Politika

Batrićević: Nema MCP bez Crne Gore

Bojan Batrićević

Mitropolija crnogorsko-primorska se mora dogovoriti sa centralom u Beogradu ko će o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti razgovarati sa Vladom Crne Gore, smatra istoričar Boban Batrićević. Objašnjava da je to neophodno zato što je Mitropolija crnogorsko-primorska ekspozitura Srpske pravoslavne crkve, te da kao takva nema legitimitet da vodi pregovore s Vladom.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije više puta je izjavio da će eventualne pregovore o temeljnom ugovoru koji se tiče crkvene imovine u Crnoj Gori vlast voditi sa njim, a ne sa Patrijaršijom, i naveo da je Mitropolija na čijem je on čelu autonomna i samostalna kroz vjekove.

“Nema MCP bez Crne Gore, niti Crne Gore bez građanskog dijaloga”, kazao je Batrićević za TVCG.

Zato on poručuje da Mitropolija crnogorsko-primorska mora da da odgovor na sledeće pitanje.

“Mislim da je prvo neophodno da dođe do dogovora između MCP i njene centrale u Beogradu, budući da mi već više od mjesec dana nemamo informaciju o tome ko će pregovarati s vladom, budući da je MCP ekspozitura SPC, i da ona kao takva nema legitimitet da vodi pregovore s Vladom”, navodi on.

Batrićević smatra da postoji razmimoilaženje između mitropolita Amfilohija i Irineja, a kaže i zbog čega.

“Evidentno je da postoji jedna ili neka vrsta sukoba, budući ako znamo da je centrala SPC veoma bliska predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Iz izjava mitropolita Amfilohija vidimo da on nikako ne poštuje Vučića”, smatra sagovornik TVCG.

Batrićević je prokomentarisao i za to što je Srpska pravoslavna crkva podnijela dvije inicijative Ustavnom sudu.

“Potpuno legitiman čin, budući da je MCP po kanonskom uređenju i uređenju SPC samo njen dio, tako da nam je neophodno da saznamo kako MCP želi da istupa, želi li ona da bude autonomni dio SPC ili mozda želi da postane Crnogorska pravoslavna crkva”, navodi Batrićević.

U konačnom, ako dođe do potpisivanja temeljnog ugovora između Vlade i mitropolije, on podsjeća: “Crkva u Crnoj Gori nikada nije radila protiv države, niti je crkve podizala neka institucija koja je imala sjedište u Beogradu, već institucija koja je imala sjedište na Cetinju.”

Batrićević zaključuje da ovaj ugovor podrazumijeva međusobno uvažavanje i toga moraju biti svjesne strane koje ga potpisuju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Tako je Batrićeviću,čuvena kućo ,pravo zboriš.

Neka to
Gost
Neka to

Greska MCP ne moze da postavlja nikog ispred sebe da za nju vrsi pregovore.Vi zaboravljate drzava ne mora sa njima da pregovara,to je cista dobra volja.Beograd nema i nesmije da se mijesa u to

free samples
Gost
free samples

nema centrale u beogradu….

Kacavenda
Gost
Kacavenda

Problem je sto Crnu Goru brane ovakvi koji su se prodali za male pare a misle da su svu pamet svijeta popili, komleksasi. Mada je ovim srbima dzabe ista objasnjavat, nema goreg naroda ni sad ni kroz istoriju

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Nema ni države bez naroda.

Janus
Gost
Janus

Tačno. A narod je rekao svoje 2006. godine.

Lako je
Gost
Lako je

Pegovori o čemu? Neka donesu potvrde iz Arhiva gradova da su crkve i manastiri bili na njih 1918. i svi pregovori završeni uspješno. No su oni uzurpatori, pa hoće na osnovu stogodišnje državine da prisvoje tuđe. Ali, da bi nešto bilo državina, mora se dokazati da nisu znali ko je pravi vlasnik, a oni su to dobro znali.

Sančo
Gost
Sančo

Bio si simpatican u početku a sada si na platnom spisku mašinerije,tako da si irelevantan moj Batricevicu.

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Batricevicu
Ovdje se radio o ZAKONSKIM a ne Istoriskim problemima, Bolje je da stojis u polje tvoje “expertise” ..ako ona postoji..

Obavezno Zakon
Gost
Obavezno Zakon

Bobane, SPC, A NI MIRTOPOLIJA CPC, NIJESU PRIJAVLJENE U CRNOJ GORI. 1.OBJASNITE MI KAKO ONDA ONE UOPSTE MOGU BASTINITI TOMOS IZ 1822. GODINE KAD PRAVNO NEMAJU VEZE SA CRNOM GOROM. 2. POSTO JE CRNA GORA SAMOSTALNA, I NEMA VISE KRALHEVINE SHS, KAKO JE MOGUCE DA SPC UOPSTE BUDE AUTOKEFALNA U CRNOJ GORI, KAD JE CG OBNOVILA SVOJU AUTENTICNU CPC??? KANON… Više »

Neka to
Gost
Neka to

CPC je prijavljena ili ti to radis u ANB pa znas da nije prijavljena.Ne znam odakle vam tolika fantazija pa izmisljate

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Причамо са људима испраног мозга.
На једним другом тексту, коментатор ме убјеђује да је Растко Немањић 1216те прогласио МПЦ и Епархију Будимљанско-Никшићку.
А то тврде и њихови попови.
Немањићи су изгледа били видовити, па су знали да ће се у будућности Дукља звати Црна Гора,а Оногошт Никшић.
Толико о вјеродостојности архива СПЦа.

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Romanov, Sveti Sava je 1219.god. osnovao Zetsku Eparhiji, u rang Mitropolije je uzdigao Car Dušan. 1484.god. je Ivan Crnojević njeno sjedište prebacio sa Miholjske prevlake na Cetinje i ona je , jedina svetosavska Eparhija, koja nikada nije prekinula svoj rad. Budimljansku Epuskopiju je takođe osnovao Sveti Sava 1219.god. i za njeno sjedište odredio manastir Đurđevi stupovi, gdje je i danas… Više »

Titograd
Gost
Titograd

pope, da je vječno nezavisno Kosovo!!!

Janus
Gost
Janus

Ahahahahha. Danas mogu reći da sam sve čuo…mozak na otavu! Pogotovo ovo za Crnojeviće (u jednom trenutku umalo se nijesu opredijelili za katoličanstvo). Zar se ne zapitaš zašto svetosavska tradicija skoro nikad ne pominje Crnojeviće? Možda zato što su oni dokaz da ipak malo izmišljate?

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

Био би ти врстан политичар. Ја о бабама, ти о жабама.
Прочитај опет на што се коментар односи, па одговори конкретно.
(разумијем да не можеш да објасниш необјашњиво, али онда се бар не мој јављати)

Цар🇷🇺Романов
Gost
Цар🇷🇺Романов

А да, данас јесте Растков дан.
Владар декретом оснује “цркву”, на чело постави сина Растка. Растко оца свог, касапина, прогласи за светог. А онда службеници те организације татиног сина прогласе за светог.
Јесам ли нешто погријешио?

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Care, nekoliko puta sam slao ovo ali neće da objave. S. Jovanović u djelu Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, objavila Matica crnogorska, 2016. Piše da je 1219 Sveti Sava je proglasio na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta 4 eparhije Srpske Pravoslavne Crkve, ZETSKU, HUMSKU, BUDIMLJANSKU I DABARSKU.

Gornja Morača
Gost
Gornja Morača

Care, ne znam šta ti se priviđa, nekoliko puta sam slao ovo ali neće da objave. S. Jovanović u djelu Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, objavila Matica crnogorska, 2016. piše da je 1219 Sveti Sava proglasio na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta 4 eparhije Srpske Pravoslavne Crkve, ZETSKU, HUMSKU, BUDIMLJANSKU I DABARSKU.

Аманет
Gost
Аманет

Краљ Никола је изгледа дочекао да га се његови Црногорци стиде и да га понижавају.

Mitar
Gost
Mitar

???????? Docekao? To mu se desava od 918 te!!!

Zamjena teza
Gost
Zamjena teza

To ste vi vrlo drastično uradili 1918.

Piroska
Gost
Piroska

Amfilohije salje Vucicu dvije poruke: 1. Ako priznas Kosovo “zaigrace mecka I pred tvoja vrata” 2. Ako priznas Kosovo odvojicu crnogorsku od srpske crkve.On proklinje i u kamen zatuca svakoga ko prizna Kosovo. Patrijarh velica Vucica i dodjeljuje mu najveci orden srpske crkve. Vucic insistira da pregovore sa nasom Vladom vodi patrijarh a ne mitropolija. Amfilohije forsira mladog, obrazovanog i… Više »

Haris
Gost
Haris

Ko je risto, ko je ta mcp ima li autokefaliju ta nvo mpc i da li je prijavljena???

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Šta ti znaš šta je cekva?Možda su ti đedovi znali a ti nikako i prema tome tornjaj se u svoj đemat…

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Izvinjavam se CRKVA

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Harise, kada do sada nisi shvatio, šta da ti radimo. Jednostavno nekim ljudima, neke stvari ne idu.

samo kažem...
Gost
samo kažem...

Harise, to nije NVO MCP, to je svetosavska sekta u CG…

Porijeklo
Gost
Porijeklo

Snila baba, što jo milo bilo,… Milo je i Vučiću,…Vjernici se pitaju- NAROD.

Nedjeljko
Gost
Nedjeljko

Ovi Srbi bi da unjust u Evropu preko Irineja i popova svojih…Provo oce da nas Stave pod svoje a onda idemo dale..mislim da su Naivni kao nedonoscad..Vjecna Crna Gora

Budimo realni
Gost
Budimo realni

“Nema MCP bez Crne Gore, niti Crne Gore bez građanskog dijaloga” Мислим да је боље то рекао отац Гојко. Нема нама молитве без вас(браћа са Цетиња и Никшића, противници литије) ни вама ЦГ без нас(МЦП и вјерни народ).

Mileva
Gost
Mileva

Bez svakog se moze,pa i bez vas!

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Може се без сваког али како. Треба ли да се покољемо па да тако одлучимо ко ће остати без кога? Ја не могу да замислим човјека који би био срећан без једних или других јер смо браћа и отац Гојко је то прелијепо рекао. Нек ти је Бог упомоћ сестро одрођена па да прогледаш.

Prof
Gost
Prof

Ima,ima kako nema…

Vijori crvena!
Gost
Vijori crvena!

IMAMO MI NAŠU CPC. BICE ONA OPET AUTOKEFALNA, ZIVI BILI PA VIĐJELI! ČIM se ukine Melentijev tomos za Sjevernu Makedoniju ukinuce se i za nas, a onda NASA AUTENTICNA CRKVA PONOVO DOBIJA SVOJE MJESTO ” DRZAVNE” VJERE PRAVOSLAVNIH CRNOGORACA KOJE JOJ JE NASILNO UZETO 1918. TO BI BILO PRAVO I BOGU I LJUDIMA! PA, KO HOCE S NAMA DOBRO JE… Više »

Bratonožić
Gost
Bratonožić

Vidi se slobodno ,iz noći u noć ,iz dana u dann ,hvala vam na ovakvom razmisljanju jer ste nesvjesno ujedinili one prave crnogorce

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Безбожници уразумите грешнике је васкршња порука за Божић вашег ЦПЦ митрополита у покушају, а логично је и да су му вјерници подједнако смислени па ме твој коментар не чуди.

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Dps i sef dps bi odahnuli i slavili kada bi se postojeca mcp sa amfilohijem na celu preregistrovala u crnogorsku, u stvari dovoljno bi im bilo da se registruju u crnoj gori ! Poslije toga milo bi samo na sledecem kongresu objavio da je obnovio autokefalnost cpc ! I to je to ! Jos bi fino zamolio amfilohija da podje… Više »

Vijori crvena!
Gost
Vijori crvena!

Čekaj, cekaj, Marsale, IMAMO MI VEC REGISTROVANU CRNOGORSKU PRAVOSLAVNU CRKVU. Crnogorcima NE PADA NA OAMET DA AMFILOHIJA PRIZNAJU ZA VLADIKU!
Ako žele da se PRIKLJUČE POSTOJECOJ REGISTROVANOJ CPC, ONDA MOZEMO RAZGOVARATI, ako ne – SVAK SVOJ POSAO! Tudji popovi neka idu uvsvoje drzave.

MarshalDuklje
Gost
MarshalDuklje

Tu vec registrovanu postojecu cpc ceka sudbina lscg, to je jasno kao dan ! Tu sudbinu joj je odredio vrh dps i sami dps, jer svi u dps o toj crkvi misle ka naprimjer df !!!

Istina
Gost
Istina

Ne sikirajte se SPC je jedinstvena to sto se popovi malo il ni malo sutaju njihov problem al moraju biti jedinstveni jer oni nisu crkva CRKVA JE NAROD I NIKO DRUGI mozemo mi i njih sviju rasciniti

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

SVIJU, je li, istiniti ? Odakle li su te išćerali a mi primili da nam lijepo zafališ ?

Sikter!
Gost
Sikter!

Ostina: Raščinjavaj ti tamo odakle si, SUSED.

aaaaaa
Gost
aaaaaa

ovo je onaj sto su ga hapsili sa milacicem,i sto je u vunene carape nosio u studio vijesti,dobro se unovcio

Prof
Gost
Prof

Cuo sam da je strasne pare uzeo. Ovo je posla iz Dubaija.

oooo
Gost
oooo

nije uzeo velike pare,profesor je na fakultetu sto je za njega vise nego veliki uspjeh koliki su mu kapaciteti,u sustini za male pare se proda

Bob
Gost
Bob

Hahah tako je. Nema vise glupiranja..sad je mislilac, intelelektualac.

živko šnajder
Gost
živko šnajder

Što bliže zori, gosti sve gori.

Ćemenca
Gost
Ćemenca

Batrićeviću sve čestitke za komentar! Ovaj se gospodin potvrdio bolje no mu profesori s katedre niksicke. Uostalom, nema ih ovih dana da se jave.

živko šnajder
Gost
živko šnajder

Što bliže zori, gosti sve gori.

Nenad
Gost
Nenad

20eura za gospodina!

Tivat
Gost
Tivat

Ima li ko vise

Tivat
Gost
Tivat

Dajem 30e to je 30 god kasnjenja

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

10 mu je dosta

boki
Gost
boki

Sta se ovaj mali, prodao za 20 eura dps-u kao i mu sugradjani cetinjani?

Mina
Gost
Mina

RTCG uvijek ima ovakve mydrace za sagavornike,narocito,ako ima sto lose da prozbore. na racun MCP i srpskog naroda.Pitam se samo dokle ce ovaj propagandisticki punkt DPS ,zvani javni servis,moci ovako da nas dezinformise i iskrivljuje cinjenice,bolje reci laze.

Prc CG
Gost
Prc CG

Je li ovaj lud???

Tivat
Gost
Tivat

Ne on je prodat
30 e ponudih
Koliko ti dajes za ovakvoga
😃

Send this to a friend