Politika

Amfilohije: NATO nije istinska Evropa

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije izjavio je danas da NATO ne predstavlja istinsku i pravu Evropu, već onu koja je skrnavila hrišćanski narod na pravoslavnom istoku, i da bi vlast u Crnoj Gori trebalo da shvati da ne može da se odriče nacifašizma ako prihvata NATO.

“Daće Bog da se ovi naši koji su na vlasti ponovo vrate Svetom Petru Cetinjskom i Svetom Vasiliju. A kome će drugom da se vrate ako ne njima”, rekao je Amfilohije na liturgiji u manastiru Ostrog.

On je kazao i da je u Njujorku 2016. u požaru izgorjela srpska pravoslavna crkva koju episkop Irinej obnavlja.

“Crkva je bila porušena kao crkva u Parizu Notr Dam. Ona crkva, onaj hram na kojem su 1389. zvonila zvona u čast pobjede srpske vojske nad Muratom. Na tu crkvu današnji Francuzi postavili su zastavu ne onih potomaka koji su se borili na Kosovu za vjeru pravu, za krst časni i slobodu zlatnu, nego lažnu zastavu. Bože oprosti, možda je majka Božija današnje Francuze podsjetila na njihov grijeh, da tako ne smiju da rade, jer potomci onih koji su gradili Notr Dam i zvonili na njemu poslije bitke na Kosovu zajedno su sa nesrećnicima sa Kosova porušili 150 hramova”, naveo je Amfilohije.

On je izrazio nadu da će biti obnovljene i crkve u Parizu i Njujorku i one na Kosovu, kao i želju “da Bog urazumi savremene Evropljane da se vrate onoj izvornoj staroj Evropi, Evropi svetih apostola Petra i Pavla, svetih rimskih apostola, Evropi velikih ljudi, poput Dantea i Šekspira”.

Kazao je da je Ostrog najbolji primjer da “nerodna pustinja može biti rodnija od one koja rađa” jer Sveti Vasilije Ostroški nije imao telesne djece, a opet ne postoji neko ko je toliko djece “izrodio” i ko je uspio da “sabere sveštenike, episkope i narod iz čitavog svijeta”.

I ove godine su hiljade vjernika iz Crne Gore, regiona i Evrope došle da proslave praznik Svetog Vasilija Ostroškog. Mnogi od njih su noć proveli pod manastirskim stijenama.

80

avatar
1000
31
49
0
 
47
SrbinCrnogoracMilovanSINDONDukljanin
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dukljanin
Gost
Dukljanin

General okupatorske sekte spc u cg..Drzava da vrati Nase Bogomolje..A sto oni grade u stillu raskom i devastirali Svetinje..To treba da se ispravi

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vidis li koji narod, ko kome da vrati? Sve vise naroda je za Mitropolita.

Velika
Gost
Velika

Sigurno ste dobro zaradili od tog bozjeg naroda.

Dr.
Gost
Dr.

Mislim da je Amfi odavno zreo za penziju. Ili je senilan, Ili mu nisu rekli da to nije taj skup, nego onaj o Svetom Vasiliju Ostroškom.

Hau jes nou
Gost
Hau jes nou

Sve li ovi čoek zna, u sve li se razumije. Da je ovo bilo školovat, mogao je dogurat do političara. Šteta, prava šteta…

Betoven
Gost
Betoven

Ljudi došli zbog sveca, a on o NATO.

Dzikic
Gost
Dzikic

Koliko srba na jednom mjestu ?

Srbin
Gost
Srbin

i Crnogoraca.

Вопрось
Gost
Вопрось

Gorio je i Hilandar na Svetoj Gori, mitropolite… pa sta nam je Bog time porucio ?

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Hilandar? Ma to je Bog greškom…😁 Kaže Risto (slava mu i pare) da mu se Bog izvinio zbog toga. Prepao se Ristove kletve 😁

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Malo pošto je gorio Hilandar na Svetoj Gori, nastao je pogrom srpskom naroda i paljenje srpskih hramova na Kosmetu od strane manjine albanskog naroda.

Fileopg
Gost
Fileopg

Amfi čuvaj se gnjeva Svetog Vasilije Ostroškog koga treba da slaviš a ne zloupotrebljavaš…

Mufon
Gost
Mufon

Ponistiti ukaz Aleksandra Karadjordjevica, jer je on proi zveo DOVODJENJE SRPSKE CRKVE U CRNU GORU!
Pobogu, ovo je Crna Gora!

Sveta zemljaCG
Gost
Sveta zemljaCG

Ako bude PRAVDE I CRNOGORACA, a oce, ako Bog da, Ostrog ce OPET I ZAUVIJEK biti pod okriljem crkve pod kojom je i sagradjen, pod CPC. Uskoro!

Sveta zemljaCG
Gost
Sveta zemljaCG

Zar Amfilohije i Srpska crkva u CG misle da je ovaj narod na ovaj sveti dan dosao pod Ostrog, slava mu i milost, radi njih? Sigurno ne, vecina je dosla iskljucivo na poklonjenje Svecu, nezavisno, pa i s tegobom u srcu, sto je Spc prisutna na MJESTU KOJE JOJ NE PRIPADA.
To je cinjenica.

sds
Gost
sds

Pa ako je izgorio srpski hram u SAD mozda si i ti podsjecen sto ne smijes da cinis.

Boka
Gost
Boka

Svaka mu je sveta rijec izrecena,a reze kao mačem rječju. Da ti Bog podari jos mnogo ljeta nas mitropolite!

Fileopg
Gost
Fileopg

on treba da širi ljubav i pomirenje a ne da bogohuli i śeče kao mačem…

Risto
Gost
Risto

Oprostite mi ne znam šta pričam

Stevo mutni
Gost
Stevo mutni

Podji kod imenjaka, oporavićeš!

biba struja
Gost
biba struja

mudri mitropolit opominje na stradanje našeg naroda u doba svetog vasilija ostroškog pri čemu se to danas ni u kom kontestu nesmije ni tiho šapnuti na uho da se nova braća nebi nakostiješila, a nepismeni neka uzmu vojne časopise pa nek pogledaju narodna stradanja koje je čino naš novi vođa od korejskog poluostrva afričkih ratišta pa danas libije sirije iraka… Više »

NK.
Gost
NK.

Pola Trebinja u Nikšiću.

Send this to a friend