Politika

Američki senatori kod nas u januaru: Sa zvaničnicima o prijetnjama iz Rusije

Zastava SAD

Tri istaknuta američka senatora, republikanci Džon Mekejn i Lindzi Graham i demokrata Ejmi Klobučer, stižu u Crnu Goru u ponedjeljak 2. januara, gdje će se sastati sa zvaničnicima Crne Gore i razgovarati o prijetnjama iz Rusije, javila je američka globalna televizija CNN.

Prema saznanjima Pobjede, njih troje dolaze nakon posjete Gruziji u kojoj će dočekati Novu godinu.

Američki senatori, kako piše CNN, imaju cilj da uokvire tzv. Vašingtonski konsenzus o ruskoj agresiji kojem se, vjeruju, niko neće moći protiviti sem novoizabrani predsjednik Donald Tramp.

Graham i Mekejn su, u intervjuu za CNN, istakli da od 100 senatora, 99 vjeruje da su se Rusi miješali u izbore u SAD-u.

„Planiramo da uradimo nešto povodom toga“, kazao je Graham koji će zajedno sa Mekejnom da organizuje saslušanje kako bi otkrili da li je Moskva uplela prste u novembarske izbore.

“Zajedno ćemo uvesti sankcije protiv Putina kao individue i uskog kruga ljudi oko njega koji su se miješali u naše izbore i čine to širom svijeta, ne samo u SAD-u”,  poručio je Mekejn.

Sa ciljem da sakupe dokaze, tri senatora uputiće se u Crnu Goru, Litvaniju, Letoniju, Ukrajinu i Gruziju da bi se, kako su rekli, sastali sa zvaničnicima i razgovarali o prijetnjama iz Rusije.

Podsjetimo da je američka obavještajna služba osumnjičila Ruse da su se umiješali u nedavno održane predsjedničke izbore koristeći sofisticirane hakerske šeme i sajber napade kako bi razotkrili mejlove zvaničnika Demokratske stranke.

Republikanci Mekejn i Graham često su tokom kampanje kritikovali Trampa, koji je bio kandidat njihove partije, zbog dobrih odnosa sa Vladimirom Putinom kojeg je novi američki predsjednik opisao kao „jakog lidera“.

Američki senatori dolaze u Crnu Goru nekoliko sedmica prije nego što će Senat SAD odlučivati o ratifikaciji Protokola o pridruživanju Crne Gore NATO-u.

Send this to a friend