Politika

Banović: Vlada počiva na pogrešnoj osnovi i donosi loše rezultate

Borislav Banović

Aktuelna Vlada nastala je na pogrešnim osnovama i ciljevima, a to je dokazala svojom politikom i kadrovskim rješenjima, dokazavši da zastupa interese jedne populacije i vjerske organizacije, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović za Gradsku TV.

“Vlada zastupa interese jedne populacije i vjerske organizacije, što neminovno mora voditi daljim sukobima i daljim podjelama. Crna Gora je višenacionalna, multikultularna, multivjerska i to moramo gajiti i pažljivo paziti”, poručio je Banović u jutarnjem prelistavanju štampe.

Sagledavajući povjerenje koje Vlada ima u parlamentu i opštu političku podršku u javnosti, smatra Banović, trenutna Vlada nema izvjesnu budućnost i teško da takva može da odgovori na brojne socio-ekonomske i zdravstvene probleme.

“Sada vidite u izjavama političke većine kako se pomjera stepen negativnog odnosa prema Vladi. Tokom prošle godine niko iz parlamentarne većine nije htio da povuče taj riskantni potez da se ne zamjeri biračkom tijelu i svi su govorili da bi trebalo da se razgovara. Sada smo došli u situaciju da svi, sem jednog političkog subjekta, pozivaju da premijer napravi taj korak”, kazao je Banović i dodao:

“Osim toga, treba osnovno političko usmjerenje da se ti problemi rješavaju, a ne da se dodatno komplikuju. Tako da ne bih rekao da je stanje u oblasti zdravstva i ekonomije bolje u odnosu na godinu prije”.

Na program “Evropa sad” treba gledati oprezno, smatra Banović, ističući da u predloženom planu on nije održiv.

“Ipak je trebalo ići opreznije, sa nekim manjim povećanjima i dodatnim mjerama koje bi usputne probleme mogle da saniraju”, ocijenio je Banović.

Imenovanje paroha nikšićkog i šefa izdavačke službe Eparhije budimljansko-nikšićke Nikole Marojevića za novog člana Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore, Banović smatra činom koji doprinosi urušavanju sekularnog i građanskog koncepta u Crnoj Gori.

“Samo po sebi ne bi moralo da znači da ako imamo vrhunskog intelektualca ili stručnjaka za visoko obrazovanje u redovima bilo koje vjerske zajednica, da bude i on predstavnik, ali po tom osnovu a ne po osnovu pripadnosti jednoj vjerskoj zajednici. Meni se čini da je upravo ovo drugo bio razlog njegovog imenovanja, zato što je svešteno lice SPC-a i dolazimo do potpunog nerazumijevanja Vlade – da država i institucije pripadaju svima”, upozorava Banović.

Mizoginija da zabrine sve

Agresivni i šovinistički izrazi sve češće su prisutni u javnosti, a sloboda govora zloupotrebljena. Vrijeđanje i mizogene izjave na račun poslanice Draginje Vuksanović Stanković od člana Nacionalne komisije za UNESKO, Jovana Markuša, samo je jedan od sramnih primjera, koji bi trebali da zabrinu sve aktere društva, ocjenjuje Banović.

“Sigurno da tradicionalne vrijednosti Crne Gore ne podrazumijevaju vrijeđanje žena na bilo koji način… to je sramotno ne samo u odnosu na Vuksanović – Stanković, nego na sve žene aktere javnog života. Tih je napada sve više. Jednu slobodu smo iskoristili za nekulturu a ovo je jedan od težih primjera. Posebno zabrinjava što dolazi od sugrađanina i predstavnika Vlade, i to člana UNESCO-a, svjetske institucije za kult. To pokazuje da idemo u pogrešnom pravcu i da naše institucije , koje su trebale da kultivišu našu kulturu- to nijesu radile”, kazao je Banović.

Način formiranja Tužilačkog savjeta ne daje nadu

Kada je riječ o izboru članova Tužilačkog savjeta, Banović smatra da način na koji je formirano tijelo, ne može dati nadu da će ostvariti ciljeve.

“Tu je da mu damo šansu da se pokaže. Bilo bi dobro da se od toga ko ih je i zašto izabrao, odmaknu. Da se uzdignu od tih veza – personalnih i političkih, i pokažu profesionalnost i stučni kapacitet, te vide šire potrebe društva i pravosudnog sistema. Bojim se, iz dosadašnjih iskustava, da do toga nećemo doći”, kazao je Banović.

SDP želi da upravlja procesima na Cetinju, navodi Banović odgovarajući na pitanje da li će mjesto gradonačelnika Prijestonice zauzeti neko iz te partije.

“Mi kao partija i grupa ljudi koja se okupila zaista ne mislimo da dajemo mandat da neko opredejuje kako će se grad voditi, recimo nekome ko je grad vodio 30 godina ili neko kome nije stalo do grada. A da li će to biti sa mjesta gradonačelnika, nije najvažnije”, kazao je Banović.

Send this to a friend