Politika

Bečić-Adam: Belgija podržava evropski put Crne Gore

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić je na današnjem sastanku sa ambasadorom Belgije Konradom Adamom, iskazao uvjerenje da će Belgija nastaviti da pruža podršku evropskom putu Crne Gore.

Uz izraze zadovoljstva susretom, predsjednik Skupštine visoko je ocijenio bilateralne odnose i konstatovao važnost održavanja političkog dijaloga na najvišem nivou.

Iskazavši zahvalnost na permanentnoj posvećenosti Kraljevine Belgije tokom učlanjenja u NATO i cjelokupnoj dinamici u procesu evropskih integracija, predsjednik Bečić ponovio je da nova parlamentarna većina ostaje dosljedna spoljnopolitičkom kursu Crne Gore.

Na toj liniji, on je sa ambasadorom Adamom podijelio stavove o izazovima i konkretnim rezultatima u poglavljima 23 i 24 i istakao najdublje uvjerenje da će Belgija nastaviti da pruža podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

Predsjednik Bečić je zaključio da “Crna Gora kao mala zemlja može biti uspješna priča jedino kao građansko društvo jakih institucija”.

Konstatujući kapacitet demokratske kulture u Crnoj Gori, ambasador Adam ukazao je na značaj unapređenja konstruktivnog dijaloga, uz podstrek da vladajuća parlamentarna većina i opozicija kontinuirano sarađuju.

Prilikom susreta, ambasador Adam je ocijenio da demokratske promjene predstavljaju “odgovornost i šansu” i u tom kontekstu, naglasio važnost afirmisanja političke debate u parlamentu.

Poseban akcenat dat je parlamentarnoj diplomatiji, uz obostrano očekivanje da će parlamenti doprinijeti produbljivanju saradnje, u čemu su grupe prijateljstva prepoznate kao mehanizam kooperacije od izuzetnog značaja.

Send this to a friend