Politika

Bečić i Abazović bi znatno širu reformu izbornih zakona nego što traži OEBS

Abazović i Bečić

Plan izbornih reformi koji su lideri Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA uputili svim parlamentarnim partijama, nevladinim organizacijama i Briselu, sadrži znatno šire zahtjeve za izmjenu izbornog zakonodavstva od onog koji je preporučio OEBS nakon parlamentarnih izbora 2016. godine. To pokazuje uporedna analiza dokumenata Plan izbornih reformi i Konačni izvještaj posmatračke misije OEBS-a za parlamentarne izbore 2016. godine.

U dokumentu pod nazivom Plan izbornih reformi, čiji su autori Aleksa Bečić i Dritan Abazović, postavljeni su zahtjevi za nalaženje “održivih rješenja” u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta, novih zakonskih odredbi za izbor članova Savjeta RTCG, kao i implementacija preporuka OEBS-a/ODIHR-a u “cilju profesionalizacije institucija uključenih u izborni proces (DIK-a i ASK-a) kako bi se vratilo povjerenje javnosti u njih, što postulira izmjene svih izbornih zakona”, piše Pobjeda.

U planu se traži sveobuhvatna reforma izbornog zakonodavstva uključujući izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i o registrima prebivališta i boravišta.

Plan zahtijeva i definisanje zakonskog rješenja kojim će se svi lokalni izbori održati u jednom danu, iako se ne nazire ustavni osnov za takav zahtjev. Traži se i donošenje kodeksa etičkog ponašanja u izbornim kampanjama i podzakonskih akata DIK-a kojim se regulišu struktura i načinrada.

Posmatračka misija OEBS-a je u obimnom dokumentu, objavljenom nekoliko mjeseci nakon parlamentarnih izbora, svoja zapažanja podijelila u 16 preporuka od kojih su četiri prioritetne: proaktivnija uloga Državne izborne komisije u smislu pravovremenog donošenja propisa koji se odnose na nedostatke i nedosljednosti izbornog zakona, prisustvo medija svim sesijama DIK-a kao i redovno objavljivanje svih dokumenata.

U trećoj prioritetnoj preporuci OEBS navodi da ,,uslov boravišta i zakonske nadležnosti za glasanje treba izmijeniti tako da su u skladu sa Ustavom, kao i međunarodnim obavezama i dobrom praksom“. Ta preporuka se poklapa sa planom Bečića i Abazovića.

U četvrtoj prioritetnoj preporuci navodi se da bi političke partije ,,trebalo da razmotre interne mjere imenovanja žena za više pozicije u okviru stranačke strukture i povećaju vidljivost ženskih kandidata tokom izborne kampanje“. Taj zahtjev nijesu ispostavili lideri Ure i Demokrata.

U preporukama OEBS-a nije sadržana odredba o profesionalizaciji Državne izborne komisije kao i Agencije za sprečavanj e korupcije, koju ultimativno i hitno traže Bečić i Abazović.

U dijelu o Agenciji za sprečavanje korupcije OEBS nije zatražio njenu profesionalizaciju, ali se u preporukama traži dajoj se obezbijede veći resursi.

Navodi se da je u isto vrijeme potreba za procesuiranjem velikog broja izvještaja opterećivala resurse Agencije čiji je zadatak bio praćenje pridržavanja zahtjevima objavljivanja, kao i propisima za finansiranje kampanje.

Kada je riječ o medijima, preporučuje se da se nadzor zakonske usklađenosti medija tokom izborne kampanje ojača osnivanjem proaktivnog nezavisnog tijela koje bi bilo ovlašćeno da odlučuje po žalbama i preduzima mjere protiv kršenja zakona.

“Bilo bi korisno izmijeniti postojeći zakonski okvir za medije u dijelu koji se tiče definisanja političkog oglašavanja. Savjetuje se da javni mediji učine dodatne napore za aktivno praćenje kampanje na nepristrasan i profesionalan način, umjesto oslanjanja na dostavljanje materijala od političkih stranaka”, smatraju eksperti OEBS-a.

U planu Abazovića i Bečića, osim pitanja RTCG, zahtijeva se “izrada seta medijskih zakona da bi se ta oblast uskladila sa standardima Evropske unije”. Taj zahtjev OEBS nije ispostavio u svojim preporukama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zoran
Gost
Zoran

Velicine

Medovina
Gost
Medovina

Ja bih tražio da sam na njihovom mjestu, toliko široku reformu, da glas za njih vrijedi desetostruko, dako bi u narednih deset godina, moguće i imali većinu.

tetrebu
Gost
tetrebu

sreca nasa pa bar ti nisi…

equilibrium
Gost
equilibrium

I vi ste UDBA

Eki
Gost
Eki

Bojim se da njih dvojica nemaju realnu svijest o svojoj političkoj snazi i značaju.Mislim da su već došli do linije maksimuma i da će lagano,možda čak i ubrzano početi da padaju.

Eto
Gost
Eto

Ma koga briga, to je njihov spisak želja. Dva kikireza se igraju politikom, ne znaju kako da se vrate u parlament pa traže pomoć od DPS do EU.

Send this to a friend