Politika

Bečić: Neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije

Neko je kvalitetan zato što je kvalitetan, neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije. Prekinimo sa generaizacijama, okretanjem naroda jednih protiv drugih, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na današnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PS SEECP), koja okuplja 13 država regiona.

Tema ovogodišnjeg zasijedanja je „Susjedi Jugoistočne Evrope zajedno: Jačanje mehanizama saradnje za budućnost regionalne solidarnosti”.

Prema njegovim riječima crnogorski Parlament u kontinuitetu posvećuje veliku pažnju parlamentarnoj saradnji i diplomatiji, a svojim aktivnim učešćem na ovom i sličnim forumima pruža doprinos jačanju parlamentarnih veza koje su bitan segment saradnje država Jugoistočne Evrope.

“On je ocijenio da su međunarodni skupovi ovog tipa od izuzetnog značaja, jer direktno omogućavaju razmjenu mišljenja, znanja i iskustava, kao i produbljivanje bilateralnih i multilateralnih odnosa među državama članicama Jugoistočne Evrope”, navodi se u saopštenju.

U svom obraćanju Bečić je naveo da od konfrontacije, podjela, javnih sukobljavanja, loših odnosa, svi zajedno gubimo, te da je izbor lak, ako hoćemo da zakoračimo u pobjedničku budućnost.

“Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo kreirati. Dosta je nacionalnih, vjerskih i drugih ideoloških podjela. Neko je kvalitetan zato što je kvalitetan, neko je zločinac zato što je zločinac, a ne zato što je ove vjere ili one nacije. Prekinimo sa generaizacijama, okretanjem naroda jednih protiv drugih. Saberimo se, udružimo se, jer primitivizam i podjele su put u propast, a zajedništvo i saradnja put u pobjedu i srećnu budućnost”, poručio je Bečić.

Napominju da je Bečić istakao  da veoma značajnu komponentu razvoja odnosa zemalja Jugoistočne Evrope predstavlja dalje ulaganje u putnu infrastrukturu, a ovaj način “povezivanja” predstavlja i najveću šansu ovog dijela Evrope u ekonomskom, privrednom, turističkom i svakom drugom smislu .

„Pored toga, najbolji način da povežemo zemlje Jugoistočne Evrope jeste da jačamo privrednu saradnju, pa je neophodno da upravo ona bude generator razvoja naših budućih odnosa“, dodaje Bečić.

Govoreći o pozitivnim primjerima saradnje istakao je primjer Višegradske četvorke, koja je, kako je rekao, poznata po unapređenju evropskih integracija, međusobnoj vojnoj, ekonomskoj i energetskoj saradnji.

„Kad smo kod evropskih integracija, ponosni smo na činjenicu da Crna Gora predvodi evropski put na Zapadnom Balkanu i pledira da bude prva naredna članica Evropske unije, jer naša država relativno uspješno sprovodi svoje integracije, uz potrebu ubrzanja reformi u oblasti vladavine prava, a prema posljednjim istraživanjima oko 80 odsto građana Crne Gore podržava članstvo u EU. Takođe, mi smo ponosni na partnerstvo sa Turskom u okviru zajedničkog članstva u NATO-u, što sve doprinosi miru i stabilnosti u regionu“, kazao je Bečić. .

Kao članovi delegacije Skupštine Crne Gore na zasijedanju PS SEECP-a učestvovali su i poslanica Milosava Paunović i poslanici Danilo Šaranović i Vladan Raičević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Posmatrac
Gost
Posmatrac

Sad je vec poceo da se zakopava sam..

Djuka
Gost
Djuka

Šta misli prof. Radulović o tome…

Kotor
Gost
Kotor

Do kad će se ovaj pravdati sto je glasao za nešto civilizirano?

Send this to a friend