Politika

Amerikanci jednoglasni: Odbor Senata odobrio ratifikaciju crnogorskog članstva u NATO

Spoljnopolitički odbor novog saziva američkog Senata jednoglasno je večeras odoborio ratifikaciju Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u.

O protokolu bi sada trebalo da izjasni Senat u punom sazivu. Da bi Protokol bio ratifikovan, potrebno je da za njega glasa dvotrećinska većina od 100 senatora.

Kako je Glasu Amerike saopšteno iz Odbora uoči večerašnje sjednice, moguće je da će se ponovo trađžiti da se protokol odobri jednoglasnim pristankom na što su, u prethodnom sazivu Kongresa, primjedbe imala dvojica senatora, republikanci Rend Pol iz Kentakija i Majk Li iz Jute.

Senator Rend Pol nije, kako saznaje Glas Amerike, prisustvovao sjednici odbora koja nije bila otvorena za javnost.

Ako Pol i Li i dalje budu imali primjedbe, Senat će se o protokolu izjašnjavati glasanjem, u redvnoj proceduri.

U Senatu sjedi 100 senatora – iz svake američke savezne države po dva. Ukoliko se Protokol nađe pred njima, treba nam dvotrećinska podrška. To su glasovi 66 senatora.
Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u ratifikovali su Island, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Bugarska, Rumunija, Albanija, Estonija, Letonija, Velika Britanija, Turska, Poljska, Litvanija, Hrvatska, Češka, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Danska, Norveška i Italija.
Send this to a friend