Politika

Američki diplomata tvrdi da Rusija podstiče haos na Balkanu

Metju Palmer

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew Palmer) je optužio Rusiju da podstiče stvaranje haosa na zapadnom Balkanu kako bi blokirao države regiona u nastojanjima da postanu dio evropskih i evroatlantskih integracija.

“Aktivno i agresivno rade protiv ciljeva mnogih zemalja zapadnog Balkana koje su te države same sebi postavile. Čini se da interesima Rusije najbolje služi ukoliko u ovom regionu vlada haos u kojem je moguće podizati napetosti”, kazao je on u intervjuu entitetskim novinskim agencijama u Bosni i Hercegovini Fena i Srna.

Palmer je najviše rangirani američki diplomata koji se direktno bavi stanjem u regionu, a u Sarajevu je boravio kako bi učestvovao u pregovorima s čelnicima političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine o izmjenama izbornog zakona te u radu sjednice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira.

Pokušaj državnog udara u Crnoj Gori

Palmer je kao primjer direktnog miješanja Rusije u suverenu volju država regiona naveo pokušaj državnog udara u Crnoj Gori iz 2016. godine, čiji je cilj bio spriječiti tu zemlju da postane članica NATO-a.

Isto to, izričit je Palmer, Rusija sada radi i u odnosu prema Makedoniji, koju takođe želi zaustaviti na putu ka članstvu u NATO-u.

Iako su vlasti u Bosni i Hercegovini odavno kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta takođe definirale članstvo u NATO-u, tome se sada protive vlasti bh. entiteta Republika Srpska, insistirajući da zemlja ostane “vojno neutralna”, odnosno da na tom planu u cjelosti slijedi politiku kakvu vodi Srbija.

Podrška SAD-a Balkanu se ne mijenja

Komentarišući tu situaciju, Palmer je istakao kako je evroatlantska budućnost Bosne i Hercegovine suverena odluka te države, koju SAD kao takvu podržava i čine sve kako bi pomogle vlastima u Bosni i Hercegovini da ispune kriterijume koji su pretpostavka članstva.

Poručio je kako podrška SAD-a Balkanu ostaje jasna i ta se politika nije mijenjala zbog promjena u Bijeloj kući.

“Stoga nema razloga vjerovati kako postoji bilo kakva promjena kada je u pitanju američka politika ili stav prema ovom regionu, barem ne u doglednoj budućnosti”, kazao je Palmer.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baranin
Gost
Baranin

Da Rusa nije,ovi ameri neboder znali sta će….isti su kao hrvati,da im nije Srba oni bi se poubijali izmedju sebe..

Slobodan
Gost
Slobodan

Pitaj Apace i Komance sto misle o tebi moj mirorvorac i operi noge smrde ti.

Jokan
Gost
Jokan

Ja jesam prozapadno nastrojen, ali to ne znači da sve prihvatam zdravo za gotovo, pa mi ovakva priča američkog diplomate djeluje veoma naivna i šuplja.

SUNCE SIJA
Gost
SUNCE SIJA

DOVOLJNO DA SI AMER PA DA TI VJERUJEMO
KO NAS JE BOMBARDOVAO 90 -tih ???????

Horseman
Gost
Horseman

Vi ste napravii sa svojim sluzbama haos 90-ih. Sad je Rusija kriva. Vi ste radili da razbijete Jugoslaviju

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Makron rekao da se region ni 2025 neće priključiti EU, a ovome kriva Rusija. No dobili su lekciju u Siriji, pa im se svuda priviđaju Rusi.

Eneee
Gost
Eneee

Ko je napravio globalni finansijski haos. Čije su se mltikorporacije u tom haosu profitira. Znamo da Amerika Rusija Kina Iran Koreja su samo sredstva za kamuflazu zla koje su napravili par švedskih moćnika.

Pesa
Gost
Pesa

Samo mu pogledajte facu,tri boce rakije je popio i kroji sudbinu naseg naroda

Somelijer
Gost
Somelijer

Domaća loza, Lipki su davali bijelo vino!

Mig 29
Gost
Mig 29

Rusi, Rusi! Bombarduju Siriju, Avganistan i još mnogo drugih. Ovodje ne smiju od Belog Orla i Vladinog aviona.

Send this to a friend