Politika

ASK utvrdila: Marković kršeći zakon predsjedavao Vladom

Duško Marković

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) utvrdila je da je aktuelni ministar pravde i ljudskih prava Vladimir Leposavić ugrozio javni interes, dok su bivši premijer Duško Marković i sedam ministara u njegovoj vladi prekršili Zakon o sprečavanju korupcije, jer suu isto vrijeme bili u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, odnosno poslanici u Skupštini.

U odluci za Markovića se navodi da je prekršio član 12 Zakona o sprečavanju korupcije jer je nakon stupanja na funkciju poslanika, 23. deptembra 2020, nakon isteka zakonom propisanog roka nastavio da obavlja funkciju predsjednika Vlade. Marković je u izjašnjenju pred Agencijom kazao da smatra da je shodno zakonskim propisima dostavio obavještenje da neće učestvovati u radu Skupštine do izbora Vlade u novom sastavu. Istakao je da mu je kao članu Vlade u skladu sa Ustavom prestao mandat istog dana kada i Skupštini, te da je u skladu sa najvišim pravnim aktom bio dužan da ispunjava obaveze u novom sazivu.

ASK navodi da je nesumnjivo da funkcija premijera počinje početkom mandata Vlade, a završava se istekom mandata, piše Dan.

“Međutim, u situaciji u kojoj Vlada nastavlja sa radom do izbora Vlade u novom sazivu, ostaje nejasno da li predsjednik Vlade u tom vremenu vrši javnu funkciju”,  navodi ASK.

Uprkos nedostatku pravnih normi, utvrdili su da je Marković vršeći funkciju premijera nakon izbora za poslanika imao sva ovlašćenja kao i predsjednik Vlade u mandatu, osim da raspusti Skupštinu, „te samim tim on je vršio javnu funkciju, pa se na njega odnose i odredbe iz druge glave Zakona o sprečavanju korupcije ‘Ograničenja u vršenju javnih funkcija’, odnosno o nespojivosti funkcija koje predviđa isti zakon”.

Kada je u pitanju aktuelni ministar Leposavić, utvrđeno je ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, jer je kao ministar pravde i ljudskih prava i kao član Sudskog savjeta gostujući na televiziji izvršio neprimjeren politički uticaj na samostalnost i nezavisnost pravosudnih organa, te narušio integritet ministarstva i Sudskog savjeta, komentarišući nepravosnažan sudski postupak, ocjenjujući validnost dokaza izvedenih tokom postupka, navodeći da je on zreo za ponavljanje, a sve u cilju sticanja koristi za drugog, posebno navodeći da postoji mogućnost institucionalnog odgovora donošenjem zakona o amnestiji u slučaju osuđujuće odluke. Leposavić je inače sudski proces u slučaju navodnog pokušaja terorizma u Crnoj Gori na dan izbora 2016. godine ocijenio skandaloznim i najavio mogućnost donošenja zakona o amnestiji ako osuđujućapresuda postane pravosnažna.

“Obavezuje se ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić da se, bez daljeg od laganja, uzdrži od izjava, postupaka i radnji koje imaju za cilj vršenje uticaja na nezavisno pravosuđe, te da u budućim analognim situacijama dosledno poštuje pozitivno pravne propise i međunarodne standarde na način koji ne izazivaju sumnju u narušavanje integriteta državnih institucija”, navodi se u mišljenju ASK.

Nespojivost funkcija i za ministre

Agencija je utvrdila da su od bivših ministara zakon prekršili nekadašnji čelnici resora poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, odbrane Predrag Bošković, prosvjete Damir Šehović, sporta Nikola Janović, javne uprave Suzana Pribilović i ekonomije Dragica Sekulić. U obrazloženju za njih se kao i za premijera navodi da su se ogriješili o zakon jer su obavljali nespojive funkcije.

Send this to a friend