Politika

Ambasadorka Turske za CdM: Izvor mira je operacija protiv terorista, a ne Kurda

Operacija Turske u Siriji nazvana “Izvor mira”, ima za cilj da eliminiše  “teroristički koridor” duž južne granice Turske. Cilj je da se zaštiti integritet Turske, ali i države Sirije. Operacija nije uperena protiv Kurda, jer Turska nije neprijatelj Kurda, već sa njima kao jedna porodica živi hiljadama godina, kaže u razgovoru za CdM ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Turske vojske snage juče su započele vojnu operaciju “Izvor mira” sa ciljem uklanjanja pripadnika terorističke organizacije PKK/YPG i ISIL-a na sjeveru Sirije.

<<<Turska počela i kopnenu operaciju u Siriji: Padaju bombe, stradaju civili<<<

“Ovo je operacija protiv terorizma. Kako bi zaštitili integritet svoje zemlje, ali i Sirije, izvodimo operaciju “Izvor mira”. Nemamo pretenziju ni prema kojoj zemlji, već da spriječimo formiranje tog terorističkog koridora. Riješili smo da kažemo “Dosta je”!  Na hiljade naših ljudi je ubijeno. Ova teroristička organizacija pokušava da obmane javnost kako predstavljaju i da se bore za kurdski narod. To nije tačno. Oni su ubijali same Kurde, čak i kurdske bebe. U Turskoj ima oko četiri miliona izbjeglica, a među njima na stoitine i stotine Kurda. Mi nijesmo neprijatelji Kurda, mi sa njima živimo hiljadama godina, mi smo jedna  porodica. Borimo se samo protiv jedne terorističke organizacije. Ova borba je u okviru naših međunarodnih prava”, kazala je Ozan u razgovoru za CdM.

Ona je pojasnila kako se Turska od 1984. godine bori proptiv terorističke organizacije PKK.

“Na hiljade naših građana, što civila, što vojnika je ubijeno od strane te terorističke organizacije. Od 2011. godine, od kada je počeo rat u Siriji, stabilnost je dovedena u pitanje, ali i bezbjednosni rizici su povećani. PKK  teroristilčke organizacija na sjeveru Sirije je uspostavila svoje filijale. Turska ima najdužu granicu sa Sirijom od 900 kilometara. PKK je na tom potezu htjela da formira svoje terorističke jedinice. Ovo nije velika prijetnja samo za Tursku, već i za samu Siriju, ali i ovaj dio svijeta. Ovo je pitanje našeg opstanka”, pojasnila je za CdM ambasadorka Turske u Crnoj Gori.

Napominje da je ovo borba protiv terorizma, te da ne postoji dobar ili loš terorista.

“Oni su neprijatelji svih. Terorista nema vjeru, nema naciju. Našim saveznicima smo mnogo ranije najavili ovu operaciju. Naša jedina želja je da u Siriji zavlada mir, da se očuva integritet te države, da se tamo uspostavi vladavins prava. Turska je ogromnu štetu imala od ratova u regionu. Imamo četiri miliona izbjeglica, što je više nego što neke države imaju stanovnika. Potrošili smo 40 milijardi dolara u te svrhe.  Nijesmo tu imali veliku podršku EU, ali ni ostalih. Crna Gora je tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije otvorila vrata izbjeglicama pa će nas razumjeti. Naš cilj je da se operacija u Siriji uspješno završi i da se tu napravi bezbjedna zona. Naš cilj je da pravovremeno obavijestimo javnost i institucije Crne Gore kakva je naša misija, te da ovom operacijom želimo da sačuvamo mir”, pojasnila je Ozan.

Ističe kako Turska svima žele da kaže šta se dešava.

“Borba protiv terorizma je jako bitna. Uvjerena je da će svi uvidjeti da smo u pravu. Turska je važan faktor stabilnosti u svijetu. Rusija je naš značajan partner, kako politički, tako i ekonomski, SAD je naš saveznik strateški, a naš strateški cilj da budemo članica EU.  Naša operacja “Izvor mira” je u korist svih nas. Ovo će sve biti značajno sredstvo u nastojanju uspostavljanja stabilnosti u ovom dijelu svijeta. Borimo se protiv terorističkih orgainzacija da zaštitimo civile”, poručila je ambasadorka u razgovoru za CdM.

Svijet nije ostao nijem na operaciju truske na sjeveru Sirije.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp izjavio je da je napad Turske na Siriju loša ideja i pozvao Ankaru da zaštiti vjerske manjine. Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da “dobro promisli” pred početak napada na sjever Sirije.

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na sjeveroistoku Sirije.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mne-more
Gost
mne-more

turska nije vojna sila…Kurdi ce ih pobjedit…

Окле
Gost
Окле

Значи они су терористи? Када би успјели да се одвоје од Турске онда би Турци били агресори. Невјероватно колика доза безобраштне у изјавама. Ако се икада деси да се неки дио Турске одвоји ми ћемо га признати, пошто смо признали и Косово. Исто ћемо урадити и са Републиком Српском и са Каталонијом и са… или можда ипак нећемо док нам… Više »

Prc CG
Gost
Prc CG

Ovo je čist primjer pokazivanja sile….sto traži Turska u siriji?????

jaaaa
Gost
jaaaa

A sta radi Rusija u Siriji

Baranin
Gost
Baranin

Zasto sada NATO ne podrzi Kurde u ovoj prici. Kurdi su velika nacija koja hoce svoju drzavu. Zasto su podrzavali albanske teroriste na KiM a sada ne podrzavaju Kurde u Turskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji. A da Turska je jedna od najacih vojnih sila pa moze da bombarduje druge narode, pi da se co’eku zgadi.

Rob
Gost
Rob

i ovi izgleda vode rat za mir…

Murino, 1999
Gost
Murino, 1999

Spuštavah se ja niz vaše uže, umalo se uže ne pretrže…

mne-more
Gost
mne-more

Rat je Katastrofa..krv..glad.pakao.Turska ima da prođe kažnjeno,živi bili pa viđjeli ?

anonimni
Gost
anonimni

NATO zemlje niko ne smije da napada dok NATO zemlje, one vodece, mogu svakoga da ugaze. To je ta zapadna demo(n)kratija.

Anon
Gost
Anon

Tesko je biti sa vama dobro….a i Njegos je davno rekao: Oči zbore što im veli srce.
Teško zemlji kuda prođe vojska

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Živii nezavisni Kurdistan

anonimni
Gost
anonimni

A NATO i USA su kao šatro protiv ove intervencije. Ali malo sjutra. Što je za te zlotvore da pogine jedno 5-10 miliona civila.

Send this to a friend