Politika

Amfilohije od Markovića traži novi termin sastanka: Ekspertski dijalog umjesto torture

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije uputio je 11. maja pismo premijeru Dušku Markoviću, u kojem je zatražio da se odredi novi termin za sastanak ekspertskih timova Mitropolije crnogorsko-primorske i Vlade oko Zakona o slobodi vjeroispovi jesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, piše Dan.

On je, u pismu u koje je Dan imao uvid, protestovao što se, kako je rekao, naoružani policajci šalju na crkvena vrata kako bi se vjernici spriječili da pristupe svetinjama.

Prvi sastanak ekspertskih timova Mitropolije i Vlade održan je 11. marta, a naredni je bio zakazan za sedam dana kasnije. Međutim, već 13. marta donijete su prve mjere za sprečavanje pojave i širenja virusa korona, pa je Vlada zakazani sastanak odložila do stabilizacije situacije.

U ekspertskom timu Mitropolije su koordinator Pravnog savjeta MCP, protojerej-stavrofor Velibor Džomić, rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović i članovi Pravnog savjeta Dragan Šoć, Zoran Lazarević, Vladimir Leposavić i Damjan Đulafić.

U vladinom timu su potpredsjednik Zoran Pažin, profesori Nebojša Vučinić i Aneta Spaić, šef kabineta premijera Dragoljub Bulatović, advokat Nikola Martinović i pravnik Srđan Spaić.

Prema saznanjima Dana, mitropolit je 11. maja uputio dopis premijeru, ukazavši u njemu na brojne probleme koji su nastali s primjenom mjera na, kako je ocijenio, diskriminatoran način prema Crkvi, zloupotrebom situacije oko virusa korona samo protiv njih.

Ukazavši da su Vlada, Skupština i drugi organi u zasjedanju, mitropolit je od Markovića zatražio da se, uz poštovanje mjera, neodložno zakaže novi termin kako bi se nastavio ekspertski dijalog.

Vladika je tražio da se spriječi diskriminatorna primjena mjera od strane Uprave policije “na ružan i neprimjeren način prema vjernicima i sveštenstvu”.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sanja
Gost
Sanja

Da li je tražio da njegove pristalice ne gađaju policiju kamenicama, flašama i nazivaju ih ustašama, kao što su to radili u Pljevljima.

Marinko
Gost
Marinko

Vuk dlaku mijenja ali cud nikad, Amfilohije samo igra igru sad za javnost i ove naivne gradjane kojima prosipa pricu koja nema veze sa stvarnosti.

Gervasijus
Gost
Gervasijus

Marinko a ti nisi naivan od kada si upoznao DPS-ovce.

Todor
Gost
Todor

Amfilohije je namjerno pozvao na mir, jer oce da bude kako je on mirovan sad a znamo za cuvene njegove kletve za Crnogorce. Tako da nas prevariti ne moze.

Milan
Gost
Milan

Ima sad da moli Duska i da pristane na sve, kao da ga ne znamo.

Tomo
Gost
Tomo

Ovo je igra koju on sad igra, zrtvovao je Joanikija da vidi kako ce drzavne institucije odgovore na ovo sto su organizovali namjerno i napade na policiju, pa sad trazi dijalog.

Nenad
Gost
Nenad

Amfilohije je klasicni politicar koji samo gleda kako da sebe smjesti bolje.

Ilina
Gost
Ilina

Dolijela lija sto se kaze, sad ce pristati na sve.

vitamin C
Gost
vitamin C

Samo sudski, i tačka.

007
Gost
007

Samo nasa vlada moze da se nosi sa ovakvim problemima,ovo nidje ne vidjeh da se ovako crkva-koja je simbol mira,ovako ponasa!!

white
Gost
white

Pokusali su na onaj najprimitivniji nacin da nam ogade drzavu,ali nisu uspjeli!

chai
Gost
chai

Državo preblagi ste prema mrziteljima naše CG!!!

Mila B
Gost
Mila B

Ovo ponašanje popova te sekte je prešlo.svaku mjeru lijepog odgoja sve konfesije nemaju ama nikakvih primjedbi na odnos prema njima jedino sekta srpske crkve neće da poštuje propise koje namjerno krše i hoće kako oni hoće po njihovom.eto posle izjave popa toga joanikija sve je jasno

Mila
Gost
Mila

Policija treba sledeci put jos strozije da postupi prema gradjanima koji ne postuju naredbe, nikakvo popustanje mjera ne dolazi u obzir!

Lola
Gost
Lola

Sledeci put policija treba mnogo strozije da postupi prema gradjanima koji ne postuju odredjene naredbe, nikakvo popustanje mjera ne dolazi u obzir!

Lola
Gost
Lola

Pametnim gradjanima je dovoljno to da ste u vrijeme epidemije okupili narod i izlozili ih riziku zarad vasih hirova i vase koristi.

Dakica
Gost
Dakica

Vas srpske popove ne treba CG, nego svoju autokefalnu crkvu koju je uvijek imala. A vi vratite otete crnogorske svetinje, jer one su i kulturološko i duhovno crnogorsko dobro

Mongro
Gost
Mongro

Zar treba da ih molimo da nam vrate ono sto pripada nama?! Neće oni to da vrate, nego da napuste!

Gospodja Franca
Gost
Gospodja Franca

Kakav milosrdni anđeo jao . Ne vi ste (SPC) izvođači posla, nosioci srpskog ekstremizma

Rada
Gost
Rada

Nema sta tu da se pregovara, vase je samo da prihvatite zakon i da ga postujete, dosta vam je Crna Gora izlazila u susret.

Sony
Gost
Sony

Davno si ti svoje rekao,sa tobom Amfilohije nikakvog posla ne treba imati

Zvezdasica
Gost
Zvezdasica

Kakav je ovo glumac stari😂

Micka
Gost
Micka

Amfilohije, sad oces da postujes mjere posle organizacije okupljanja u sred korone u Niksicu i Pljevljima? Strasno

Djekna
Gost
Djekna

Ako je na snazi zabrana okupljanja, I ako se zna da je to zakon , zbog cega srpski popovi pokusavaju biti veci od zakona I drzave? Zbog cega uporno hoce nerede

volim te zeleno
Gost
volim te zeleno

Pa zato sto moraju da ispunjavaju zadatke iz tudje drzave,a i da im ostanu tolike nekretnine i novci.

Joka
Gost
Joka

Risto je shvatio da nemaju vise dje posle ovih nereda pa se sjetio sad da pregovara sa drzavom.

😷😷😷😷
Gost
😷😷😷😷

Šta kaže Amfi?Sastanak uz poštovanje mjera.Cijeli svijet ih poštuje, samo oni se skupljaju kad i kako hoće

Betoven
Gost
Betoven

Poslij sinocnjeg govora Joanikija pritvoriti Joanikija na mjesec dana. Nema razgovora.

Dejo
Gost
Dejo

Poceo si polako da molis bradonja.Ako ako,postovaces ti ustav CG i te kako pope

Cicko
Gost
Cicko

Podrska za dogovor ali bez bilo kakvih ustupaka za Srbina Ristu. Sve crkve, manastiri i hramovi su vlasnistvo Crne Gore. Dogovarajte se samo o tome kada i u koje vrijeme da im se dozvoli da koriste crkve za molitvu.

Doxford
Gost
Doxford

Pokusajte Gdine Markovicu,ako imate stomak za to.Uh,tesko da bih ga i pogledao,a ne pricao sa njim.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Dijalog, da a ti radiš po svome sotono.

Velimi
Gost
Velimi

Pope Risto,polako,docera si cara do duara!
NE vidim da te vole bas u drzavu ciju zastavu istices!

Marko Milanov
Gost
Marko Milanov

Veliki Folirant ovaj pop !

Težak slučaj
Gost
Težak slučaj

Svi smo za dijalog naravno, ali kako stvarno razgovarati sa ekstremistima koji u vrijeme pandemija zovu ljude na okupljanje.

vjecna da je
Gost
vjecna da je

nije to tortura nego ste vi bezobrazni i pokvareni ….torturu vrsite vi razultat je popis u beranama 1981 35 000 crnogoraca a 850 srba …. a danas …e to se zove zlostavljanje mitomanija laz zarad tudjih interesa i vasih licnih….daleko ste vi od vjere

Titograd
Gost
Titograd

Komandant svetosavske sekte ne miruje.

Tajfun
Gost
Tajfun

Da pregovara sa Ristom,bas ce sve sto se dogovore ispstovati,tesko sa njma moze biti dogovora.Neka sve ide u sudskim postupcima do Strazbura.Makedonci su to mnogo ranije i pametnije rijesili 1954god,protjerali sve Srbijanske svestenike i danas nemaju problema te vrste.Jos dugo cemo imati problema sa Ristom i njegovim talibanima u CG.

Send this to a friend