Politika

Banac: Povratak SAD na Balkan je loša vijest za rusku agenturu u regionu

Nije nimalo slučajno da je, tokom svoje nedavne evropske turneje, potpredsjednik SAD Majk Pens posjetio upravo Gruziju, Estoniju i Crnu Goru, države koje su, po riječima hrvatskog istoričara, publiciste i profesora istorije južnoslovenskih naroda na američkom Univerzitetu Jejl Iva Banca, trenutno najizloženije ruskim pritiscima.

“Crnogorcima ne treba objašnjavati što je Moskva kod njih pripremala prošle jeseni. Srećom, zavjera je otkrivena i razbijena. Crna Gora je ušla u NATO, ojačala vlastitu nezavisnost, ali je ostalo mnogo političkog taloga koji će se morati očistiti”, kaže profesor Banac u intervjuu za Pobjedu.

Posjetom Podgorici potpredsjednik Pens je pokazao da se Amerika vraća na Balkan.

“Koliko god to izgledalo neočekivano zbog pasivne politike Obamine administracije, SAD ipak nikad nije napustio balkansku regiju. Proces izgradnje NATO-a napredovao je i za Obamine straže – Hrvatska i Albanija ušle su u NATO, dok je Kosovo ostalo ključna točka američke vojne prisutnosti u regiji. Kamp Bondsteel kod Uroševca najveća je američka vojna baza u ovom dijelu Europe, sa oko 7.000 pripadnika kopnene vojske. No, točno je, niz diplomatskih inicijativa na Balkanu Obama je prepustio EU, zapravo Njemačkoj, a rezultati su izostali. Ovo je, dakle, svojevrsni povratak, ili bolje signal da SAD preuzima inicijativu”, kazao je Banac.

Otkriva i za koje zemlje Balkana je to dobra vijest.

“Koliko god da je bilo krivih poteza i šumova u ranoj fazi Trumpove vanjske politike, izvjesno je da popuštanje Rusiji nije više opcija, ukoliko je uopće ikad bila; štoviše, jača otpor Rusiji, često protiv volje dijela europskih saveznika, koji misle da se mogu razvijati pod besplatnim američkim vojnim kišobranom uz jeftini ruski plin. Povratak Amerike je, dakle, loša vijest za sve regionalne smutljivce – rusku agenturu u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, posebno za Dodika i SPC, ali i za dvoličnu srpsku i grčku politiku. I, naravno, za Moskvu! Dodao bih i za Ankaru, premda je ovo posljednje manje očito. Povratak SAD je dobra vijest za sve one koji su godinama bili pod pritiskom Beograda, uz Putinovu potporu. Posebno za Crnu Goru, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, te dakako i za Hrvatsku”, naveo je on.

Rusija se posljednjih mjeseci miješala u izborni proces u SAD, u Francuskoj, u Bugarskoj, u Ukrajini… Stoga se postavlja pitanje kako to da su moćne ruske političko-obavještajne strukture praktično poražene samo u dvije male balkanske države – u Crnoj Gori i u Makedoniji.

“Dobro, nisu se baš proslavili ni u SAD-u ni u Francuskoj. Ruske su akcije pale i u jednoj i u drugoj zemlji. Ruska je politika oduvijek bila: što je naše naše je, a što je vaše, e, o tomu ćemo pregovarati. Ili, pamtljivim riječima Maksima Litvinova (juna 1945.) američkom novinaru Edgaru Snowu: „Zašto ste vi Amerikanci čekali do ovog trenutka da nam se suprotstavite na Balkanu i u istočnoj Europi? To ste trebali raditi prije tri godine. Sad je kasno i vaši prigovori ovdje samo pobuđuju sumnje.“ Dakle, kad je otpor na vrijeme, rezultati neće izostati. No, važno je oduprijeti se svakom miješanju”, istakao je Banac.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
baranin
Gost
baranin

To je nazalost taco Jeste kad u BAr ,petkom u 12,using u dzamiju novu.Hiljade ik je..TEsko mi je sto to moram priznat,Ali ovi avetni RIsto Radovic he is a good guy and spas .Da nije nacinjeo ovu novu crkvu,bill bi ka u Istanbul.Nema of Mirasa nista.Niko zenjenom kaludjeru ne vjeruje.A jos ga je rascinio on Grk .Pisi propalo za Cpc

Novak Milošev
Gost
Novak Milošev

100% sam Crnogorac i ne dam na nas. Banac nas vjerava da smo se NATO zaštitili biću iskren skoro da ne mogu da smislim niti Rusiju niti RPC jer nas ne priznaju. Ali obavještenja šta može razori Rusiju su tačna. Ali Banc na ne kaže šTo će biti sa SAD i NATOM. Brisel danas ima od 25-30% musimana. Za dvije… Više »

Dragoje
Gost
Dragoje

Sve je tačno Novace. Ka aktivist Libealnog saveza sve smo cinjeli da privucemo msimane. NIšta nijesMo uspjeli. Mislite li da je Muhović izuzetak. Pa on je intimus reisa Fejzića sa njim u Turskoj dogovara sve poteze Zjedno s posjetili ERDOGANA. Dakle nije za nas bitna bšnjačka stnka neg islamska zajedica. A Muhović je njen glasogovornik. A to što misli Fejzić… Više »

koko
Gost
koko

Provjerio sam ovo ua Brisle. Tacno je. Juce je Spanija , samo juce spaisla oko 3oo iybjeglica, sasvi dan ih stize sve vise. I Evropa i SAD ce brzo nestati . St0 cemo mi.Hrvai su iz mržnje prema Srbima poludjeli. Lika, Banija Kordun, Slavonija prazne. Svake godine 20 -30 hiljada ljudi odlaze negdje. EU ce im slati izbjeglice i oni… Više »

Send this to a friend