Politika

Bastijančić: Đukanović donio novu odluku – izbori u 13 opština i Glavnom gradu 23. oktobra

Boris Bastijančić

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović donio je novu Odluku da lokalnii izbori u 13 opština i Glavnom gradu Podgorica budu održani to 23. oktobra 2022. godine, saopštio je savjetnik Predsjednika za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić.

Bastijančić naglašava da je Đukanović danas je donio Odluku o obustavljanju izvršenja odluka o raspisivanju izbora za odbornike, postupajući saglasno Odluci Ustavnog suda Crne Gore, koja je stupila na snagu 1. avgusta, i ima za neposrednu pravnu posljedicu ukidanje Zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi.

“Riječju, time je obustavljeno izvršenje odluka o raspisivanju izbora za odbornike Skupštine Glavnog grada i skupština opština: Bar, Bijelo Polje, Danilovgrad, Kolašin, Plužine, Pljevlja, Šavnik i Žabljak, kojima je u junu, odnosno julu mjesecu ove godine istekao mandat”, pojasnio je on.

Takođe, kako je naveo Bastijančić, obustavljeno je i izvršenje odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike Skupštine opštine Tivat i Skupštine opštine Budva, čije je sazive prethodno raspustila Vlada Crne Gore.

“Postupanje Predsjednika Crne Gore, u konkretnoj pravnoj situaciji, kompleksnoj i sa aspekta našeg ustavno-pravnog sistema, zatim međunarodnih standarda i dobre prakse, takođe se naslanja i na Zakon o Ustavnom sudu Crne Gore. Naime, svako je dužan da poštuje odluke Ustavnog suda, a stavovi o određenim pitanjima izraženi u njegovim odlukama obavezujući su za sve državne organe”, naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Đukanović je posebno uzeo u obzir član 66 Zakona, prema kojem je imperativno utvrđeno da izvršenje konačnih pojedinačnih akata donijetih na osnovu zakona, odnosno drugih propisa i opštih akata, odnosno pojedinih njihovih odredaba, za koje je odlukom Ustavnog suda utvrđeno da nijesu u saglasnosti sa Ustavom i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima, odnosno sa Ustavom i zakonom, ne može se dozvoliti ni sprovesti, a ako je izvršenje započeto, obustaviće se.

“Cijeneći sve prethodno navedeno, kao i pozitivne propise crnogorskog izbornog zakonodavstva, imajući u vidu pravni vakuum koji bi nastao, te član 22 Ustava Crne Gore, kojim se jemči pravo građanima na lokalnu samoupravu, Predsjednik Crne Gore je donio novu Odluku o raspisivanju lokalnih izbora u 11 opština i Glavnom gradu Podgorica, kao i Odluku o raspisivanju prijevremenih izbora za odbornike u Skupštini opštine Tivat i Skupštini opštine Budva, utvrdivši datum njihovog održavanja i to 23. oktobar 2022. godine”, zaključio je Bastijančić.

Ove odluke stupaju na snagu danom donošenja, a biće objavljene u ,,Službenom listu Crne Gore” i ,,Službenom listu Crne Gore – opštinski propisi”.

Send this to a friend