Politika

Bečić: Do kraja sedmice gotovo formiranje svih poslaničkih klubova

Aleksa Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić očekuje da do kraja sedmice bude završeno formiranje svih poslaničkih klubova, nakon čega se stiču uslovi za početak praktičnog rada najvišeg zakonodavnog doma.

“Nadam se da će se ovaj proces konstituisanja završiti zaključno sa ovom sedmicom da bi samim početkom nastupajuće sedmice imali i konsultacije, nakon toga u kratkom roku i predlog svih klubova poslanika o članovima Administrativnog odbora tako da što se mene tiče intencija će biti da to bude što je prije moguće”, kazao je Bečić za TV Vijesti.

Potom bi Administrativni odbor trebalo da utvrdi predlog odluke o izboru svih ostalih odbora. Dosada je formirano osam poslaničkih klubova.

DPS-ov, Demokratskog fronta, koji čine Nova sprska demokratija, Demokratska narodna partija, Prava Crna Gora I Radnička partija , Klub poslanika Pokreta za promjene, potom Socijalističke narodne partije, kao i klubovi lista „Crno na bijelo“ koju predvodi URA,Demokrate – Demos – „Mir je naša nacija“te klub u kome su poslanici ,SDPa – Albanske koalicije „Jednoglasno“ i Socijaldemokrata.

Zasad se ne zna kom klubu će se priključiti Nik Đeljošaj iz Albanske koalicije „Nik Đeljošaj – Genci Nimanbegu“, Ujedinjena Crna Gora i još neke manje partije. Klub još nije formirala ni Bošnjačka stranka, koja ima tri poslanika, pa to može uraditi samostalno.

“Posla je dosta pred nama i zato se ja zalažem da budemo najefikasniji mogući”, kazao je Bečić.

Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, objavljenom ove sedmice, sugerisala novom parlamentu da pronađe široki međustranački i društveni konsenzus i da u praksi pokaže posvećenost crnogorskom programu reformi EU, prije svega u poglavljima 23 i 24.

EK prije svega traži aktivno i konstruktivno učešće svih partija kako bi se poboljšala parlamentarna odgovornost i nadzor izvršne vlasti.

U tom dijelu Bečić poseban značaj vidi u kontrolim konsultativnim saslušanjima u parlamentu, ali i moguću tačku spoticanja.

“Vi imate i zanimljivih momenata u svemu tome, kod parlamentarnih istraga i formiranja anketnih odbora. Po poslovniku je predsjednik anketnog odbora iz opizicije, sada imate ovaj momenat tranzicije, same kohabitacije tako da može biti mnogo zanimljivosti”, kazao je Bečić.

Uprkos svemu, Bečić očekuje konstruktivnu saradnju svih poilitičkih aktera. Ima i jasna očekivanja od toga šta bi trebalo da bude tema prvi skupštinskih sjednica koje očekuje u drugoj polovini oktobra.

“Pomirenje CG i zatvaranje onih pitanja koja su nas opterećivala, posebno kada govorimo o Zakonu o slobodi vjeroispovjesti, ekonomske reforme i sve ono što očekujemo kao akciju od same Vlade i naravno stvaranje preduslova za borbu protiv korupcije i kriminala”, kazao je predsjednik Parlamenta Crne Gore.

Iako Skupstina s radom može početi i prije formiranja Vlade, što ranije konstituisanje izvršne vlasti doprinijelo bi svakako efikasnijem sprovodjenju već postavljenih ciljeva nove većine

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mrkela
Gost
mrkela

B ečić svako veče sanja da je jedan srbin prešao na crnogorsku stranu i budi se cio u znoj !

Brdža
Gost
Brdža

Kakav lažni osmijeh plagijatora koji 4 godine nije dolazio na posao a primao platu… i sad on treba da mi izigrava neko poštenje i da se zalaže za društvo pravde i jednakosti !? Srećan poneđeljak svima koji slave 🙂

Djole
Gost
Djole

Tacno tako. Mizerno mu je bilo uci u Skupstinu. Sad mi on zabanio da predsijeda. Ne bih imao obraza da sam na njegovo mjesto.

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

dugo mu bi cg zastava na revere …
odmakni se od df i ura populizma avetinjo.
imaš priliku da integrišeš dobar dio srba koji se lome oće li biti lojalni crnoj gori ili nekoj drugoj državi.
sam vidi kako ćeš biti zapamćen u cg istoriji.

Maja V.
Gost
Maja V.

Tesko da ce se ovaj opametiti 🙁

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

sve su prilike 😒

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

mlađi kadrovi dps koji su bili marginalizovani jer su prepohlepni i za dps ukus polako prelaze u redove demokrata, a oni ih objeručke primaju … čudan način borbe protiv korupcije. 🤔

Dula
Gost
Dula

Sve zavisi od virusa.

ct1918
Gost
ct1918

nikad nije bilo normalnog predsjednika skupstine kod nas ali ovaj?

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Ubjedljivo najgori Predsjednik parlamenta od 1905-te

Tgd
Gost
Tgd

Spasiće nas ti klubovi,oćete li imat makar baraž za ulazak u ligu?

zvrk
Gost
zvrk

Pusti ti klubove nego kad ce Vlada i ocete li u njoj ? Cujes li se sa Ristom u vezi toga ?

Pametnica_PG
Gost
Pametnica_PG

U vezi sa tim je ispravno, a ne u vezi toga.

Send this to a friend