Politika

Američki analitičar tvrdi da će Moskva nastaviti da stvara tenzije između CG i Srbije

Bugajski

Moskva će nastaviti da stvara tenzije između Crne Gore i Srbije i svih susjeda uz propagandu i konstantne provokacije, ocijenio je američki analitičar Januš Bugajski.

Bugajski, koji je istraživač vašingtonskog Centra za analizu evropske politike, upozorio je da će Moskva pokušati da od svih bilateralnih sporova u zemljama jugoistočne Evrope napravi latentni sukob.

“Da bi se države regiona suprotstavile Putinovoj strategiji ‘zavadi pa vladaj’ i izbjegle zamke Moskve, sve vlade u regionu bi trebalo da sprovedu tri politike”, rekao je Bugajski za Pobjedu.

Kako je naveo, prvo moraju da podignu svijest javnosti o političkim i informacionim napadima Kremlja.

“Drugo, moraju da uspostave bilateralne radne grupe sa susjednim državama sastavljene od naučnika i stručnjaka za sajber propagandu kako bi se odbranile od napada. I kao treće, sva iskustva sa propagandom Kremlja moraju da dijele kako bi razvili regionalne inicijative, posebno u informacionoj sferi”, objasnio je Bugajski.

To, kako je dodao, može uključivati saradnju sa medijima, IT okrugle stolove, sajber bezbjednost, kulturnu razmjenu i obrazovne programe.

“Iako dugogodišnji bilateralni sporovi neće nestati preko noći, svako društvo u najmanju ruku ne smije dozvoliti da te sukobe treća strana okrene u svoju korist”, poručio je Bugajski.

On je saopštio da je strategija kojom Moskva podriva svoje susjede i zemlje juogistočne Evrope primjer klasične carske politike “zavadi pa vladaj”.

“Huškanjem komšija jednih protiv drugih Moskva može dobro ojačati svoju poziciju i na Balkanu i u centralnoj Evropi”, smatra Bugajski.

On je rekao da će se Moskva miješati u sve izbore, a da za Srbiju može da se predvidi isti scenario kao i onaj koji se prošle godine uoči izbora desio u Crnoj Gori.

“Crnogorska i sve ostale vlade u regionu moraju blisko sarađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Evropskom unijom (EU) kroz efikasne regionalne strategije u okviru kojih obavještajci moraju sarađivati i dijeliti informacije, zajednički raditi u domenu sajber bezbjednosti, borbi protiv korucije i kontroli bankovnih računa”, kazao je Bugajski.

On je poručio i da se etničke tenzije moraju kontrolisati.

“Ne smijemo pustiti Bosnu da sklizne u opasne vode, mislim da je novi rat vrlo moguć, jer je etničko pitanje ponovo na agendi. Moskva će se miješati u sve izbore u regionu, a može pokušati i nešto slično u Beogradu što je pokušala na prošlim izborima u Crnoj Gori”, upozorio je Bugajski.

On je naveo da se integracija regiona u EU i NATO može postići u narednih deset godina.

“EU možda nije idealna struktura za one koji su već članovi, ali za države aspirante obezbijeđuje ekonomski i politički prosperitet. Tvrdim da za region na zapadnom Balkanu ovaj put nema alternative. Alternativa je izolacionizam, još veća nesigurnost i sukobi”, tvrdi Bugajski.

Prema njegovim riječima, projekat Evrope u više brzina je još jedan u nizu projekata kojim Kremlj može da manipuliše, jer to može da zakoči zemlje centralne i istočne Evrope koje i sada zaostaju za zapadnim evropskim zemljama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oliver
Gost
Oliver

Pitajste samo Rusiji koliko ih boli put CG u NATO i sad u EU i bice vam sve jasno sto ovo rade!

Ilija
Gost
Ilija

Rusiji je to sad samo i preostalo da pokusavaju ali im je dzabe sve jer oni vise nijesu ono sto su bili prije, i onako ih je javnost medjunarodna i domaca razotkrila jer vide se uzaludni vapaji za tim da budu oni glavni !

Koyot
Gost
Koyot

Kad bi Rusija prestala da se mijesa vise dobro bi bilo.

Docent
Gost
Docent

Jasno kao dan da Rusija nema uticaja na CG i da nece ni imati obzirom da je politika usmjerena na drugu stranu, zapad!

Don
Gost
Don

Moskva moze da nastavi da pokusava ali od uspjeha u mjesanju vodjenja spoljne politike CG nema nista!

Dps
Gost
Dps

Ja sam Dpsovac ali ovo vise nema nikakvog smisla.Zasto je potrebno da blatite Rusiju,pa mi nijesmo Amerika nego CG.Odredili smo svoj put ali zar je neophodno svakog dana kritikovati Ruse i plasiti nas njima da bi bolje prihvatilu zapad.Bez potrebe se podize tenzija..stvarno mi nije jasno zasto.

Sekicetnik
Gost
Sekicetnik

Pa da ima o cemu da se pise u novinama …ziv bio

brainsprinter
Gost
brainsprinter

Haha sta vi prenosite ovo je zalosno. Slika i prilika marionetske drzave Crne Gore i njenih medija. Jadnije nemoze biti. Sa svakim clankom kao sto je ovaj vise volim majku Rusiju!

Daša
Gost
Daša

Pa Amerikanci stvaraju tenzije a ne Rusi. Crnogorci su voljeli Rusiju i Srbiju više nego svoje oči, a Ameri su napravili da ih sad mrze.

Sekicetnik
Gost
Sekicetnik

Bogme je volim svoje oci vise nego i rusiju i crnu goru i srbiju…cus znas li ti jadan sta su oci…koja je njihova vrednost…ogromna junace…

Sveto M iz BG
Gost
Sveto M iz BG

Evo Edi prodje Terazijama..samo da javim…pozdrav prijatelji

xyz
Gost
xyz

Djonovića, svejedno!

xyz
Gost
xyz

Ovaj nema šanse pored Donovića!

Send this to a friend