Politika

Bečić: Antifašizam ostaće naše čvrsto opredjeljenje, put sa kojeg ne smije biti skretanja

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednica Jevrejske zajednice Crne Gore (JZCG) Nina Ofner Bokan, otvorili su danas izložbu Šoa – Kako je to ljudski bilo moguće, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, saopšteno je iz Skupštine.

Na početku događaja Bečić je pozvao prisutne, da minutom ćutanja odaju poštu svim žrtvama Holokausta i fašizma i kazao da je, u vremenima kada sve relevantne međunarodne i nevladine organizacije u istraživanjima bilježe porast antisemitizma u Evropi i svijetu, potrebno iz minuta tišine odmah preći u proaktivno djelovanje, koje će značiti nedvosmislenu i snažnu osudu svih oblika ponašanja ili govora koji se mogu okarakterisati kao antisemitizam, fašizam, ksenofobija ili diskriminacija po bilo kom osnovu.

Bečić je izrazio zahvalnost predstavnicima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, na saradnji na ovom projektu, ali i ukupnom doprinosu koji daju u izgradnji naše države kao građanskog društva, u kojem se, kako je naveo, sve različitosti percipiraju kao prednost, a njihovo poštovanje kao preduslov stremljenja ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

“Današnji događaj prilika je da se podsjetimo ponosne antifašističke tradicije Crne Gore i da se još jednom, i koliko god bilo potrebno puta, zavjetujemo da će antifašizam u najširem smislu te riječi, koji obuhvata i borbu protiv antisemitizma, ostati naše čvrsto opredjeljenje, naš put sa kojeg ne smije biti skretanja“, istakao je Bečić.

Predsjednica JZCG Nina Ofner Bokan zahvalila je Skupštini Crne Gore na pružanju velikog doprinosa u obilježavanju 27. januara, Medjunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

„Danas se sjećamo ovog nemilog događaja bez presedana, događaja koji je ispisao najmračniju stranu istorije u kome je pored velikog broja manjinskih naroda stradalo više od jedne trećine jevrejske populacije. Na današnji dan, prije samo 76 godina oslobođeno je jedno od najužasnijih mjesta koje čovječanstvo pamti, oslobođen je logor Aušvic-Birkenau“, kazala je Ofner Bokan.

Prema njenim riječima 27. januara prije 76 godina živote je izgubilo šest miliona nedužnih Jevreja, koji su, kako je kazala, na žalost bili koleteralna šteta pogrešno vođene političke ideologije jedne osobe.

“Ne postoji ni jedan dovoljno težak, gorak, niti bolan epitet kojim se može opisati sva strahota sa kojom su se suočavale žrtve Holokausta u Aušvicu i mnogim drugim logorima širom Evrope. Sa tim bolom najiskrenije mogu da saosjećaju samo članovi porodica žrtava, među kojima je na žalost i moja porodica, kao i mnoge porodice članova JZCG”, poručila je Ofner Bokan.

Izložbi su prisustvovali potpredsjednici Skupštine, predstavnici klubova poslanika, rezidentni ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija.

Izložba predstavlja najvažnije iskorijske aspekte Holokausta, počevši od života Jevreja u predratnoj Evropi, a završava se oslobađanjem nacističkih koncentracionih logora i logora smrti, kao i hrabrim i teškim povratkom u život onih koji su preživjeli.

“Crna Gora se, obilježavanjem ovog važog datuma i 76. godišljnice od oslobođenja Aušvica, pridružuje skoro stotini zemalja širom svijeta koje nizom događaja obilježavaju ovaj datum, sa ciljem podsjećanja na žrtve, ali i sprečavanja bilo kakvog budućeg izražavanja netolerancije ili nasilja, usmjerenog ka etničkim ili religijskim manjinama”, zaključuju iz Skupštine.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
🇲🇪bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪bernini🇲🇪

Bečić o antifašizmu, a bar pola njegovog biračkog tijela baštini četničku tradiciju!!

Hydra
Gost
Hydra

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Markisa1
Gost
Markisa1

E moj bečiccu ti i antifasizam ne idu zajedno. Pripdas vladi kojoj pripadas. Niste usvojili rezoluciju o zabrani upotrebe fašistički oznaka ili kako ste ga vec slovili, srebrenicu nisi htio da izjasni kao genocid. Podrzavaju vas retrogradne snage da bi bili dje ste. SPC koja podrzavas zločine i opravdava srebrenicu i onda kazes podrzavas antifasizam. Pa odluci se dje ces… Više »

Jel piso Mišo
Gost
Jel piso Mišo

A Palestina ?

frodo
Gost
frodo

ovaj nema dje nije svaka mu kapa lezi

Gost9376
Gost
Gost9376

a Srebrenica?

Send this to a friend