Politika

Američki ekspert: Rusija i Srbija hoće da poravnjaju gubitke 90-ih

Šta se kuva na Balkanu? I kakve veze imaju ulični protesti u vezi sa crkvenim zemljištem u Crnoj Gori sa ruskim strateškim vojnim ciljevima?

Mark Grinberg, direktor Fakulteta za jezike, književnosti i kulture na Univerzitetu u Kanzasu, stručnjak za jezike bivše Jugoslavije i čest posjetilac ovog regionaprimjećuje da su se religiozne, lingvističke i geopolitičke sile poravnale, rezultiralo trenutnim uličnim protestima u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici.

„Situacija u Crnoj Gori i Bosni se zakuvava, ali na engleskom jeziku skoro i da nema medijskog izještavanja o tome. Rusija i Srbija gotovo sigurno pokušavaju da izazovu sukob da bi poravnali račune za svoje gubitke iz devedesetih”, ističe Grinberg za informativni portal univerziteta u Kanzasu.

Ovaj slavista osjeća nelagodu kada čuje odjeke predsjednika Sjedinjenih Država na viđenje ruskog lidera Vladimira Putina o situaciji na Balkanu ili vidi kako Donald Trump gura premijera Crne Gore na sastanku NATO-a.

O svojim zabrinutostima pisao je u januarskom izdanju crnogorskog lista Pobjeda.

U decembru Grinberg je postao prvi neslovenski državljanin kojeg je Ministarstvo obrazovanja, nauke i sporta Slovenije u Ljubljani imenovalo za ambasadora nauke.

Takođe, glavni je urednik predstojeće „Enciklopedije slovenskih jezika i lingvistike” (Brill, 2020).

On vidi ova najnovija dešavanja kao dio ruske igre moći, odigrane vjerskim i kulturnim sredstvima.

„Crna Gora je jako mala i nalazi se na obali Jadrana, što znači da ima pristup toplovodnoj luci koja je itekako korisna za ispoljavanje mornaričke moći. To je jedno od rijetkih mjesta, osim Grčke, gdje država sa dominantnim istočnjačkopravoslavnim stanovništvom ima pristup otvorenom moru i naročito Mediteranu. Ali Grčka je dio Evropske unije, a ne sovjetskog bloka”, pojašnjava Grinberg.

Prema njegovom mišljenju, Rusija se bori sa Evropskom unijom za prevlast u Evropi, dok je Srbija u raskoraku sa EU još od jugoslovenskih ratova, jer je Srbija bila primarni agresor tokom raspada Jugoslavije.

Stoga, držana je podalje od EU, što znači da je bila otvorena za blisku saradnju sa Rusijom.

“Rusija već dugo namjerava da utiče i dominira kojim god djelovima Evrope može. A zbog toga što istočno pravoslavlje dijeli sa Srbima i Crnogorcima, to je svojevrsno logično mjesto da proširi svoj uticaj”, kaže Grinberg.

U Srbiji, taj projekat lijepo napreduje.

„Na primjer, srpske paravojne formacije volontiraju u istočnoj Ukrajini kako bi pomogle separatistima da se usklade sa Rusijom i udalje od Ukrajine, dok su se centralna i zapadna Ukrajina pokušale uskladiti sa EU. Taj projekat je problematičan za Rusiju, jer Rusija vidi Ukrajinu kao istorijsko i duhovno srce izvorne ruske države. Kijev je mjesto gdje je ponikla srednjovjekovna Rusija. Čitav projekat se preselio u Moskvu tek u 12. vijeku, tako da je Moskva postala prijestonica Ruskog carstva. Ali Kijev je grad začetka, i iz tog razloga je Rusija uznemirena gubitkom Ukrajine. Zato oni pokušavaju da prisvoje njihovu teritoriju. Anektirali su Krim i pokušavaju da iskoriste prorusko raspoloženje na istoku da umanje teritoriju koja pripada Ukrajini”, cijeni on.

S druge strane, Crna Gora je podijeljena.

„Crna Gora ima znatan broj stanovništva koji se identifikuju kao Srbi, ali ima i znatan broj onih drugih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci i žele da obnove svoju suverenu državu i nezavisnu crnogorsku crkvu, koja je kao knjaževina bila autonomna sve do početka 20. vijeka”, podsjeća ovaj stručnjak.

Srpska pravoslavna crkva je istakla svoje pravo da zahtijeva crkvenu teritoriju u Crnoj Gori kao svoju.

Do sukoba je došlo zato što je sekularni parlament u glavnom gradu Crne Gore, Podgorici, usvojio zakon koji kaže da se vlasništvo nad crkvenim zemljištem mora dokazati zakonitim dokumentima.

Srpska pravoslavna crkva ovo vidi kao izazov na njihov zahtjev za vlasništvo nad crkvenim teritorijama.

„Ovaj crkveni konflikt svojevrsno je punomoćje za vlasnika države. Da li Srbi ili Crnogorci posjeduju državu? Srpska pravoslavna crkva, preko koje upravlja Vlada Srbije, iznosi tvrdnju da je Crna Gora neodvojivi dio Srbije, dok crnogorske patriote tvrde drugačije da Crna Gora ima svoju crkvu i svoju državu, a onda i jezik. Jezik je putokaz toga ko pripada našoj grupi. Te jezičke razlike su, između ostalog, i označile nezavisnost države”, konstatuje Amerikanac.

Litije “podgrijavaju” ulice

Ono što dodatno “podgrijava” ulice, kaže Grinberg, jesu organizovani marševi, u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, koje se opisuju kao „procesije koje predvode sveštenici litije”.

Ove demonstracije, za koje Srbi vjeruju da su dominantna religiozna grupa u zemlji, poistovjećuju se sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

„Crnogorci su pokušali da se drže podalje od toga, mada postoje i neki provokatori koji su kontraprotesti ovim povorkama gdje su zabilježeni slučajevi paljenja i skrnavljenja zastave. Prosrpske grupe skrnavile su crnogorsku zastavu da bi na simboličan način degradirale njen legitimitet”, ističe Grinberg.

Grinberga ovo neodoljivo podsjeća na međunacionalni razdor koji je obilježio jugoslovenske ratove kojima je i sam svjedočio kada je bio mlađi.

9

avatar
1000
7
2
0
 
9
BleskoSlavonacNovak RamovRadaIlija
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavonac
Gost
Slavonac

Pozorno pratim događanja jer imam puno prijatelja Crnogoraca. Ni u snu nisam mislio da će Srbija nakon sveg zla iz 90tih pokrenuti nova “događanja” naroda u cilju kompenzacija ratnih poraza i poniženja iz 90tih. Sada je nažalost pokušaj destabilizacije Crne Gore uz tihu podršku Rusije. Ipak kao članica NATO saveza niti ste sami niti bez prijatelja. Protesti su demokratsko pravo… Više »

Blesko
Gost
Blesko

Puno hvala za razumijevanje. Nadamo se da nas necete prepustiti cetnickoj ideologiji…

Rada
Gost
Rada

Bolje im je da se okrenu sebi i resavaju svoje probleme nego sto se bave nama

Ilija
Gost
Ilija

Te gubitne nece kompezovat sa nama pa da su jos toliki

Commentator
Gost
Commentator

Tacno je sve ovo

eu kolonija
Gost
eu kolonija

direktor fakulteta za jezike, književnost I kulturu.

Titograd
Gost
Titograd

E tako mi ovih eksperata. Kako Srbija da poravna gubitke i poraze kad u cijeloj svojoj sramnoj istoriji ne zna za nijedan častan podvig

Novak Ramov
Gost
Novak Ramov

Ni jedan jedini u istoriji.Nema ni jedne ni nacije ni naroda koji svoj porez slave i napravise mit od njega,do njih.

Vesko
Gost
Vesko

Čovjek je rekao kako stvari stoje. Često se stvari bolje vide sa strane.

Send this to a friend