim životima. Ali u borbi protiv ove epidemije vidjeli smo koliko seturski zdravstveni sistem pokazao snažnim jer su naši ljekari, medicinske sestre i svi naši zdravstveni radnici pokazali koliko su kvalifikovani, predani i hrabri”, jasna je ona.

U Turskoj je zdravstveni sistem, dodaje, uspostavljen na principu da svako ima pristup javnim zdravstvenim uslugama.

“Naše bolnice posjeduju vrlo kvalitetne medicinske timove, potpuno opremljene, sa najsavremenijom tehnikom. Kada se tome dodaju veoma ozbiljne mjere naše države, uspijevamo prevladati epidemiju. Ali kao i u svakoj zemlji, imamo poteškoća u navikavanju naših ljudi na ovaj težak proces. Naša država podstiče naš narod da se navikne na novu situaciju koja je rezultat epidemije i čini posebne napore da budu oprezniji”, priča ambasadorka.

Kako Turska pomaže turizmu

Turska je turistička zemlja, a mjere zbog pandemije pogodile su tu granu privrede.

“Turska je kao i Crna Gora turistička zemlja. Naš prosječni godišnji prihod od turizma je oko 35 milijardi dolara. Svake godine ugostimo milione turista. Prošle godine Tursku je posjetilo 45 miliona turista. Epidemija je bez sumnje uticala na naš turizam kao i na sve ostale turističke zemlje. Nažalost, zbog epidemije na svjetskom nivou imamo veoma lošu turističku sezonu. Turski turistički sektor, da bi prevazišao ovu situaciju, u ovom periodu započinje sa novim konceptima hotela i odmarališta, shodno našem novom načinu života. Mi smo u ponudu uvrstili hotele koji su prilagođeni epidemiološkoj situaciji, od plaža, restorana, soba, mjesta za zabavu i odmor, do zdravstvenih usluga. Na turskim turističkim portalima možete naći detalje o ovim kompleksima i mislim da je to, po mom mišljenju, jedan dobar primjer za sve koji se bave turizmom”, ističe ambasadorka.

Turski turizam, sa jakom infrastrukturom, ekspertizom, profesionalnim kadrovima, kako napominje, radi na tome da prevaziđe ovu epidemiju sa najmanje štete.

“Po tom pitanju, spremni smo da podijelimo naše iskustvo i informacije sa prijateljskim zemljama kao što je Crna Gora. Vjerujem da ćemo i ove poteškoće, kao i pandemiju, pobijediti na način što ćemo biti u saradnji, solidarnosti i dijeliti iskustva jedni sa drugima. Turska je članica G20, ima snažnu ekonomiju i pored toga imamo poteškoća, ali naša država je od početka epidemije i za privatni sektor i za naše građane sprovodila povoljne mjere podrške. Turska ekonomija, i pored svih izazova sa kojima se suočavamo, na globalnom nivou pokazala je snagu svoje ekonomije u mnogim krizama”, zaključila je ambasadorka u razgovoru za portal CdM.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bajica
Gost
Bajica

Bra’0….vazda je Turska voljela i podrzavala CY, oroz istoriju 😂😂😂😂😂😂

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Turska priznaje i podrzava MONTENEGRO ali ne i njeni vjekovni podanici srbija

Kaligula
Gost
Kaligula

Nego sta ! Jos jedna velika sila uz nas !

Send this to a friend