Politika

Bečić i Abazović skovali plan: Traže izbornu reformu i lokalne izbore u jednom danu

Lideri Demokrata i Građanskog pokreta URA, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, održali su danas vanrednu press konferenciju, na kojoj je predsjednik Demokrata predstavio sveobuhvatan Plan za prevazilaženje aktuelnog političkog i institucionalnog stanja u Crnoj Gori.

Lider Demokrata je istakao da je najmanje tri momenta u razvoju političke situacije i društvenih prilika determinisalo hitnu reakciju sadašnjih predvodnika u opoziciji u smislu zauzimanja aktivne uloge.

Prvo, kako navode, građani su u licu koalicije “Ljudi za 21. vijek” dobili građansku i proevropsku alternativu koja je dominantna.

“Drugo, kolege iz opozicije su najavile bezuslovni povratak u Parlament. Treće, bezbjednosna situacija je pogoršana, dešavaju se ubistva na svakom koraku i obračuni klanova, a kao šlag na tortu višemjesečnog pokušaja ponovnog stavljanja RTCG pod kontrolu DPS-a je smjena direktorice Kadije. Za razliku od onih koji su se bezuslovno vratili ili najavili da će se bezuslovvno vratiti u Skupštinu, danas nudimo Plan za prevazilaženje institucionalne i političke krize u državi, sa jasnom mapom puta, koji će dovesti do uslova za održavanje prvih slobodnih i fer uslova u državi”, istakla su dvojica lidera.

Oni su poručili da se obavezuju da će učestvovati u radu Ad hoc parlamentarnog odbora sačinjenog od predstavnika opozicije i vlasti, koji će naći održiva rješenja u vezi sa izborom članova Sudskog savjeta iz redova uglednih pravnika, definisati nova zakonska rješenja u vezi sa načinom izbora i izborom članova Savjeta RTCG, koji će biti nominovani u Parlamentu.

Traže sveobuhvatnu izbornu reformu.

“Implementaciju svih preporuka OEBS-a/ODIHR-a u cilju povećanja transparentnosti i profesionalizma institucija koje su uključene u izborni proces (posebno DIK i ASK), kako bi se povećalo povjerenje javnosti u isti, uključujući izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku; finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, kao i zakon o registrima prebivališta i boravišta”.

Zahtijevaju i definisanje zakonskog rješenja održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu.

“Donošenje Kodeska etičkog ponašanja u izbornim kampanjama, i podzakonskih akata DIK-a, uključujući one koji regulišu njenu strukturu i način rada, osnivanje nezavisnog tijela/odbora za nadzor nad dosljednom primjenom usvojenih zakona i podzakonskih akata, i nad ostvarivanjem sloboda i prava učesnika na izborima”, poručil su dva lidera.

Traže i izmjenu seta medijskih zakona sa ciljem da se pravni okvir usaglasi sa EU i međunarodnim standardima.

“Potvđujemo spremnost da učestvujemo i glasamo u plenumu tek kada parlamentarne radne grupe dogovore sva konačna rješenja o gore pomenutim stavkama, zajedno sa potvrđivanjem datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu”, jasni su oni.

Bečić je istakao da je ovo demokratska i poštena ponuda.

“Ovo je put kojim želimo da idemo naprijed, jer ne želimo unazad. Ovaj Plan na prvom mjestu nudimo našim evropskim partnerima, institucijama EU u Briselu i u Podgorici, od kojih očekujemo reakciju i izjavu o prihvatljivosti. Naravno, ovaj Plan se nudi svim partnerima u opoziciji”, istakao je predsjednik Demokrata.

Lider Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović, saopštio je da se konstituisala demokratska, moderna, građanska alternativa, koja ima veliku snagu, koja obavezuje da predlažemo rješenja koja će dovesti do prevazilaženja situacije. On je predstavio Memorandum o zajedničkom političkom djelovanju Demokrata i GP URA, u kojem su se ova dva politička subjekta, između ostalog, obavezali da sa DPS-om nikada neće konstituisati vlast na bilo kojem nivou organizovanja, niti učestvovati u bilo kojoj vladi u kojoj participira DPS, jer je to partija koja ovo društvo vuče unazad.

M.D. 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
A, nu, coce
Gost
A, nu, coce

Lokalni izbori samo jednom mogu u isti dan – prvi put. Poslije zavisi od razloga za zakazivanje izbora pojedinijeh opština. Čim jednom lokalna skupština bude prije vremena razpuštena, s tom pričom je gotovo.

Varvar 2
Gost
Varvar 2

Ajd na posao,”strucnjaci” pa tamo resavajte sve probleme,jer primate debele plate…zamislite da radnik direktoru kaze da nece dolaziti na posao dok ovaj ne izmijeni pravilnike i akta preduzeca…za vas izgleda ne vazi zakon o radu a ovamo zvocate o svemu i svacemu…

Jovana
Gost
Jovana

Ja kao glasač SDP podržavam ovakvu inicijativu. Samo hrabro.

Mitar
Gost
Mitar

Ja sam glasač SDP i podržavam ovakve stvari jer su u korist naroda. Samo otklon od bilo kakvog nacionalizma.

Kontraš
Gost
Kontraš

“Bitanga i Princeza”, kako je Bijelo dugme bilo vidovito. Predvidjeli su ovaj dvojac prije ravno 39 godina (1979).

Prophet
Gost
Prophet

Zar EU izborna reforma i lokalni izbori u jednoj godini u svim opstinama (kako se odvija u vecini evropskih demokratija) ne bi trebalo da budu cilj svakog politickog subjekta (koji bi trebalo da bude izbad izlizane podjele “dps vs opozicija”)?

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Tesko crnoj gori sa ovakvom opozicijom.

Baranin
Gost
Baranin

Teško tvojima u dom sa tobom nesrećo…..

Blecicu kralju
Gost
Blecicu kralju

Odlican prijedlog, samo maloumnik ne bi podrzao ovo. Svaka cast Snagama Demokrata i URA! Nek je vjecna Crna Gora!

beeeeeeeeee
Gost
beeeeeeeeee

Dobro si ga nazvao-Blejčiću.

Ura Amen
Gost
Ura Amen

… i jos, da se izbori odrzavaju non -stop, sve dok oni ne budu imali apsolutnu vlast kako na drzavnom nivou tako i u svim crnogorskim gradovima ! Da se ukinu sve stranke i partije (osim njihovih) Ustav i svi zakoni i da oni kao duet vladaju dekretima .. do kraja svjeta i vijeka

KraljevicCmarko
Gost
KraljevicCmarko

Volelo se dvoje mladih sest mjeseci, godinu
Kad su htjeli da se uzmu da se uzmu
Izbori im ne dadose

pero
Gost
pero

Eee ako nam ova dvojica budu krojili drzavnu politiku bolje da nas nema,dati djeci da se igraju s drzavom isto ko jarcu da cuva ruze.

Xavier
Gost
Xavier

… i plus da na svakim buducim izborima njih dvojica obavezno imaju minimum 51 % prednosti u odnosu na DPS … Kad je moglo na referendumu 55 – 45 % zasto ne bi i oni ?

Zoran
Gost
Zoran

Duo Fantastici Cetnik i Albanac-Cetnik. Hvali Zoo vrt

Miks
Gost
Miks

Pa momci imate datum parlamentarnih izbora, a što se tiče lokalnih u 12 opština su održani u jednom danu. Nećete valjda da tražite da DPS poništi izbore,jer ste ofulali.

marius
Gost
marius

Ko o cemu, tamo njih dva samo o izborima . E poavetasmo vise od izbora .

Amateri
Gost
Amateri

Naravno,DPS će prihvatiti radnu grupu i lagano raspravljati o izbornom zakonodavstvu do redovnih izbora, a vanrednih naravno neće biti.Za javnost idealna priča,parlament radi,vodi se razgovor vlasti i opozicije oko izbornih zakona.Dakle,stanje redovno,nema nikakve krize.

FreeMontenegro
Gost
FreeMontenegro

Ja m’nim da su se njih dvojica bas “zavoleli” 😉

Lolek i Bolek
Gost
Lolek i Bolek

O čemu ovi dva…

Gradinar
Gost
Gradinar

Ova tzv građanska opozicija i onaj ko upravlja njima,nemaju pojma o politici.Ovo su već viđeni,jalovi i gubitnički potezi.

Budo
Gost
Budo

Bečiću, traži da se formira odbor za utvrđivanja plagijata.

Medovina
Gost
Medovina

Demokratski, neće sa DPS -om, a oće sve što je DPS formirao.Vi ste tolika snaga, da ste porazili DF i SNP, DEMOS, SDP, Pravu i Krivu CG,… Bili ste ubijeđeni da pobjeđujete na lokalnim izborima…dizali jedan drugome ruke, kao grogirani bokseri…sad se bojite da ćete izgubiti, Kotor i Budvu, pa se dosjetiste, čega se dosjetiste…da pišete i kukumačete Evropi… da… Više »

pero
Gost
pero

Hahahaha,kakvi su nam mali misi dogodine bili visi.Komedija sad njih dvojica misle da su bitni ako su uzeli opozicije glasove.Knezevic je lidercina za ovu dvojicu.Milu je bitno da je front potuko kao ovaj grad Niksic danas,a ovu dvojicu moze da se igra s njima .

Bazinga
Gost
Bazinga

Najnovije vijesti! Odustale demokrate od zoo vrta. Uraaa! Nećemo imati poskupljenje gotiva, zbog toga. Koje budalaštine, političari samo neka ste zdravo. Mislim na poz. i opoz. skinite nam se sa grbače. Sve ideje im mi finasiramo ljudi. Vratit će se ubrzo proleteri vidjet ćete. A prije nego se to desi svi političari potražite na vrijeme neki drugi (pošten) posao! To… Više »

NBA
Gost
NBA

AAAA!A,BJESTE VISE ,NE,NO CE MO SVAKO DVA MJESECA IZBORE,DA VI PUNITE DZEPOVE NA GRBACU NARODA!VI STE BRUKA I PROPAST,ZA CIJELU CRNU GORU!

cetinje
Gost
cetinje

e kakva je opozicija kad je nesojski dps za koplje bolji od njih,pogledaj dps sve nesoj do nesoja i opozicija im ne moze nista

Brat međedov
Gost
Brat međedov

Zato što se ne zna ko je opozicija!
Do sada je samo DF pokazao da može i smije.
A ovi demagozi samo mute vodu

Zoran
Gost
Zoran

Jeli ovo Bogdanovicka smislila?

Anonimus
Gost
Anonimus

Ne to je smislio Marovic – Bogdanovic!

Miki
Gost
Miki

Ako su ovi alternativa,neka hvala dobar je i Dps

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

Tuge tuzne

Bard
Gost
Bard

Pozvao ih Hahn u Brisel. Da vidimo ko sad radi za dobro Crne Gore i u koga EU ima povjerenja!

Marko
Gost
Marko

Hahahaha, ova dvojica bi da narod izlazi na izbore dok oni ne pobijede.
Momci prvo pocnite sa postujete Drzavu, pa priznajte referendum pa priznajte clanstvo u NATO… pa naucite da se ponasate u javnosti…pa udjite u Parlament…pa tek onda trazite od nekoga nesto…

Roro
Gost
Roro

Koju državu Marko???Ako misliš na ovu privatnu prćiju Đukmenistan,onda tebi nije dobro.

MNE-istinski
Gost
MNE-istinski

A ti, Roro idi u Srbistan, tamo teče med i žuč.

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Đe ti je Aleksa zastava sa kojom si slavio u Beranama. Pred izbore za slikanje crnogorska a za slavlje sa 4s. Kad budeš imao jednu zastavu, jednu državu, govorio jednim jezikom, bio za NATO ili protiv NATO… Kad budeš imao jasan stav o svemu, narod će te shvatat ozbiljno.

Brano
Gost
Brano

Bravo Stara Podgorica nek se Bečić izjasni,koja je njegova država,himna,zastava,ptesjednik.To su državne institucije.Je li za NATO,Evropsku Uniju,onda će ga malo narod svatiti

Anon
Gost
Anon

Dok je ovakva opozicija dps ce jos 100 godina vladat.

Darko
Gost
Darko

Ovo je ludilo
Pa nemogu vjerovati da ovi lauferi opet mlate ,,,,, pa oni su uzas Tapirani Abaz i ovaj svercer diploma !!!! Ajde palite vise

Baranin
Gost
Baranin

Brčiću,samo se drži svog plana i programa i guraj naprijed….ne osvrći se na opaske ovih političkih fosila,pošalji ih sve u istoriju….samo naprijed!!!

daga
Gost
daga

dobar dan Barski Srbendije,jeste li svi na broj.

Baranin
Gost
Baranin

Sta je ne možeš da spavaš,čekaš da ti policija pokuca na vrata…sta prodaješ koju vrstu droge ,sa čime nam trujes djecu?????Brzo ćeš na odmor pa ćeš tamo imati svo vrijeme ovog svijeta….

Medijum
Gost
Medijum

Ovakav nacin vođenja politike i pozivanja stranih ambasada da se mijesaju u unutrasnje stvari CG je vise nego komicno! Da se ja pitam ne bi ni na jedan vas zahtjev ili plan ni rijec rekao, stavise pravio bih se da niste zivi. Imate mogucnost kao poslanici da inicirate izmjene postojecih zakona i to vam dozvoljava ustav i zakon. A svaka… Više »

Marko88
Gost
Marko88

OPET imaju nekakve projekte …odlicno :))

lokum
Gost
lokum

Ja posteniju ponudu tj. prevaru nisam cuo ni vidio svaka cast ovo znaci da vi budete vodeca opozicija . Ja imam drugi predlog svi bez DF u grdjansku opoziciju pa sa djekom Dps da formirate vladu. Ostalo samo prevara i nista vise.

Tesla
Gost
Tesla

Hahahaha.Koji su ovo luzeri.Umjesto da rade svoj posao i svoje predloge daju onamo dje im je mjesto,oni predlazi preko medija Evropskoj uniji.Sta je jos gore oni uslovljavaju?! Luzeri daju uslov pobjednicima? Ko je odje lud?

Miroslav
Gost
Miroslav

Prosto je nevjerovatno da je opozicija izašla sa nečim konstruktivnim. Da poslanici koje je narod birao počnu da rade svoj posao, unapredjuju zakone, predlažu, donose odluke itd. Na zaost opet su pobrkali lončiće. Prijedlog ne treba da bude upućen EU niti bilo kome izvan Crne Gore, već građanima i političkim subjektima u njoj. Izbori na parlamentarnom i lokalnom nivou u… Više »

eto
Gost
eto

Prosuli ste se na sve izbore i opet imate neke ideje, zaboravili ste ideje sto ste tokom izbora predlagali. Svako malo neke ideje dosadno vas je slusati

ZzTop
Gost
ZzTop

Hahahahaahahahaha… nisu se od izbora javljali! Cini li mi se ili su malo spustili ton?
Propade pokusaj broj 2 Becicu da bude gradonacelnik Podgorice.
Pukli su u kotor, budvu…
Obrni okreni niste alternativa jer ste isti kao DPS, korupcija, nepotizam, kriminal…

Varvar 2
Gost
Varvar 2

Sve je to lijepo i treba podrzati,ali prvo se vratite u parlament,predlozite,raspravljajte,usvojite ili odbacite,a ne ucjenjivati,jer niko nema pravo da ucjenjuje,niti opozicija niti vlast…

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

Ti reci da vlast ne ucjenjuje i ne koristi sve poluge vlasti i drzavne resurse…zaposljavaju ljude kao u pg vodovodu dje ima 300 radnika viska ili po prodavnicama buticima kladionicama i preko vlasnika vrse pritisak a ljudi rade za bijedne plate …nikad drps nece vratiti pare u narod ….brzo bi otisli u zaborav

Pravedni
Gost
Pravedni

Ovo je potpuno u redu što su saopštili.

nenad mne
Gost
nenad mne

A možeš li mi reći što su to saopštili, ili bolje rečeno uslovili! “.. građani su u licu koalicije “Ljudi za 21. vijek” dobili građansku i proevropsku alternativu koja je DOMINANTNA…” dominacija se ostvaruje brojem osvojenih glasova na izborima. Priča usmjerena ka opoziciji!

daga
Gost
daga

Ovo sto bi “sproveli”u dijelo je taman pravedno,koliko i ti Pravedni-Pametni.Ne dolaze u Drzavni parlamenat dvije godine,pljackaju-imaju sve benifite i novac-NEZARADJENI druze Pravedni.Ako nije poznato Skupstina CG je mjesto za “BORBU”,a ne BRCKANJE i UCJENE,ko,ovaj gospodin PLAGIJAT,sacekajmo da se oglase kompetentni ljudi-profesori prava,pa me zivo interesuje sto ce onda pricati.

Baranin
Gost
Baranin

Ti si plagijat života….i malo si pobrkao lončiće,upravo si opisao tvoj Dps…..

Dodik
Gost
Dodik

A, ti si, štancovani i tancovani, serbin iz Bar.

Send this to a friend