Politika

Američka ambasadorka: Legitimno protestovati, ali se dijalog vodi u parlamentu

Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda. I ono što bih voljela da vidim jeste funkcionalni dijalog znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja kaže u intervjuu Pobjedi ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke. Ona se nada da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena.

Sjedinjene Države Crnu Goru vide kao prijatelja, partnera i saveznika.

“To je u stvari i temelj moje misije ovdje nastavak građenja tih odnosa sa crnogorskim građanima, civilnim društvom i Vladom. Ulazak Crne Gore u NATO je već bio veoma značajan korak da kao prijatelj i saveznik dokaže svoju posvećenost, a mi to uzvraćamo kroz različite programe obuke i, naravno, tu podršku ćemo nastaviti i ubuduće u cilju dostizanja članstva u EU. SAD su samo u prošloj godini usmjerile oko četiri miliona dolara u različite programe jačanja vladavine prava, medijskih sloboda i osnaživanje građanskog aktivizma. I to ćemo nastaviti da radimo. Vidim, takođe, i trend poboljšanja prilika za ekonomsku saradnju, što će crnogorski građani osjetiti kroz pozitivne pomake u životnom standardu”, kazala je Rajnke.

Američki investitori, ističe ona, vide Crnu Goru sigurnom za investicije.

“Američki investitori znaju da je Crna Gora povoljno mjesto za njihov biznis i moj cilj je da uradim više. Već smo pokrenuli inicijativu i moje osoblje kontaktira svaku od 50 američkih država, bukvalno telefonom, opisujući crnogorsko tržište i istražujući koje vrste investicionih šansi postoje. Neophodna je posvećenost i angažovanje da što više američkih investitora sazna o prilikama za ulaganje na crnogorskom tržištu i te napore treba nastaviti”, navela je Rajnke.

Američka ambasadorka je komentarisala i proteste u Crnoj Gori.

“Fundamentalno pitanje ovdje je kako Crna Gora rješava svoje probleme i kako se odnosi prema svojoj budućnosti. Protesti su stub demokratije. Moj  zemlja ima veoma aktivnu i živu istoriju protesta, od pokreta za građanska prava, do oslobođenja žena i protesti su dio demokratske tradicije. Smatram da je civilno društvo u Crnoj Gori do sada koristilo koncept protesta na miran način da izrazi svoje mišljenje i to je demokratija na djelu”, objašnjava Rajnke.

Drugi stub demokratije su slobodni i fer izbori na kojima narod bira pojedince i partije da služe građanima i upravljaju.

“A upravljanje znači, prije svega, učestvovanje u radu institucija, u ovom slučaju parlamenta. Rekla bih, dakle, da su obje stvari legitimne: poštovanje i funkcionisanje institucije parlamenta i dizanje glasa naroda kroz proteste. Ono što bih voljela da vidim jeste funkcionalni dijalog znači, napor izabranih predstavnika naroda da čuju one koji su ih izabrali i koriste parlament da riješe sva pitanja. Nadam se da će protesti koji su se desili ili će se desiti u različitim djelovima biti mirni i da će obezbijediti platformu preko koje će se čuti različita gledišta. U međuvremenu, nadam se da će poslanici učestvovati u radu parlamenta kako bi ga osnažili jer je bez njihovog učešća ta institucija oslabljena. Parlament je mjesto za vođenje debata u ime crnogorskog naroda”, ističe Rajnke.

42 Komentara na "Američka ambasadorka: Legitimno protestovati, ali se dijalog vodi u parlamentu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend