Politika

Barska URA: Dvije godine od rafala u ekološku Crnu Goru

Lokalna vlast u Baru je, prije tačno dvije godine, građanima Bara pokazala svoje svirepo lice i odsutnost kako političko-partijskog morala, tako i osjećaja za opšte dobro i javni interes. Nema drugog objašnjenja za ekološki masakr koji se tada dogodio u centru grada, kod Gimnazije Niko Rolović, saopštio je član barskog odbora Građanskog pokreta URA Željko Kosović povodom dvogodišnjice od sječe čempresa u tom gradu.

Svoju konzistentnu nezainteresovanost za potrebe građana predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević je, kako navodi Kosović, ispoljavao ignorisanjem svih poziva za dijalog i molbi za zaustavljanje radova makar do odluke nadležnih organa.

“Sumnji u neregularnost postupka, počev od usvajanja DUP-a prije više godina, do nelogične odluke da se što prije počne sa rušenjem i sječom čempresa, doprinijelo je i to što je brže-bolje deaktivirao svoj Facebook profil, kako se ne bi širile negativne poruke i komentari Barana”, ističe Kosović.

Napominje da je, dok su njegovi sugrađani protestovali i molili da se sastane sa njima i odgodi radove, “Dušan Silni” stigao da ode na košarkaški meč Budućnost – Real Madrid.

“Nikako nije imao vremena za građane Bara. Njegove partijske i koalicione kolege su, valjalo bi podsjetiti, potpisnike peticije (njih preko četiri hiljade) nazivali “babama i đedovima”, valjda u želji da ih tako omalovaže. Pripadnike Građanske inicijative (GI) nazivali su politički izmanipulisanim od strane opozicionih partija, kao i neprijateljima kapitalnih investicija. Pojedinim “čempresarima” stizale su i prijetnje preko društvenih mreža, sa lažnih profila. Sa Facebook profila Opštine Bar brižljivo su brisani svi komentari i pitanja građana vezano za čemprese. Toliko je bilo bezobzirnosti u ophođenju lokalne vlasti, da je spisak predugačak”, kazao je on.

Kosović podsjeća da su, prije dvije godine, barskim ulicama krenule kolone građana svjesnih svoje snage.

“Bile su to kolone vjesnika novog, mladog, ekološki svjesnog Bara. Kolone zdrave energije i časnih namjera, kojima prijetnje i policijska tortura nisu mogle ništa. Upravo onakve kolone kakve DPS nije imao nikad. Zato ih aktuelna barska vlast nije ni razumjela, niti im je mogla doskočiti. URA je, od početka, bila u toj koloni i svjedočili smo “čempres revoluciji”, ne kao partija, nego kao neotuđivi dio građana Bara i Crne Gore”, navodi Kosović.

Barska URA, navodi Kosović, politiku trenutne lokalne vlasti metaforički poistovjećuje sa starom najlonskom kesom.

“Usponom ekološke svijesti reciklažni centri postaju nasušni, pa će na prvim sljedećim lokalnim izborima, koje iščekujemo, dekadentna politika vladajuće DPS sile i njihovih poslušnika, biti reciklirana u novi, građanski Bar. Grad zelenila i sunca, a ne grad u kome vlast nipodaštava građane i proglašava ih za neprijatelje Bara i Crne Gore i njenog napretka. URA će biti garant tog ekološkog preobražaja u gradu pod Rumijom“, ističe Kosović.

Član barske URE napominje da građani Bara dobro pamte obećanje predsjednika Opštine Bar, kao i planove za uređenje rasturenog dvorišta Gimnazije, koji se još uvijek nisu obistili.

“Ne zaboravljaju ni bestragom nestala stabla stogodišnjih čempresa, kao ni prijetnje tada resornog ministra Damira Šehovića. Sve to je samo još više ujedinilo građane i dalo im dodatnu snagu da istraju i na kraju i pobjede u jedinoj ispravnoj borbi -borbi za očuvanje životne sredine. Bar pamti“, zaključio je Kosović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ekolozi
Gost
Ekolozi

Rekoste li što za masovnu sječu hrastova uoči proslave pravoslavnog Božića? Ili ste vi selektivni ekolozi.

barski
Gost
barski

Neka su vala da se ne skupljaju narkomani tuda oko skola

Strašno
Gost
Strašno

Nisam navijač ure, naprotiv!, ali ovo divljaštvo mora biti kažnjeno.

Send this to a friend