Politika

Bečić konačno da uvrsti u dnevni red Skupštine Zakon o zabrani fašističkih organizacija i simbola

Liberalna partija podnijela je predsjedniku Skupštine zahtjev za dopunu Dnevnog reda sjednice. Poslanik LP Andrija Popović tražio je da se Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola uvrsti u dnevni red sjednice zakazane za 11. maj. LP je ranije predala Skupštini ovaj Zakon ali predsjednik Bečić ga još uvijek nije uvrstio u dnevni red sjednice, saopšteno je iz ove Partije.

“Zakon se predlaže u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore a ovim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Na ovaj način u mnogome bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja”, navode u saopštenju.

Iz LP-a ističu da trenutno u Crnoj Gori ne postoji dovoljno definisan pravni način za krivično gonjenje pomenutih organizacija, koje stoga imaju slobodu da šire svoje diskriminatorske ideologije.

“Ovaj nedostatak propisa daje poruku o nekažnjivosti, koju čak i institucije prećutno podržavaju. Donošenje ovog zakona radi toga je veoma važno, jer se njime obezbjeđuje snažan izraz društvene osude određenog ponašanja i grupa koje ga podržavaju”, opominju iz LP-a.

Kako su poručili iz Liberala Zakon prepoznaje fašističke i nacističke i neofašističke simbole kojima se širi mržnja  i poziva na uništenje ili istrebljenje nekog naroda.

“Zakon prepoznaje fašističke, neofašističke i vojne nacionalističke organizacija organizacije kao grupe osnovane sa ciljem promocije ideja i doktrina koje su fašističke, nacističke, rasističke ili ksenofobične i koje u svom nazivu imaju simbol ili oznaku koja je istorijski potvrđena kao fašistički ili neofašistički simbol ili koriste fašističke i neofašističke ili bilo koje druge simbole kojim se širi mržnja ili poziva na uništenje ili istrebljenje nekog naroda, rase ili etničke i manjinske grupe zasnovane na superiornosti jednog naroda nad drugima ili koje u svom osnivačkom aktu, statutarnim ili programskim dokumentima imaju tekst ili sadržaje kojim se promovišu, zagovaraju ili sprovode neonacističke ili fašističke ideje i postupke kao i ideje prepoznatih fašističkih pokreta sa ovih prostora”, dodaju u saopštenju.

Ističu da je glavni cilj ovog zakona suprostavljanje diskriminacijskom ponašanju koje promovišu ove organizacije, čiji je cilj održavanje i njegovanje podjela u Crnoj Gori.

“Fašistički simboli koji pokazuju počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti takođe se zabranjuju ovim zakonom zato što fašističke organizacije često koriste slike poznatih ratnih zločinaca u svrhu propagandei ili zastrašivanja, obzirom da oni simbolizuju borbu za prevlast jedne nacionalne, vjerske ili etničke grupe nad drugom”, naglašavaju.

Iz ove partije podsjećaju da je Ustavom Crne Gore zabranjeno djelovanje političkih i drugih organizacija koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajemčenih sloboda i prava ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti ali je zabranjeno i osnivanje tajnih subverzivnih organizacija i neregularnih vojski.

“Isto tako, podsjećamo da je to evropski standard te da je EU ranije usvojila slična rješenja u Evropskom parlamentu”, zaključuju u saopštenju.

 

Send this to a friend