Politika

Američki senator optužio Rusiju za “čin rata” protiv CG

Američki senator, Ron Džonson optužio je Moskvu za ratni čin protiv Crne Gore, poručujući da Zapad mora da obrati pažnju na Jugoistočnu Evropu, čije odnose sa zapadnim demokratijama Rusija aktivno pokušava da podrije.

“Suđenje u Crnoj Gori trebalo bi da dokaže svima koji su spremni da slušaju da to nije bila samo propaganda i širenje dezinformacija. To je bio čin rata protiv sada članice NATO-a. To je ozbiljna situacija”, kazao je on.

Senator Džonson govorio je na prvom Transatlantskom forumu za strateške komunikacije u Atlantskom savjetu, na kojem se raspravljalo o pokušajima državnih i ne-državnih aktera, među kojima je i Rusija, da utiču na zapadne demokratije, širenjem dezinformacija.

Pokušaji Rusije da se miješa u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore za republikanskog senatora Rona Džonsona, predsjedavajućeg pododbora za Evropu u senatskom Spoljnopolitičkom odboru, nijesu bili iznenađujući. Destabilizujuća priroda ruskih poteza, kako je rekao na današnjoj konferenciji u Atlantskom savjetu, vidljiva je širom Evrope, naročito u njenom istočnom dijelu.

Moskva, upozorava američki senator, svakodnevno pokušava da podrije odnose zapada sa državama u Jugoistočnoj Evropi, regionu – koji je prema njegovom mišljenju – na prekretnici.

“Ključno je da zapadna Evropa, zapadne demokratije obraćaju pažnju i da prenesemo Balkanu, jugoistočnoj Evropi, koliko su ključni za nas, za mir i stabilnost. Ako to ne uradimo, počeće da se okreću istoku, u situaciji kada je njihova cjelokupna ekonomska budućnost na zapadu. Susreo sa sam se sa predsjednikom Vučićem, sa predsjednikom Kosova. Oni bi željeli da poboljšaju odnose, da preuzmu rizik za mir, ali im je potrebna pomoć i podrška Amerike, Evropske unije i NATO-a”, rekao je Džonson,

Samo zapad može da donese bezbjednost regionu, kategoričan je senator Džonson, koji ove godine više puta posjetio Balkan.

“Ne bi trebalo da budemo toliko usredsređeni na našu unutrašnju situaciju da zaboravimo koliko su važni odnosi i angažman sa Jugoistočnom Evropom. Njihova budućnost je sa nama. Moramo to da prepoznamo i da uradimo sve što možemo da im obezbijedimo stabilnost, da im otvorimo vrata. U suprotnom ćemo propustiti šansu”, kazao je on.

U međuvremenu, ključno pitanje ovdje i s druge strane Atlantika je kako se suprostaviti ruskoj kampanji dezinformisanja i destabilizacije. Džonson smatra da je za to neophodna čvršća saradnja i bolja koordinacija SAD i Evrope.

“Suština ruske propaganda je širenje dezinformacija, da se Evropljani natjeraju da vjeruju da nikome ne mogu da vjeruju. Svakako ne Rusiji, ali ni zapadnim liderima. Time se podrivaju demokratije i to je veoma efikasna strategija. Potrebna nam je daleko bolja koordinacija da se tome suprostavimo, ako ćemo da obezbijedimo mir i stabilnost”, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

i vama su Rusi namjestili ovog Trampa pa bi bilo bolje da se bavite vasom kucom no nasom….nasu ste vi a ne Rusi bombardovali …ostavite se nas a ruse mozete samo da mrzite

sss
Gost
sss

imaju oni za pomoć i domaće izdajnike, kojima je sve bolje od svoje zemlje. Primaju dobru platu i još ruše svoju zemlju.

Ljuta
Gost
Ljuta

ovaj sigurno zna da pokaze na mapi svijeta gdje je montenegro…zato u baru 4 vojna nato broda….

Kralj
Gost
Kralj

Ti si lažni Kralj

Kralj
Gost
Kralj

Cin rata al zato nato napad na suverenu drzavu 1999 je cin mira

Ljuta
Gost
Ljuta

ma to je bio rat za mir…sad ce njima sjeverna korea pokazat sto treba ako ima boga…

Kraj
Gost
Kraj

sigurno je cin mira posle toga su se zavrsili ratovi na Balkanu:Znam vam nije odogovarao kraj vaseg pokusaja da Balkanom vladate.Moglo je bez toga svega ali niste htjeli da shvatite da nikog ne mozete drzati kao taoca

Mile
Gost
Mile

Jeste ”kralju”,ponekad pijancu moras udariti ”samar” da ukapira da pijano ide u losem smjeru…grubo jednosmjerno gledas stvari…

Jovan
Gost
Jovan

Ti kralj, ti si luda.

Send this to a friend