Politika

ASK u ponovljenom postupku potvrdila da je Pejović prekršio zakon

Agencija za sprječavanje korupcije, u ponovnom postupku po presudi Upravnog suda, donijela je Odluku kojom se potvrđuje da je bivši ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, kao javni funkcioner, prekršio Zakon o sprječavanju korupcije.

Kako se navodi u saopštenju, Agencija je uvažila ocjene i naloge Upravnog suda date u presudama na ranije odluke Agencije.

<<<Pejović nije imao ambasadorsku funkciju<<<

Upravni sud je usvojio tužbu Pejovića protiv odluke ASK-a, zbog koje je podnio ostavku na mjesto ministra evropskih poslova i glavnog pregovarača s Evropskom unijom.

U presudi Ustavnog suda se navodi da je činjenično i pravno neodrživ zaključak Agencije za sprečavanje korupcije da je Aleksandar Andrija Pejović osim ministarske imao i funkciju ambasadora, jer takozvani „status ambasadora” predstavlja diplomatsko zvanje, a ne funkciju.

Iz Centra za građansko obrađansko obrazovanje (CGO) ocjenili su da je presuda Vijeća Upravnog suda, u sastavu Biserka Bukvić, Srđan Klikovac i Mirjana Milić, a po tužbi Pejovića, politička i pravno besmislena.

CGO 1.februara 2prošle godine podnio inicijativu predsjedniku Vlade Crne Gore Dušku Markoviću za pokretanje postupka razriješenja Aleksandra Andrije Pejovića zbog kršenja Ustava u dijelu nespojivosti funkcija i zahtjev Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) za pokretanje postupka protiv Pejovića za utvrđivanje sukoba interesa i ograničenja u vršenju javnih funkcija. CGO je inicijativu i zahtjev podrobno objasnio i potkrijepio dokazima, što je sve uredno dostavljeno i zainteresovanoj javnosti.

U presudi Upravnog suda navodi se da je taj sud utvrdio da je Pejović, kao ministar evropskih poslova, vršio i poslove glavnog pregovarača u Misiji Crne Gore pri EU u statusu ambasadora, kao i da je osim osnovne zarade primao i posebni dodatak što ni sam Pejović nije sporio. Sud tvrdi da je činjenično i pravno neodrživ zaključak ASK-a o tome da je osim ministarske Pejović imao i funkciju ambasadora, jer po ocjeni suda ”status ambasadora” predstavlja diplomatsko zvanje, a ne funkciju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Teo
Gost
Teo

A je li sam sebe postavio na te funkcije pa je kriv? Sto ne Vlada ne provjeri sa ASK moze li nekoga da postavi prije nego ga inenuje?

Avdo
Gost
Avdo

Pa normalno da jeste prekršio.

Anonimus
Gost
Anonimus

Zar nije bila poenta u dvijema platama? Zvanje nije bilo bitno nego kako je mogao istovremeno primati dvije plate. Imao je brata blizanca ili radio u dvije smjene?

Send this to a friend