Politika FALSIFIKOVANJE ISTORIJE: Publicista, istraživač religije Vladimir Jovanović u razgovoru za Pobjedu ukazuje kako je i zašto Srpska crkva prisvojila našeg velikog sveca

Autokefalna Crnogorska crkva pridružila je Vasilija likovima svih svetih prije nego je SPC osnovana

Vladimir Jovanović

Da Srpska pravoslavna crkva Svetog Vasilija Ostroškog, prije devedesetih i procjene aktuelnog poglavara SPC u našoj zemlji Amfilohija (Radovića), nije prihvatala i priznavala za velikog sveca u razgovoru za Pobjedu potvrđuje publicista, istraživač religije Vladimir Jovanović.

“Isključivo u crnogorskim crkvenim kalendarima iz 1860-ih upisan je Vasilije Ostroški – crvenim slovima. Njemu posvećeni i od Crnogorske crkve osveštani su hramovi Ružica na Sinjajevini, Ribnjak kod Bara, saborni hram u Nikšiću, pa na Obzovici kod Cetinja ili Spili kod Grahova… do crnogorske crkve u Detroitu (SAD) iz 1923. kojom je upravljao arhimandrit Nikodim Janjušević (pripadnik komitskog pokreta)”, objašnjava Jovanović.

Ističe da je kult nekoliko decenija po upokojenju Vasilija (†1671) zaživio u Bjelopavlićima, onda u drugim crnogorskim plemenima, „ali i kod naših sunarodnika u okupiranoj Boki Kotorskoj“.

“No, kanonski posmatrano, za svetitelja ga je autokefalna Mitropolija crnogorska – Crnogorska pravoslavna crkva objavila najkasnije 1768. godine, dakle ubrzo nakon što je obnovila autokefaliju. Od tada postoji služba, a možda i sinaksar posvećen svetitelju. U tipiku mu je služba obilježavana znakom krsta crvene boje ili polukrugom odozdo”, naglašava Jovanović.

Utvrđeno je, priča sagovornik Pobjede, da je Vasilije na stijeni iznad njegova kovčega slikan sa svetačkim oreolom u drugoj polovini 18. vijeka.

“Natpis iz 1779. govori da neke svijećnjake priloži „Simo Ivov iz Podgorice… Svetom Vasiliju u Ostrog“. Jedna njegova svetiteljska ikona datira iz 1816. godine. Engleski putopisci Lemb i Vilkinson, te Rus Kovaljevski, za Njegoševe epohe su boravili u Ostrogu i napisali da je Vasilije za Crnogorce svetitelj. Prethodno je mitropolit Petar I godine 1824. sa Bjelopavlićima podigao Donji manastir Ostrog – Crkvu Svete Trojice”, dodaje on.

Jovanović navodi da Vasilije, iako rođen u Popovu polju kod Trebinja, porijeklom je vjerovatno iz crnojevićke Crne Gore.

“Svakako da nije slučajno to što je rukopoložen za sveštenomonaha baš na Cetinju. Podvizao se u Crnoj Gori kod mitropolita crnogorskoga Mardarija Kornećanina. Docnije, postaće arhijerej zaholmski (zahumski) Pećke arhiepiskopije, koja je samaoupravna jurisdikcija pod Vaseljenskim Patrijarhom. Izvori svjedoče da je Vasilije imao neprilike od jednovjernikâ u svojoj eparhiji: od stanovništva oko Trebinja do lokalnih velmoža, te izvjesnoga mitropolita Aresnija koji je tvrdio da je on zakoniti arhijerej, etc. Arhijereji katedre Peći upravo tih decenija i kroz svoje sabore u Manastiru Morača vode pregovore o priznanju Pape za poglavara, tj. o prelsaku na uniju. I Vasilije komunicira sa Papom – o tome svjedoče objavljeni pisani dokumenti. Ali, da li je ili nije Vasilije prihvatio uniju – nema pouzdanih izvora, mada najveći srpski istoričar Vladimir Ćorović izričito tvrdi da jeste”, kaže Jovanović.

U svakome slučaju, dodaje, Vasilije je preko Onogošta (Nikšića), pronašao mir u Ostrogu.

“No, Ostroški manastir nije on podigao – kako mnogi pogrešno misle; a možda Vasilije nije ni prvi ostroški svetitelj”, naglašava on

Svetilište je, pojašnjava, postojalo prije Vasilijevog dolaska.

“I Vasilije u zavještajnoj listini veli da Ostrog „i obnovih s nekoju bratijeju“. Dakle: manastir je postojao od ranije, Vasilije ga obnovi i to ne sam, tamo je već zatekao monahe. Prepisane su i 1911. objavljene na Cetinju ostroške starine, iz kojih se vidi da je iguman Isajie od Onogošta najkasnije 1667. zadužbinar Svetokrstovske crkve u Gornjem manastiru Ostrogu. Isajie navodi o sebi da je unuk istoimenoga igumana „od Onogošta, od sela Popa“, citiram – „prvago, svetago i prepodobnago“. Da li je taj Isaije i prvi („prvago“) svetitelj Ostroga – ostaje otvoreno pitanje. Procjenjujem da vjerovatno jeste”, zaključuje Jovanović.

Sagovornik Pobjede je kategoričan da je poglavar SPC u Crnoj Gori Amfilohije izmislio da je Vasilije i Tvrdoški.

“Ako uporedite apsolutno sve istorijske izvore, Vasilije je uvijek i samo Ostroški Čudvtvorac – dodatak Tvrdoški je jedna od amfilohjevskih izmišljotina. Svetiteljev kult je nastao i raširio se među Crnogorcima. Ali širen je potom i na druge oblasti koje se graniče sa slobodnom Crnom Gorom. Tu mislim i na istočnu Hercegovinu, među pravoslavcima čiji potomci sada tvrde da su Srbi, a čiji su se preci umnogome identifikovali sa crnogorstvom, sebe smatrali Crnogorcima i željeli da se pripoje našoj državi”, navodi Jovanović.

Na drugoj strani, ističe on, do 1861. Vasilije je nepoznat u Srbiji i kod ogromne većine Srba.

“Nema ništa o njemu u srpskim mesecoslovima iz Rakovice i Rimnika i njihovim docnijim prijepisima. Tek te godine u Beogradu štampan je mesecoslov („srbljak“) u kojem ga Srbi prvi put pominju i „posrbljuju“. Prvi i praktično donedavno jedini hram u Srbiji podignut u svetiteljevu čast je u Prijepolju, čiju je izgradnju sultan 1890. fermanom odobrio. Pritom, dvije važne napomene: hram u Prijepolju je naziv dobio po inicijativi useljenika Crnogoraca, a osveštala ga je Vaseljenska patrijaršija u čijoj je jurisdikciji do 1912. godine”, navodi fakte Jovanović.

Sagovornik Pobjede naglašava da nema podatke da je Sveti Vasilije ikada kanonizovan od SPC.

“Ta crkva osnovana je 1920. i nije ga mogla valjano kanonizovati, jer ga je autokefalna Crnogorska crkva još ranije pridružila likovima svih svetih. U Istočno-pravoslavnoj crkvi ne postoje etnički svetitelji – nego su poštovani svi u pomjesnim crkvama priznati svetitelji. Tako bi trebalo da bude. Istorijska Crnogorska crkva je poštovala sve svete, bilo da su oni Jevreji, Arapi, Grci, Rusi, Srbi, Bugari…”, objašnjava on.

Osim Vasilija Ostroškoga, naša Crkva je, dodaje Jovanović, likovima svetih pridružila još dvojicu svetitelja – Stefana Piperskoga, najkasnije 1796, kad se navodi u jednome zapisu da je uz svetiteljevu pomoć mitropolit Petar I pobijedio te godine Bušatliju.

“Njegoš je, uprkos protivljenju srpske jerarhije u Austriji i predstojatelja Sinoda Rusije, kao poglavar autokefalne Crkve 1834. arhijerejskom okružnicom neopozivo objavio mitropolita Petra I za svetitelja Crnogorskoga, docnije Cetinjskoga Čudotvorca; tada je napisana i liturgijska himna – kondak, potom i tropar. Već 1838. ovaj svetitelj je ubilježen crvenim slovima u „Grlici – Kalendaru crnogorskom“. Radi usporedbe, navodim da je SPC to uradila tek 1999. godine”, podsjeća Jovanović.

Svetitelji Petar, Vasilije i Stefan su 1860-ih u kalendarima naše autokefalne Crkve, ističe on, naznačeni pod doslovnom egidom: Crnogorski Svetitelji.

“Za takvoga se smatrao samo još jedan svetitelj – Arsenije Kosijerevski (Ž[d]reba[o]nik). Vasilije se slavio, po starome kalendaru, 29. aprila; Petar, najprije 8. septembra, potom 18. oktobra; Stefan na Trojičindan; Arsenije 28. oktobra”, ističe Jovanović.

Sagovornik Pobjede ukazuje i na brutalno falsifikovanje Srpske pravoslavne crkve činjenica o još jednom crnogorskom svecu – Svetom Jovanu Vladimiru, naglašavajući da Sveti Vladimir nema blage veze sa „srpstvom“, te da su ga oni počeli prisvajati u 19. vijeku, ali i da nijesu jedini, već posljednji u nizu.

“Dodaci Jovan ili Dukljanski za Vladimira (†1018) su nastali tek stoljećima nakon što je objavljen za svetitelja. On je dukljanski knez, predak naših monarha iz prve dinastije Vojislavljevića. Kanonizovan je najvjerovatnije od Vaseljenske patrijaršije u doba prije šizme, tj. dok je Crkva bila jedinstvena. Kult je rasprostranjen tokom epohe prve crnogorske države – Dukljanskoga kraljevstva”, objašnjava Jovanović.

„Ljetopis popa Dukljanina“, napisan krajem 12. vijeka, kaže on, jasno označava da je Vladimir blaženi, a na tri mjesta i da je sveti (sanctus).

“I podaci o liturgijskoj himni i pohvali Vladimiru – cum hymnis et laudibus, kao i žitije naslovljeno „Vita Sancti Vladimiri”, jasan su dokaz da je slavljen po rimokatoličkome obredu. Nakon propasti Dukljanskoga kraljevstva, njegove mošti su iz Prečiste krajinske kod Skadarskoga jezera izmještene u današnju Albaniju. Nije sporno u istoriografiji da su Nemanjići tj. srpska potom i turska okupacija najvećim dijelom zatrle memoriju naših predaka o Vladimiru. No, kult je docnije oživio u savremenoj Albaniji pod omoform grčke autokefalne Ohridske arhiepiskopije: Vladimirovu akolutiju, koja nije bez ozbiljnih faktografskih grešaka, objaviće 1690. Kozma, mitropolit Drača”, bavodi sagovornik Pobjede.

Ništa u vezi Svetoga Vladimira, ističe on, nema blage veze sa „srpstvom“.

“No, počeli su ga Srbi prisvajati u 19. vijeku. Istina, nijesu jedini, ali su posljednji u nizu: Bugari ga na jednoj fresci potpisuju kao „cara bugarskoga“, a Hrvat Pavao Vitezović 1701. piše da je Vladimir „kralj Crvene Hrvatske“! Jedan srpski pop 1802. u Trstu akolutiju mitropolita Kozme banalno preinačuje na način da njegovo „Bugari“ mijenja i u „Srbi“, a Vladimir je, biva, „car srbski“! Ta krivotvorina je doslovno ušla u mesecoslov objavljen 1861. u Beogradu i s njom se manipuliše do danas”, ukazuje na falsifkate Jovanović.

Za razliku od ovih primjera, kaže on, literarni zapisi Hrvata Andrije Kačića Miošića (1756) ili Srbina Stevana Sremca (1888) o Vladimiru su sjajni. No, zaključuje sagovornik Pobjede, najautentičniji podaci o prvome crnogorskome svetitelju su svakako oni najraniji, a nalaze su u dukljanskome žitiju „Vita Sancti Vladimiri“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Makica
Gost
Makica

Ostrog je obnovljen a ne izgradjen od strane Svetog Vasilija Ostroskog, sto znaci da je Ostrog Crnogorski! Dalje ruke okupatori!

Maki
Gost
Maki

hahaahaha

Mongro
Gost
Mongro

E dobro ste se napokon sjetili da se malo više napiše o istorijatu crnogorske crkve! Ovo treba uvesti kao obavezno štivo u osnovnoj pa i u srednjoj školi. To ne mora biti opširno, ali neke datume i događaje koji su bili izuzetno važni tokom stvaranja i očuvanja crnogorske države i nacije, ti se mora spomenuti u školskim udžbenicima!!!

ctcg
Gost
ctcg

Mnogo toga ce jos da ispliva u korist Crnogorske pravoslavne crkve. Samo naprijed sada ne smijemo stati. Istinu na vidjelo. Neka se stide falcifikatori.Slavnu Istoriju Crne Gore i Crnogorskog naroda ne moze niko falcifikovati. To rade oni koji nemaju svoju istoriju. (imaju onu 500godina ropstva.)

Nikad 2006
Gost
Nikad 2006

ctcg- nemoj mi o istoriji 4 nahije obrazati lako vam je bilo u tu zabit ratovat sto nedodjoste u Primorje,Zetu,Bjelopavljice jos imas obraza pomenut 500 godina…ahaaaa 500 godina vasek sakrivanja u cuke katuna.Dan dana nemate 5 000 stanovnika sve 4 nahije

Makica
Gost
Makica

Druze Nikad 2006 ne moze svako prezivjet u krsu i draci, vec samo najjaci i najsnazniji narod Crnogorski. To je vama krivo sto vi Srbi niste takvi, vec ste kukavice i slabici.

Mile
Gost
Mile

Makice,ovo sto si napisala mnogo lici na fasizam/etnicku netrpeljivost

Milo Vujovic ct
Gost
Milo Vujovic ct

Markica Samo ne slijezite u Boku i Primorje neka vas u 4 nahije junaci…Ada naveliko se prica o junackim ulicnim borbama kroz grad Cetinje heroj protiv Austrugarske vojske….

Maki
Gost
Maki

hahahhaa

Marko
Gost
Marko

Hahaha kako ih sve poslozi Makice, svaka cast!

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Papire na sto,dokumenta,dokaze i na Sud… i to medjunarodni da ne bude da je crnogorski pristrasan…tako ce se utvrditi cije je sto i ko je postojao a ko ne…ali ovi iz novoformirane “DF” crkve to nece jer znaju da nijesu u pravu…misle da ce divljanjem po ulica i laznim vijestima po drustvenim mrezama nesto postici…e prazne i bestidne glave…

Pelevic Dragan
Gost
Pelevic Dragan

Aloinforme takoje brate ali vidis lupezi vrcu imovinu Crnoj Gori a ne ZETCKOJ eparhiji koja je temelj crkve lopovska posla i podmetacina DPS a

Aloinformer
Gost
Aloinformer

Pelevic Dragan,neka Sud odluci cije je sto i neka mu je srecno,greota je bilo kome i stalu uzeti…resenje nije tumaranje po ulica i zavadjanje naroda…pa u kuci dva brata se razlicito izjasnjavaju…znaju li ovi zaludnjaci sto zavadjaju da su i policajci i vojnici i ljekari i vatrogasci….sve su nasa djeca…zar djeca da ne smiju izaci is kuce da se igraju…sve… Više »

mrkela
Gost
mrkela

Litije su sramne jer se vode pod parolom NE DAMO SVETINJE CRNOGORCIMA , muslimani i katolici ih ne traže . To je za Crnogorce fašizam !

Nata
Gost
Nata

Kad su vase, sto ih od nas trazite?

ZIK
Gost
ZIK

Jos jedan lik sto trpi srpski nacionalizam direktno u epicentru, u sred Beograda, NA DRZAVNIM JASLAMA. Ovaj put objasnjava da zuto nije zuto, i da Srbin nije Srbin, nego Crnogorac. Sa leve strane su neke efemerne cinjenice, kao to da se Sveti Vasilije izjasnjavao kao Srbin, i da je rodjen tamo gde su se samo Srbi radjali. Sa desne strane… Više »

Eki
Gost
Eki

Znaju to amfilohije i druzina sve,zato oni hoce litijama i raznoraznim marifetlucima za zadrze ono sto su oteli,jer na sudu ne mogu nista da dokazu,nemaju nikakvih dokaza

Svjefol
Gost
Svjefol

E vala, ako japanski car moze biti Srbin, ako norveski kralj moze biti Srbin, ako je Napoleon bio Srbin, ako su Srbi toliko zaduzili evropsko naslijedje onda ne vidim sto i ovi sveci ne bi bili Srbi. Srbija do Tokija….hahahaha

zdravko
Gost
zdravko

bravo neka si im rekao

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Vala ga sad pretjera! Da je iz 4 nahije pa i ajde, nego Srbin iz Hercegovineje crnogorski svetac pridruzen SPC? A kad je Niksic pridruzen CG?

soj
Gost
soj

Nomen est omen, Hercegovina nije bila država, to znaš, valjda, no oblast pod Turskom. Uostalom načelstvovala joj je CPC.

CrnogorciSuSrbi
Gost
CrnogorciSuSrbi

Da bas se vidi po imenu da Crna Gora nije bila drzava no planina

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

Hvala na informaciji. Ja misljah da je postojala drzava Hercegovina i nacionalnost Hercegovac. A ti pravoslavci sto su u njoj zivjeli, kao doticni Stojan, sta su bili po nacionalnosti?

Srbo
Gost
Srbo

Ko prisvaja Sv Vasilija Ostroškog ? Sam autor navodi gdje je rođen i to nije C.Gora a dalje kaže počeli ga Srbi prisvajati u 19 vijeku ?
A što se tiče najvećeg crnogorca Njegoša on je zbog ovakvih u svojim djelima objasnio ko je i šta je i dovoljno ih je pročitati.

Mijomir
Gost
Mijomir

sjajno , hvala jovanoviću

Nomen est omen
Gost
Nomen est omen

A sta je tu sjajno, gospodine Mijomire? Stojan je bio komita? A ne sprdajte se sa zdravim razumom!

Ilke
Gost
Ilke

Eh, gde bi vam kraj bio da Sv.Vasilije nije Srbin.

hah
Gost
hah

Ilke, pa nije Srbin. Ako nađeš da iđe piše da je Srbin, častim te javno?

ilke
Gost
ilke

Hvala lepo ne treba. Ja biram drustvo.

Nata
Gost
Nata

Dobro jutro i vams… lijep pocetak jedne radne nedelje.. jeres

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Nvo cpc nije crkva nego nvo i ta nvo cpc nije priznata kao crkva od drugih kanonskih pravoslavnih crkvi i zvanično je carigradski patrijarh rekao da nikad nije ni bila crkva i da neće nikad biti priznata,a inače ta nvo nema ni vjernika ili tačnije članova jer to nije crkva i tu je stavljena tačka što se toga tiče vijek… Više »

ne budali
Gost
ne budali

Onajkojizna, e, da ti ja kažem, CPC IMA VJERNIKA I POŠTOVALACA MNOGO VIŠE NEGO SPC. Nikad niko nije došao da nas pita jesmo li vjernici CPC. To što se molimo doma, to je kriva SPC JER JE UZURPIRALA CRNOGORSKE HRAMOVE. Ovo ti govorim iskreno, sa srca.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Ено имате једну изграђену на Цетињу па је вазда празна, тако да заиста не будали.

Nata
Gost
Nata

Kako kuci molis bas me zanima.. imam jednu komsinicu isto kaze da kuci ima oltar i moli se .. kaze nece u SPC.. a doduse i krstila se od 67 godina.. Boze mi oprosti pod Ostrog.. nista mi nije jasno sto cinite po kuca…

vjecna da je
Gost
vjecna da je

a da ne pricamo o uvodjenju obilica medalje u cg lika koji nije postojao po njihovoj istoriji bio je neki kobilic izmislila je mit crkva pa su cak i veliku livadu na cetinju nazvali obilica poljanom a ima katastar …ili trobojke koje nije bilo u crnogori do prije 150 200 godina….ne daj boze da su oni imali balsice crnojevice to… Više »

vjecna da je
Gost
vjecna da je

znate onaj vic kad jecetinjanin pitao rista oce li on u raj a risto kaze ne nego samo ispred vrata zbog sto je gresnik….pita dalje cetinjani a oces li ti risto u raj ocu kaze …..veli cetinjanin e neces dok sam ja na vrata ……citajuci ovaj tekst jeza me uhvati koliko godina se od crne gore krije istina o njenim… Više »

Peruta
Gost
Peruta

Aman zaman. Verujte da ovakvim tekstovima uništavate volju i kod onog malog broja pristalica CPC koji se iskreno bore za obnovu.

Send this to a friend