Politika

Apetit Rusije u regionu raste

Apetit Rusije u regionu raste, ali je njena anksioznost oko ulaska Crne Gore u NATO i EU neopravdana, ocijenio je u intervjuu za Pobjedu poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

Izbor Crne Gore je jasan, ona je odlučila da postane članica NATO-a i podržavamo ovu odluku. Vidimo rastući uticaj i apetit Rusije u regionu, ali se nadam da će Crna Gora slijediti svoj interes da postane punopravna članica NATO-a. Mislim da anksioznost Rusije oko ulaska Crne Gore u NATO i EU nije opravdana”¸ rekao je on.

Ističe da bi volio da vidi kompletnu jadransku obalu dijelom NATO porodice.

“Ja se nadam da će Crna Gora postati sljedeća država članica čim se pregovori završe i sve zemlje ratifikuju Protokol o pristupanju. Uvjeren sam da će članstvo u NATO biti čvrsto sidro za Crnu Goru u pouzdanom savezu”, naglasio je on.

Što se EU integracija tiče u kontekstu izlaska Velike Britanije, Kukan kaže da, iako će Zapadni Balkan izgubiti jednu od pristalica procesa proširenja, drugi nadomjestiti tu prazninu.

“Proces integracije u EU neće biti završen bez Zapadnog Balkana… Veoma je važno da, uprkos unutrašnjim problemima EU, dajemo jasan signal našim partnerima u regionu da je politika proširenja živa. Jer kada se gleda unazad na 2016. godinu i posljednje mjesece slovačkog predsjedavanja, imamo opipljive dokaze da se kreće naprijed sa procesom proširenja”¸kazao je on.

S druge strane, Kukan kaže da je novoizabrani američki predsjednik tokom prve sedmice na čelu SAD pokazao izolacionistički stav.

“ Ja bih dao predsjedniku još vremena u nadi da ćemo nastaviti dijalog sa našim transatlantskim partnerima. Hajde da vidimo šta će se desiti narednih mjeseci”, rekao je Kukan.

Send this to a friend