Politika

Američki sajber ratnici u Crnoj Gori

Sajber komanda

Američka Komanda za sajber odbranu (Cyber Command) poslala je takozvane “sajber ratnike” u savezničke države kao što su Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Ukrajina, kako bi pomogli u odbrani mreža tih zemalja od hakerskih napada, ali i da bi zaštitili izbore u Sjedinjenim Američkim Državama koji će biti održani 2020. godine.

Kako je objavio web sajt Syberscoop, takozvani “sajber ratnici” poslati su i u Crnu Goru, sa ciljem da odbrane, između ostalog, izborni sistem u SAD od potencijalnog miješanja. To je saopštio Timoti Haugh, komandant nacionalne misije američke Komande za sajber odbranu.

Ne želeći da otkriva tehničke i operativne detalje angažovanja “sajber ratnika”, general Haugh je rekao da se ta operacija, interno u američkom Ministarstvu odbrane naziva “sintetička teologija”. Cilj tih aktivnosti je da se aktivno ometa i onemogući miješanje u izborni proces koje potiče iz zemalja poput Rusije, koju je američka obavještajna zajednica označila u pokušaju miješanja tokom predsjedničkih izbora 2016. Godine, objavio je Syberscop.

Istražitelji su takođe otkrili da su se hakeri infiltrirali u državnu izbornu infrastrukturu tokom 2018. godine, a određene istrage su pokazale da sumnjivi propagandisti još koriste društvene medije za manipulisanje javnim mnjenjem. Haugh nije precizirao u kojim sve zemljama Cyber Command trenutno ima operacije u pripremi za 2020. ali je rekao da će takva partnerstva nastaviti da rastu.

“Kada tražimo partnerstva u inostranstvu, želimo to da učinimo gdje god postoji potencijalni protivnik koji bi ciljao i naše izborne sisteme”, rekao je Haugh.

On je kazao novinarima da je Sajber komanda (Cyber Command) “obavila dobar posao u operacijama pokrenutim ranije kako bi se suprotstavila pokušajima miješanja u američke izbore, a da je tek posljednjih godina mogla da uspostavi odbranu protiv suparnika u inostranstvu”.

Ta informacija je, između ostalog, otvorila pitanje koliki su kapaciteti Crne Gore za borbu protiv kako hakerskih napada, tako i u odnosu na odbranu od djelovanja spolja na društevnim mrežama. Direktor Vladinog Direktorata za elektronsku upravu i informatičku bezbjednost Dušan Polović, za Radio Slobodna Evropa kaže, da se sajber napadi na Vladine institucije broje u hiljadama.

“Radi se o hiljadama napada. Broj napada na državnu informatičku infrastrukturu se mijenja na dnevnom nivou, kao i sama kompleksnost tih napada. Dakle, stvar je samo percepcije šta danas posmatramo kao napad. Jer bi mogli govoriti i o desetinama hiljada napada. To nije specifičnost, niti ekskluzivitet Crne Gore i siguran sam dok sada razgovaramo da su u toku neke vrste napada na naše resurse”, kaže Polović koji naglašava da pomoć koja je dobijena od NATO partnera i prijateljskih zapadnih zemalja ključna za podizanje nivoa osposobljenosti za odgovor na incidente.

“Ističem takođe i podršku ambasada SAD i Izraela i u nedavnim razgovorima sa ambasadorima ovih država prepoznali smo zajednički oblast sajber bezbjednosti kao prioritet u budućoj saradnji”, rekao je Polović.

Dekan Fakulteta za informacione tehnologije Adis Balota kaže za Radio Slobodna Evropa da NATO alijansa pruža pomoć u oblasti sajber bezbjednosti, jer Crna Gora, kao i bilo koja država, ne može da razvije u dovoljnoj mjeri sve kapacitete koje zahtijeva današnji trend razvoja informacionih tehnologija.

“Upravo NATO kao najjača vojna alijansa ima sposobnost da pomaže i u ovakvim slučajevima. Crna Gora je prepoznata, zbog prethodnih događaja, kao država gdje može da bude visokog rizika, uticaja širenja lažnih vijesti na izborne kampanje preko sajber prostora. Tako da NATO već duži niz godina pomaže, ne samo u podizanju kapaciteta, nego i infrastrukturno, u opremi i edukacijama, a sve u cilju da Crna Gora bude pod istim kišobranom kao sve druge države”, kaže Balota ocjenjujući da je intenzitet sajber napada sličan intenzitetu napada u ostalim zemljama jugoistočne Evrope.

“Jedan od glavnih aspekata jesu određeni DOS napadi, blokiranje određenih servisa, a to je veoma teško odmah povezati sa određenom državom, jer su ti napadi koordinirani preko malicioznih programa ili preko nekih servera koji su pod nekom drugom jurisdikcijom. Tako da su to ti napadi tretirani i u drugim državama. Crna Gora jeste interesantna upravo zbog procesa ulaska u NATO, tako da mislim da je sada na osnovu izvještaja koji se objavljuju, da su intenziteti tih napada u manjoj ili većoj mjeri isti kao u kompletnoj Jugoistočnoj Evropi”.

O fenomenu lažnih vijesti i medijskih manipulacija posljednjih godina se sve češće govori u kontekstu štete od takvog izvještavanja i prava građana na istinu, a Evropski parlament je početkom godine usvojio rezoluciju koja se tiče neprijateljske propagande i odgovora na nju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Internet
Gost
Internet

Sto ce bit da pisete o ovome? Sad vidim clanak je RSE.

dule
Gost
dule

Da nas odbrane ili da nas spijuniraju u korist njihove drzave

Olimp
Gost
Olimp

Amerikanci kod nas??? Znaci puske u ruke opet nacisticki zapad nas okupirao, prvi putsmo sa Rusima u Pariz usli i raznijeli Napoleona, drugi put smo Englesku tvorevinu zvanu Turska protjerali sa balkana, treci put smo Austrougarsku raznijeli i Beč porazili, četvrti put umarsirali u Berlin sa Rusima i Njemcima zivot izdiktirali, e ovoga puta moramo izgleda sve te drzave i… Više »

Tvrtko
Gost
Tvrtko

Znaci ovi sinoc u ponoc dodjose kad nam distribucija isljuci struju 10 minuta prije-do 2 ujutru,da ih ne vidimo ili ne daj boze gadjamo prackama.

Baranin
Gost
Baranin

Da sumiramo, ovako, izbombardovali su nas ovi isti NATO agresori, rasparcali nas, a sada ih docekujemo kao spasioce hahahahahhahahahah. Kakvi smo vazali majko moja. Tokliko tuzno da postaje smijesno.

Joo
Gost
Joo

Pa ako su dobrodosli u Srbistan…..ako im mali Alek veliki vodja Kim Dzong Vucic ljubi skute i daje zemlju da se koristi kao poligon za vezbe……da bi utvrdili gradivo iz devedesetih…..sto bi mi bili drugaciji?……..

Stole
Gost
Stole

Vrlo važna oblast koju moramo pokriti. Medjutim nemamo strucna lica za ovu oblast. Npr. Balota koji se predstavlja za stručnjaka svojevremeno je u Opštini Danilovgrad opštinarima govorio da je M(J)EHANIČKI dio računara HARWARE. Da ne govorimo o njegovom realnom njegovom znanju jer je zavrsio energetiku, a ni nju ne zna. Čovjeku treba pomoći da ukapira osnovne stvari. Mada danas imamo… Više »

Marko
Gost
Marko

Stole, Balota je moj profesor i imam samo riječi pohvale. Sada radim u jednoj velikij banci na poslovima IT bezbjednosti i to što sam naučio od njega je i njegovog asistenta Bukelića… A to za Opstinu Danilovgrad samo lupaš, jer ne znam sta bi on tamo govorio i kome… a za energetiku pogledaj broj naučnih radova koje ima i patente…..a… Više »

Zvezdo
Gost
Zvezdo

Ako je ijedan taj naucni rad on napisa’, ja cu ruku okinut.

Jovan
Gost
Jovan

Marko,

Balota ti li si?

Dulitl
Gost
Dulitl

“Imam samo rijeci pohvale”. Pismen si taman kao i institucija na kojoj si stekao znanja za rad u banci. Śedi, jedan si dobio!!!

Stole
Gost
Stole

Marko, Vaš “profesor” je kao zaposleni Sekretarijata za razvoj CG isao po opstinama dajuci zaposlenim u opstinama osnovne upute za rad na racunaru. Taj projekat su sprovodili oni zapolseni u Sekretarijatu za razvoj koji su imali malo strucnih znanja za odrzavanje mreze drzavnih organa. Stoga su ih slali samo da nesto rade. Iz tog njegovog znanja je proistekla ova cuvena… Više »

Aeee
Gost
Aeee

Pa valjda znas, kad si ti toliko strucan, da skola nije potrebna za cyber security

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Dobro dosli braco ameri

Thank you
Gost
Thank you

Welcome to our friends from the US. Montenegro is a small country facing daily assaults to its democracy
and very foundations of the country. We need your help.

marv
Gost
marv

Buhahaha

Sendvicari
Gost
Sendvicari

Ovako su neki 12.maja 1941. znali Italijanski, ali za to su dobili pakete makarona, a ovo danas za dzaba. Bar sendvic da oce dati.

Joo
Gost
Joo

@sendvicari……tako su neki 1918.-e pricali srbijanski…..dizali tri prsta…pa prc, okupacija vise decenijska……

Korektor
Gost
Korektor

Nauci engleski prvo pa se shurduring onda 🙂

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Je li ti ovo Google translate, besvakoga ?

Matrax
Gost
Matrax

USE, na se i poda se! USE i u svoje kljuse!

Prc CG
Gost
Prc CG

Hahahaha kako se svijet sprda sa vama.

Terra nova
Gost
Terra nova

A koji ste to VI kojima se svijet divi ?

Abcd
Gost
Abcd

Nikad za istoriju svoju koliko postojimo ovako okupatore nijesmo dočekivali! Nijesam za ovakvu nezavisnost glasao!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Koliko ce Nas kostati to “zadovoljstvo”? Iskustvo me naucili da nista od USA nije besplatno.

Ihoho
Gost
Ihoho

Neznam kakvo iskustvo možeš imat sa vladom SADa ? ali sigurno ovo nije besplatno !

Budimo realni
Gost
Budimo realni

A nemam licno iskustvo da vladom USA Ali imam zivotnog dosta moj Ihoho, a vidim da I ti trijezveno razmisljas I sigurno nijesi klinjo. Cgcg nema nista dzabe Ali eto u tekstu se radi o Amerikancima pa tako napisah. Inace Oni su strucnjaci da nesrecnim vladama prodaju kao obavezno Ono Sto im i ne treba. No da smo zdravo.

Cgcg
Gost
Cgcg

A od koga ima nešto besplatno?

Bruna L.
Gost
Bruna L.

A mogu li malo da pomognu za našeizbore?

Goran
Gost
Goran

Nema potrebe vaši izbori su samo formalnost

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Hahaha, sou

kazhor
Gost
kazhor

Smeta li ti sto nisu Rusi ili srbijanska BIA poslali svoje ljude, smeta?

Korektor
Gost
Korektor

BIA,ANB,FBI,MI6 i ostali nemaju veze sa cyber kriminalom. Mora se zabranit ovo iznosenje misljenja javno u poslednje vrijeme jer se svakakvih gluposti nacitasmo. Ima jedna banana u Afriku niti je Albanska niti Crnogorska niti Srpska znas li? Hahahahaah

Cgcg
Gost
Cgcg

Bravo korektoru. Ako što znaš zasuči rukave i djelaj umjesto što kuckaš po portalu i prosipaš pamet

Send this to a friend