Politika

Amerika je izgubila strpljenje s Crnom Gorom

Eskobar i Milatović

Momčilo Đurđić, Index

Dok se Srbija grčevito bori s nestašicom parizera, crnogorski mandatar za formiranje nove vlade, a pogotovo crnogorski predsjednik koji mu je taj mandat dao, suočavaju se s neobično otvorenom sugestijom koja dolazi direktno iz Bijele kuće. Specijalni izaslanik američke vlade za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar prije nekoliko je dana jasno poručio da vlada Crne Gore u čijem sastavu budu predstavnici antizapadnih stranaka neće imati podršku NATO država ni Zapada u cjelini.

Amerika je izgubila strpljenje

Očito je da je SAD izgubio strpljenje i da nema više onog optimizma otprije 45 dana kada je Eskobar izrazio zadovoljstvo naznakama da će se vlada brzo formirati. Ali u proteklih mjesec i po ne samo da nije došlo do brzog formiranja vlade nego je, iz dana u dan, samo rastao pritisak da u nju uđe i prosrpska koalicija Za budućnost Crne Gore.

Upravo zato je Eskobar i naglasio da “posvećenost evropskom putu, članstvu u NATO-u i borbi protiv korupcije kao uslove NE ispunjava svaka stranka u crnogorskom političkom spektru tako da je potrebno izbjeći da u vladu uđe antizapadna stranka… takođe, nije tačno da bi se isključivanjem antizapadne stranke isključili glasovi Srba, jer ni kod jedne od stranaka s kojima mandatar želi formirati vladu ne postoji antisrpsko raspoloženje”.

Eskobar je dodao da je “u suštini nedemokratska i neprihvatljiva ideja da bi jedan dio koalicije kontrolisala strana vlada i da bi taj dio bio više lojalan lideru strane zemlje nego premijeru ili crnogorskim biračima”.

Na koga je mislio Eskobar?

Već nekidan su politički analitičari u Srbiji i regiji počeli nagađati na koga je Eskobar mislio govoreći o stranom uticaju na mandatara. Većina je upirala prstom u Vučića, manjina u Putina. Biće da je istina negdje na sredini – u pitanju su obojica.

Eskobar je bio eksplicitan naglašavajući da je bilo mnogo preporuka iz SAD-a, EU, Velike Britanije, čak i NATO-a, da bi Crna Gora trebala izbjeći da u vladu uvede stranku koja je protiv članstva u EU i NATO-u, kao što je to koalicija Za budućnost Crne Gore.

Iako već pune tri godine pratimo istu priču oko formiranja vlada u Crnoj Gori, prvi put se događa da neko sa strane pošalje ovako jasnu i odlučnu poruku. Jer, ako iskreno analiziramo navedeni period, od čuvenog 30. avgusta 2020., kada je Milo doživio prvi poraz, suština svih operacija vezanih za formiranje prethodne dvije vlade svodila se na izmišljanje modela koji će srpske nacionalističke stranke, kao dio pobjedničke većine, držati daleko od poluga vlasti, a pogotovo moći – novca i sistema (kolektivne) sigurnosti. Pune tri godine uspješno se rješava “kvadratura kruga” sadržana u predizbornoj paroli Dritana Abazovića: “Da Milo izgubi a da Amfilohije ne pobijedi!”

“Vlada stručnjaka”, koju je kao model za izbjegavanje Mandića i Kneževića osmislio takođe aktuelni premijer Abazović, iscrpila je svoju svrhu, a uz to je iznjedrila političku opciju Evropa sad!, čiji su čelnici upravo bivši ministri te vlade, aktuelni mandatar Spajić i izabrani predsjednik države Jakov Milatović.

Neobično je da, iako Spajić ima mnogo ugodniju poziciju i znatno veći prostor za zanemarivanje koalicije Za budućnost Crne Gore nego što su to imali Krivokapić i Abazović nekad s Demokratskim frontom, očito je bila potrebna, na prvu, diplomatski oštra intervencija Zapada.

Na prvu zato što je, ako se udaljimo i izronimo iz crnogorskih političkih dubina, posve jasno da u jednoj NATO državi u vladi nema mjesta za stranke i koalicije koje visoko na svojoj programskoj listi imaju izlazak iz NATO-a, ali i ukidanje sankcija Rusiji. Dakle, matematika posljednjih junskih izbora pokazuje da Spajić sasvim ugodno može sastaviti vladu bez nacionalista, mnogo lakše nego u slučaju dvije prethodne kada se podrška za drugu, manjinsku vladu razmatrala čak i od strane nepopularnog Milovog DPS-a?!

Pa u čemu je onda kvaka?

Možda u najavama koje nam stižu od neformalnog portparola tridesetoavgustovske koalicije profesora Vladimira Pavićevića, vjerovatno najzabavnije figure na crnogorskoj političkoj sceni. Dok ovo pišem još se dimi njegova izjava – nagovještaj, preporuka ili poruka? – da bi radi ulaska u vladu Mandić&Knežević bili spremni “staviti moratorijum na najteža pitanja”, što bi u prevodu značilo da bi se eliminisale, ili barem zamrznule, nesuglasice po pitanju NATO-a, priznanja Kosova, sankcija Rusiji?! Dakle, ako se to ispostavi kao tačno, sve ono zbog čega je značajan dio crnogorskog biračkog tijela glasao za srpske nacionalističke stranke i koalicije bilo bi ostavljeno ad akta, za neka bolja vremena, što znači – nikad.

Jer, da si ne lažemo, nisu Srbi u Crnoj Gori glasali za srpsku Koaliciju zato što su duboko vjerovali da će Mandić dovesti investitore ili podići nivo penzija i zdravstvenih usluga.

Ne, oni su, bome, očekivali bar povlačenje priznanja Kosova. Ako je profesor Pavićević pouzdan i ozbiljan glasnik, što mu ponekad i nije polazilo za rukom, bićemo suočeni sa situacijom u kojoj će se vlast – gola vlast – ispostaviti kao jedini, suštinski program srpskog političkog faktora u Crnoj Gori.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je ugovorom s državom sačuvala skupocjene nekretnine na obali, po gradovima i u brdima, i samo da još naši uđu u vladu, pa da se razilazimo. Možda nam ovaj čarobni nagovještaj nehotice ukazuje na suštinu mentaliteta stanovništva u Crnoj Gori.

I nacionalna pripadnost se može prodati

Plemenska pripadnost, direktorsko/ministarsko mjesto i apartman na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu jesu jedina trajna i čvrsta obilježja svakodnevnog identiteta građana Crne Gore. Sve drugo je na berzi, pa i nacionalna pripadnost.

Ta nacionalna pripadnost je kod njih relativna, privremena kategorija koja služi jadnicima da u određenom periodu brže i lakše ostvare svoje lične i porodične, a bogme i plemenske interese, negdje u prijestonici. Zato je fluid koji bismo mogli nazvati mobilnim identitetom istorijsko obilježje različitih izbora među stanovništvom, barem od 1948.

Naime, te godine je na teritoriju ex-Yu prvi put obavljen popis gdje se pored vjerske deklarisala i nacionalna pripadnost. Popisi od 1948. do 2011. u Crnoj Gori statistički nedvosmisleno ukazuju da je nacionalno konvertitstvo bilo vrlo dinamično i da se nemali broj građana, pogotovo starijih, za svoga vijeka izjašnjavao i kao Crnogorci (poslije 2. svjetskog rata), i kao Jugosloveni (poslije Titove smrti), i kao Srbi (poslije Antibirokratske revolucije).

Neobična činjenica da je Srba po popisu 1948. u Crnoj Gori bilo 1,75 odsto, a po popisu 2011. skoro 29 odsto s daljnjom tendencijom rasta, kao i da je Crnogoraca 1948. bilo preko 90 odsto, a 2011. upola manje, ukazuje na mogući epilog, novu transformaciju i u procesu formiranja Spajićeve vlade.

Trogodišnje iskustvo koje je pokazalo da rezultat na izborima ne mogu kapitalizovati kroz učestvovanje u raspodjeli moći na državnom nivou moglo bi zaista dovesti do promjene strategije kod prosrpskih stranaka. To bi možda uklonilo prepreke za učestvovanje u vlasti, ali i spriječilo odliv birača koji će sve manje biti spremni baciti svoj glas.

Na guslama su se svirale i sviraju i crnogorske i srpske pjesme, a ima i onih o Titu. Lako će jadnici promijeniti tekst, ne bi im bio prvi put. Ko zna zašto je to dobro.

Tags

53

avatar
1000
25
28
0
 
46
Milavesko nkmiki pikiveliborExpert123
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mila
Gost
Mila

Naravno da će se mješati, jer pretendujemo biti dio EU zajednice, a članica smo NATO org.
Siti su oni nas i cijelog Balkana, koji smo majstori predizbornih igara proizvodnje sukoba, radi svojih ličnih i partijskih interesa! A a kraju oni moraju intervenisati kad sukobi izmaknu kontroli!

velibor
Gost
velibor

Nema potrebe vise narod da glas. Neka glasaju samo strane ambasade, jednostavnije je

miki piki
Gost
miki piki

A kad je narod to glasa? Tu varate te ljude i obmanjujete nikad tu narod nije zna što radi no ga mediji i političari zavode
U 21 vijek ovakve političke sisteme ka tu što je su bruka.
Građani se ne pitaju koliko sa gaćama. Urnisaste barod.

Expert123
Gost
Expert123

ovo je upozorenje Eskobara kakva vlada ce imati podrsku zapadnih partnera i koga ne zele u toj vladi.

filip
Gost
filip

ja imam …majku…NAŠU VJEČNU..C.GORU…a druga mi je AMERIKA..kome milo –kome drago…glavni krivac a sve naše muke je Eskobar..podrška vučiću…srb–otvoreni Balkan…podrška srb-politici u C.G.. milatoviću..abaoviću..C.G..više nema policije..vojske..sve je to poklopila BIA…nema CRNOGORSKIH…institucija..C.G..je pod patronatom i pljačkom srb-crkve..i koje inosi enormno bogastvo…i postavlja od prešednika države ..do prešednika vlade..gradonačelnika i dir .javnih ustanova..glavni zadatak ..što više uruši sistem ..tužilaštv…sudstva..institucija..privredu..to si podobniji..iviše hvaljen… Više »

Tomo
Gost
Tomo

Jedno je sigurno, zadnje tri godine su jasno pokazale ko je ko, i ko je za šta! To se ranije nije moglo baš tako jasno sagledati. Na kraju krajeva, neka svako misli šta ‘oće ali onda neka i svoju đecu upućuju da studiraju ili traže posao na te strane svijeta za koje se zalažu i podržavaju ih.

CetinjeSvetinje
Gost
CetinjeSvetinje

I narod je izgubio strpljenje sa svim politicarima lupezima u odijela sto primaju na iljade a narod zivi od 300-450 eura mjesecno .

Nikola
Gost
Nikola

Kralj Nikola napisa, Ko sto kamen moze kamen da pretvori u prah stvori crnogorac najveci ce zlotvor biti Crnoj gori.

Tutinac
Gost
Tutinac

Zabraniti izbore podhitno džabe narod glasa kad ništa ne važi…..

Kotorska
Gost
Kotorska

Je li to onaj profa Pavićević koji je od dolaska iz Beograda promijeni četri partije pa je od velikog Srbina dospio u Crnogorsku partija iz koje je izašo kao pokisla kokoška da bi završio kao neki savjetnik nezna ni sam koga i zašto.

Pejo
Gost
Pejo

Čuš, čuš, čuš. Izgubili strpljenje što nećemo da budemo njihove sluge, robovi i kolonija. Auuuu.

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Treba dat obecano kad sastavi vladu, a kako ne znaju… i ovako su sve izlagali nikad ih vise nece niko glasat… nije ni mjesec dana proslo glasaci su izasli na ulice🤣

Mitar
Gost
Mitar

Za neupucene i one koji ne obracaju previse paznju: ovo je samo igra amerike da se spajke i jadov predstave kao neko ko radi za CG a ne za svoje gospodare is srpske crkve! Zasto? Da bi osvajali i nase glasove dok nas asimiluju i sve institucije predaju srbiji ( vidji aero , vodovod,elektro,luku …). Naravno nece ic tako i… Više »

Mirko
Gost
Mirko

Ovaj nas sve po redu nazva jadnicima…i to dva puta

marius
Gost
marius

Nije mislio nista lose. Samo je povuka paralelu izmedju Jadnika iz istoimenog romana poznatog francuskog pisca Viktora Igoa, iz 19 vijeka , i Jadnika iz CG iz 21 vijeka.

rewq
Gost
rewq

ne znam šta bih vam rekao zanimljivo gledište

Milosh
Gost
Milosh

Pa nego sta smo?

Matija
Gost
Matija

Pa I jesmo, sjedimo I gledamo kako nam okrecu smjer zemlje sa EU prema Srbiji!
A Srbija je nazadna kriminalna diktatura sa najvecim poljima I tranzitom znate cega u EU.
Ova vlada na celu sa predstavnikom manjina je zakocila put CG u EU, za ciji interes je jasno da vidimo za koliki licni.

Bokinjo
Gost
Bokinjo

Mi i jesmo Srbija, privremeno oteta teritorija.
Vraticemo se matici , to je nezaustavljivo .

vesko nk
Gost
vesko nk

I Mirko.Neđe je pogriješio.Živimo u najljepši zatvor na svijetu evo od 88 god, jer je to volja naaaarooooodaaa.Jadnici a možda magarci ili glupani.Kad će Mirko postat svjestan realnosti.Nikad jer kritičko razmišljanje Mirko nema ali se uvrijedio kad nas neko ko gleda sa strane vidi drugačije no što Mirko vidi samog sebe i svijet oko sebe.Mirko oprosti ali si glup znaš… Više »

Građanin
Gost
Građanin

ES odgovaraju novi izbori

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Dosadno je vise pricati sto je DPS radio za vrijeme svoje vladavine, ali sto su nam ovi izdajnicki probisvijeti uradili, a i dalje bezocno rade za ove 3 godine ne bi ni najveci neprijatelji ucinjeli.

Mitar
Gost
Mitar

Pa e ali kako to objasnit id…tima koji imaju pravo glasa???

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Dps je dao Crnogorcima i Srbijancima drzavu… a ova vlada je dala sve crkve i manastire SPC… dosta koliko je ko uradio…

Nikšić
Gost
Nikšić

-Zato što nam se država zvala, i zove se, Crna Gora. -Zato što nam se vojska zvala Crnogorska. -Zato sto nam se crkva zvala Crnogorska. -Zato što su nam dinastije bile Crnogorske. -Zato što su nam vladike bile Crnogorske. -Zato što su vladari bili Crnogorski. -Zato što nam se barjak zvao Crnogorski. -Zato što nam se nošnja zove Crnogorska. -Zato… Više »

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Brate, svaka ti cast, sve ti cvjetalo i svi ti zdravi i veseli bili !!! Crnogorci, a i ostali, procitajte ovo i u pamet se CRNOGORCI !!!!!

marius
Gost
marius

Ovo treba stavit na bilborde širom CRNE GORE. Neka čitaju ovi sto su se ” do juče ” izjašnjavali ka CRNIGORCU,pa naprasno postase srbijanci, namjerno kažem srbijanci, jer je sva kupovina ,I sva hajka na CRNU GORU i CRNIGORCE otamo potekla..

RTV-ME
Gost
RTV-ME

ZATO STO SU CRNOGORCI SVOJIM GLASOVIMA DOVELI SEKTU NA VLAST 1. da bi ova zemlja bila Srpska (kolonija) Crna gora. 2. i doveli tudju vojsku u CG. 3. i prodali su svoju Crkvu i sveoje svetinje sekti. 4. i pogazili sve svoje Crnogorske dinastije. 5. i pljunuli na svoje vladike i uzdigli sektaske vladike. 6. i izabrali su da sluze… Više »

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

To su pravi Niksicani 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Burin
Gost
Burin

Sto bi s Brdjanima, Obrene?

Ivan
Gost
Ivan

A Njegoš ?

....
Gost
....

Па што не живиш у Црној Гори Обрене?????

, , ,
Gost
, , ,

Nije izgubila strpljenje nego je digla ruke od AV, a sa ovim žele da mu izbiju iz ruku adut za izazivanje nemira na Balkanu. Brzo će krenuti da dovode stvari u red i u BiH. Oštriji tonovi prema Kosovu da bi prihvatili zajednicu srpskih opština i nazire se konačno rješenje za ZB, a time se i ruše nedosanjani velikodržavni projekti.

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Jasno je da je rusko-srpski uticaj dominantan i da tonemo u njihov svijet uz realnu opasnost da nestanemo kao država, a kao narod u najvećoj mjeri budemo asimilovani , konačno, u tuđi indetitet!

marius
Gost
marius

Pa gispoda IZ EU I USA odlično vide, i znaju, nisu baš toliko naznačeni,da se Srbija i Vučić zadnje jedno 4 godine intenzivno mjesaju u sva dešavanja i izborna,nacionalna i politička, pa niti jednom ga nisu opomenuli, a kamoli zaprijetili. Za to ja baš nešto pretjerano ne vjerujem nit g-dinu Eskobaru,nit ovim EU ambasadama.

MN.🇲🇪🇲🇪
Gost
MN.🇲🇪🇲🇪

Zahvaliti se spc i apostolima.

svizajedno
Gost
svizajedno

Iz obraćanja i obraćanja tokom predizborne kampanje najasnije se vidi sto je svaka od partija ponudila i nema ništa nejasno za PES koga treba da izaberu a koga ne kao partnera pri formiranju nove Vlade … sretno 👍

milos
Gost
milos

pa dobro evo jesmo li mi Crna GORA ili haiti?

🇲🇪Tuđemil🇲🇪
Gost
🇲🇪Tuđemil🇲🇪

Mi smo na nivou Crne trave, u to nas pretvaraju!!

Ajde de
Gost
Ajde de

Sve je bolje nego biti Srbija!

Ivan
Gost
Ivan

Osim ne daj boze ako se ko u kucu razboli,onda trci po BGu trazi doktori,onda im ljubi skute i cascavaj,tada nasi odma promjene ploču….Ljudi izbacite mrznju iz glave,Srbi,Hrvati,Bosnjaci su nam najblizi,nemoze nam bit blizi Rus ili Amarekinac,niko nam nije kriv kako zivimo i kakva nam je drzava nego mi smo ti,mi za sve druge napadamo za sve su drugi krivi… Više »

Hogar
Gost
Hogar

Jadnici i mobilni identitet..upravo tako..ponižavajuće zvuči ali je stopostotna istina.#bolna.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ameriko fala ti što postojiš,da nije tebe bilo još bi se klali po balkanu i sad nas spasavaš od nesretnih mitomana i dako nas konačno otrgneš od srednjevjekovnih mozgova
više su dosadili i bogu i narodu

Kotor
Gost
Kotor

I ako bi mogla Boka put Hrvatske

VLADIKA
Gost
VLADIKA

…a Hrvatska Austro-Ugarskoj

Neko iz mase
Gost
Neko iz mase

Kakav je bot iz pecenjevaca da muti crnogorce i hrvate… znaju se granice Kotorsko Leskovacki.. da nebi malo granice da pomjeras… idi dje god oces nesoju

velibor
Gost
velibor

Sta kazu popisi pre 1948?

Pipun
Gost
Pipun

Zvala se CG a nikad Srbija kazu popisi!9

Podgorica
Gost
Podgorica

Ne znam da li je prije 1948 god. bilo popisa ali ako ga je bilo onda prije 1918 u Crnoj Gori nije bio ni jedan promil srba.

Istorik
Gost
Istorik

Prije 1918. godine školski udžbenici pišu: “U Crnoj Gori žive sve sami čisti Srbi. Ima i malo naše poturčene braće muhamedanaca”.

Don Montenegrin
Gost
Don Montenegrin

Sto je bilo prije 1948. Obhasni nam ti, jer mi pojma nemamo. Stvarno objasni, ja ne znam sto je bilo.

Momcilo
Gost
Momcilo

Popisi do 1948 su bili samo po VERSKOJ pripadnosti a tek od 48. I po nacuonalnoj…

Mirzlom
Gost
Mirzlom

Kad već pominjes,da pogledamo popise u Boki kotorskoj u tom periodu? Da li je bila ‘Srpska Boka’? Zato padobranac,odmori!

Send this to a friend