Politika

Aprcović: Pobijedićemo u nedjelju za dobro Kotorana i Crne Gore

Željko Aprcović

Na listama pod rednim brojem 2 „Za Kotor! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“ i pod rednim brojem 8 „Odlučno za Crnu Goru! DPS-Milo Đukanović“ stanuju mudri ljudi, željni razmjene argumenata i željni većeg prosperiteta Crne Gore. Ne glasajte za antidržavne koalicije i one koji ne žele da sarađuju sa Vladom Crne Gore. Bez dobre Crne Gore nema ni dobrog Kotora, a bez dobrog Kotora nema dobre Crne Gore, kazao je danas nosilac liste „Za Kotor! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović” Željko Aprcović, zahvalivši sugrađanima na podršci i na kritikama koje su ponekad dolazile sa različitih adresa.

Aprcović je, tokom predstavljanja izbornog programa liste na Radio Kotoru, kazao da očekuje miran izborni dan, dobru i kvalitetnu građansku svijest bez obzira na različite uglove gledanja od strane političkih subjekata.

“Očekujem vrlo ubjedljivu pobjedu Demokratske partije socijalista i na državnom i na lokalnom nivou. Najbolja politička ponuda i najbolja ispružena ruka za saradnju na nivou Kotora i Crne Gore stanuje u izbornim programima na lokalnom i državnom nivou, pod brojem 2 i pod brojem 8. U to me uvjeravaju i građani, koji mi kažu da su zadovoljni“, istakao je Aprcović.

Dodao je da volim da građani budu korektiv ponašanja svakoga ko vrši javnu funkciju.

“Ponekad nije prijatno čuti da se određeni problemi u gradu ponavljaju, ali to nas obavezuje i upućuje na to da moramo raditi puno kvalitetnije i više. Veoma su zadovoljni onim što je urađeno u gradu, svakodnevno sam u direktnom kontaktu sa brojnim sugrađanima, i to me upućuje na zaključak da program DPS nema alternativu. Počastvovan sam što mi je DPS dala povjerenje da budem na čelu liste na kojoj su mladi, energični ljudi, sa vizijom i željom, sa mudrošću da prepoznaju kako problemi u Kotoru treba da se rješavaju”, rekao je Aprcović.

Nosilac liste „Za Kotor! Za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“ i aktuelni predsjednik Opštine Kotor detaljno je govorio o budućim pravcima razvoja grada, posebno naglašavajući da on neće biti zaustavljen ni u uslovima svjetske krize izazvane pandemijom koronavirusa.

“Apsolutno je za očekivati da će iduća godina donijeti povećanje bruto društvenog proizvoda, u smislu da se očekuje lagani oporavak svjetske ekonomije, da bi se negdje 2023. vratili na nivo turističke privrede koju smo imali u prethodne dvije rekordne godine. Kotor u ovom trenutku ima oko 1200 smještajnih jedinica u hotelima i rizortima i to nas vodi ka potrebi izgradnje većih hotelskih kapaciteta. Očekujemo da do 2024. to bude nešto preko 3000 u hotelima visoke kategorije, tu prevashodno mislim na drugu fazu Blue Kotor Bay, čija je prva faza otvorena 16. jula. Sa zadovoljstvom moram da naglasim da su tu već bukirani septembar i oktobar, što dovoljno govori o tome da zainteresovanost i mimo pandemije postoji za Kotor. Očekuje se da u drugoj fazi, koja je planirana negdje u roku od dvije godine, maj 2022, imamo još 300 ležajeva. Krenuli smo sa radovima na primarnoj infrastrukturi za Bigova bay, to je investicija od cca 300.000.000 eura”, naveo je.

Istakao je i da je prostorno-urbanistički plan Kotora usvojen, te da on stvara neophodne planske pretpostavke za pozicioniranje novih hotelskih brendova u Kotoru, prije svega “Meriot-a”.

“Očekuje se da HIA studija dobije saglasnost Komiteta UNESCO, a potom i vrlo brzo gradnja tih hotelsko-turističkih kapaciteta na prostoru bivšeg hotela „Fjord“, odnosno našeg Ugostiteljsko-rekreacionog centra preko puta hotela „Fjord“. Takođe, očekuje se pozitivna HIA studija koja se tiče dogradnje hotela „Teuta“, koji opet uz nove sadržaje treba da ima pet zvjezdica“, kazao je Aprcović.

Rekao je da se za kotorsku luku ubrzano radi na dobijanju urbanističko-tehničkih uslova koji se odnose na nove sadržaje u okviru marinskog dijela.

“Tu ne smijem da zanemarim ni Nautičko-turistički centar gdje smo, uz saglasnost sa Vladom, vrlo blizu donošenja odluke da se raspiše koncesioni akt koji će dati jedan potpuno novi sadržaj tom dijelu naše obale. Koncesioni akt koji se tiče marine u Risnu je u završnoj fazi, kako bismo taj dio Bokokotorskog zaliva, odnosno Risanski zaliv, obogatili još jednom ponudom koja će otvoriti nova radna mjesta i stvoriti jedan novi BDP u lokalnoj zajednici, a koji će generisati i veći nivo sredstava kada je riječ o državnom budžetu. Ovaj program koji je pred vama je rezultat ozbiljnog desetomjesečnog sagledavanja onoga što su izazovi za Kotor i koncipiran je mnogo prije samih izbora i kampanje”, kaže Aprcović.

Kako je dodao, tunel Vrmac je u katastrofalnom stanju i za iduću godinu su opredijeljena sredstva za njegovu rekonstrukciju.

“Moramo imati bolju rasvjetu, bolje ventilacione uređaje, moramo imati alternativne tunele u slučaju nezgoda, da napravimo prohodnost i tunel Vrmac jednom za uvijek onakav kakav treba da bude. On jeste ogledalo grada i to je prva naredna stvar koju ćemo da uradimo. Nakon usvajanja PUP-a možemo ponovo da otvorimo priču o obilaznici, koju Kotorani iščekuju već 33 godine. Saglasnost UNESCO je dobijena, riječ je o tunelskoj saobraćajnici, čija će izgradnja koštati oko 35 miliona eura. Naši sugrađani će vidjeti i druge projekte, promenadu na Škurdi, bulevar koji značanim dijelom prolazi preko teritorije Opštine Kotor, brže i bolje će nas povezati sa Tivtom i Budvom, a kroz koji će prolaziti i vodovodne cijevi regionalnog snadbijevanja, što će nam omogućiti da do kraja regulišemo vodosnadbijevanje u Donjem Grblju”, naglasio je Aprcović.

Već drugog septembra, najavio je, biće održan završni sastanak komisije koja učestvuje u pregovaračkom postupku za koncipiranje ugovora o dugoročnoj koncesiji za verikalni transport na relaciji Dub-Kuk i ići će se sa predlogom ka Vladi da se pristupi zaključenju ugovora, koji ima 56 poglavlja na 180 strana, između italijanskog Lajtnera i Vlade Crne Gore za izvođenje tog vertikalnog transporta, čija je vrijednost investicije oko 25 miliona eura.

“Predviđeno je da krajem avgusta 2021. budu završeni radovi. Iz Lajtnera kažu da je to najbolji projekat na svijetu, jako su zainteresovani da brzo uđu u taj projekat i nadam se da ćemo vrlo brzo vidjeti jedan novi turistički sadržaj u punoj funkciji”, naglasio je Aprcović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Oravac
Gost
Oravac

Oces 100% ,a vode nemamo. Ali oblaci se,padace da osvijezi

vidoje
Gost
vidoje

s milom do pobjede

Гнк
Gost
Гнк

Ситно бројиш

Send this to a friend