Politika

Bečić: Novu vladu neće niko opstruirati, pa ni Đukanović

Bečić

Crna Gora dobiće veoma brzo novu vladu, koju niko neće opstruirati, pa ni Milo Đukanović. Pokazaćemo svima da niko nije jači od države, a prioritet nam je da uspostavimo zdrav sistem zasnovan na vladavini prava, kaže u intervjuu za Nova.rs Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore.

Koji će biti prvi koraci novog predsjednika Skupštine Crne Gore?

Parlament je, prije svega, predstavnički dom svih građana iz koga sve polazi i u kome se sve završava. Imajući u vidu značaj zakonodavnog doma i odgovornosti predsjednika, nastojaću da od prvog dana njegov rad unaprijedim i da, zajedno sa svim kolegama, stvorimo atmosferu svojevrsne arene demokratije i pristojnosti. Prvi koraci su svakako vezani za sam postupak konstituisanja Skupštine Crne Gore. Paralelno sa poslovima konstituisanja, svakodnevno obavljam niz razgovora sa međunarodnim predstavnicima prezentujući namjere nove demokratske vlasti i unaprjeđenja parlamentarizma u Crnoj Gori. Skupština Crne Gore, dakle, neće biti verifikaciono telo već zakonodavna institucija, koja će biti faktor stabilnosti i homogenizacije društva, ali podstrekač i pomagač svih reformskih procesa u društvu.

Da li Vas je iznenadilo imenovanje za predsjednika Skupštine, s obzirom na brojne spekulacije o kojima se govorilo u javnosti pred zasijedanje?

Želim da izrazim zadovoljstvo činjenicom da sam na poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore izabran podrškom od 45 poslanika, a među kojima i glasovima poslanika manjinskih partija. Takav izbor potvrđuje širi legitimitet, odnosno potvrđuje da je moja kandidatura podržana u većem obimu od onoga koji je proizašao iz mandata tri pobjedničke liste na izborima. Što me dodatno obavezuje da svoju funkciju obavljam na način da uvijek i na svakom mjestu ne govorim u ime 41, 42 ili 45 poslanika, već u ime 81 poslanika, što neće biti nimalo lako. Ali, to je nešto od čega neću odustati.

Takođe, politička praksa i politička logika nalaže da druga po snazi pobjednička izborna lista, a pojedinačno najjača partija u vlasti, shodno osvojenim mandatima, ima i adekvatnu zastupljenost u organima vlasti. To je obaveza i prema građanima koji su izrazili svoju izbornu volju. Tako da, i u političkoj ravni posmatrano, iznenađenja nije bilo.

Kakav će biti Vaš odnos prema poslanicima DPS-a, a posebno prema Milu Đukanoviću, mislite li da će i kočiti, opstruirati formiranje Vlade?

Odlučan sam u namjeri da prekinem dosadašnju parlamentarnu praksu kojom je pozicija bila vidno privilegovana, a opozicija bila u podređenom položaju. Želim da obezbijedim ravnopravnost i usudiću se da kažem čak i bolji položaj opozicije, kako bi na što konstruktivniji način dali doprinos radu zakonodavne institucije. Jedan od mojih prvih naloga ka generalnom sekretaru i Službi Skupštine Crne Gore, biće da poslanici opozicije u odnosu na njihove zahtjeve, prema skupštinskoj službi, imaju prioritet. Nikakve protekcije neće biti prema poslanicima vladajuće većine, naprotiv, insistiraću na dosljednom i posvećenom poštovanju Ustava Crne Gore, zakona i Poslovnika Skupštine od strane svih učesnika.

Imajući u vidu dosadašnje ponašanje predsjednika Crne Gore i njegove izjave na temu formiranja nove demokratske i proevropske vlasti, ne očekujem opstrukcije. Takođe, želim da naglasim da su rokovi definisani Ustavom Crne Gore jasni, i da je mandatara neophodno predložiti do 23. oktobra. Očekujem da će Crna Gora veoma brzo dobiti novu vladu.

Ranije ste najavili da će tužilaštvo imati dosta posla zbog brojnih afera i nezakonitih radnji prethodne vlasti. Koliko ste ozbiljni po tom pitanju i ko je prvi na “tapetu”?

Želimo, prije svega, da uspostavimo zdrav sistem koji počiva na vladavini prava. Iz takvog sitema se mora iznjedriti nezavisno pravosuđe koje će se beskompromisno boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, koje će dosljedno primjenjivati zakone i pred kojim neće biti privilegovanih pojedinaca. Nemamo namjeru da preuzimamo nadležnosti drugih grana vlasti, niti posao sudija i tužilaca, na njima su odluke o istragama, optužnicama i presudama, a na svima nama da obezbijedimo snagu države kako bi se sudije i tužioci osjećali sigurno i kako bi nesmetano mogli svoj posao da obavljaju stručno i moralno.

Neće biti revanšinzma i političkih osveta, ali biće reda, odgovornosti i vladavine prava. Od države niko ne može biti jači i tačka.

Kao najmlađi predsjednik Skupštine Crne Gore u istoriji, smatrate li da ste spremni za sve izazove koje ova funkcija sa sobom nosi?

Ne želim da krijem zadovoljstvo tom činjenicom, ali ono što me najviše raduje jeste da sam prvi izabrani javni funkcioner nakon prve, demokratske smjene vlasti u crnogorskoj istoriji, što je definitivno nešto što piše istoriju. U borbi za pomirenu, slobodnu, demokratsku i proevropsku Crnu Goru, dao sam najljepše godine svog života, ali i svoje mladosti, na šta sam naročito ponosan. Zato se ne bojim nikoga i ničega, a naročito ne pritisaka. Ni ja, ni partija kojoj pripadam ne zavisimo niti od jednog centra moći pojedinca ili šaltera. Ušao sam u politiku čistih ruku i obraza, tako sam stupio na dužnost predsjednika Skupštine Crne Gore i takođe, čistih ruku i obraza želim da jednog dana odem i sa državnih pozicija i iz politike. I ovaj, kao i svaki prethodni posao obavljaću odgovorno, posvećeno i beskompromisno. Kada tako radite, nemate se čega bojati.

Koji su Vaši najveći strahovi, kako se spremate za ovu ulogu, ko Vam pomaže?

Na žalost, nova demokratska vlast dolazi u jednom veoma složenom socio-ekonomskom trenutku, koji je opterećen velikim epidemiološkim izazovima. Svaki odgovoran čovjek u takvim okolnostima mora imati unutrašnji osjećaj, ne bih rekao straha, ali ipak određene zebnje i zabrinutosti. Zato insistiram na brzom formiranju Vlade Crne Gore pred kojom su veoma složeni zadaci. Ništa se ne može riješiti preko noći, pa je veoma važno strpljenje i jedan partnerski odnos svih građana Crne Gore. Naravno, u svemu što je bilo, što se dogodilo i što tek predstoji, nisam sam, jer je na cjelokupnom putu zajedno sa mnom, kao što sam i ja sa njima, jedna velika demokratska porodica. Svi mi zajedno, svako na svoj način pomažemo u jednoj velikoj misiji pomirenja, oporavka i preporoda Crne Gore.

Koliko će se sada promijeniti Vaš privatni život?

Kao što sam već naveo i na dosadašnjem političkom putu, dominantno sam privatni život podredio opštem interesu. Nakon 30. avgusta i velike pobjede doživio sam osjećaj nevjerovatnog ponosa jer sam postao te večeri svjestan da višegodišnji rad od jutra do mraka, desetine hiljada domaćinstava koje sam obišao, veći dio i po više puta, hiljade susreta sa međunarodnim predstavnicima i domaćim političkim akterima, stotine emisija, nastupa, konvencija, skupova, nisu bili uzalud. To mi je dalo snagu i volju da nastavim još snažnije, sada iz uloge predsjednika Parlamenta.

Da li Vam je Aleksandar Vučić čestitao? Imate li neku poruku za vlast u Srbiji?

Dinamika pristizanja čestitiki je veoma intezivna, tako da se situacija mijenja iz sata u sat, ali čini mi se do momenta odgovora na vaša pitanja nisam dobio pomenutu čestitku.

Moja želja je da sa svim državama regiona izgradimo što bolje, bratske i prijateljske odnose. To je formula uspjeha koja je potvrđena više puta kroz istoriju. Poštovanje suvereniteta, ali i zbližavanje svih zemalja regiona u svim mogućim segmentima, važan je korak na putu ka EU. Zato je moja poruka da odnosi među svim zemljama regiona treba da budu potpuno rasterećeni bilo kakvih tema koje dijele, a popunjeni što većim brojem ideja, rješenja i zajedničkih formi za unaprjeđenje i razvoj ovih država, koje jedna drugu moraju poštovati, jer Crna Gora, ali i druge države, nikada nisu, niti će ikada biti podaničke države.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Ako bi to napravile demokrate bi vk vjer vjerovatno izgubile birace i glasace , a nema nagovjestaja da su spremni da idu toliko daleko. Onda bi se formirala neka druga stranka sa srpskim predznakom.

expert123
Gost
expert123

Ovaj Becic lijepo prica i puna su mu usta demokratije . Kada u skupstinu nisu usli poslanici Nove i DNP njih 14 na intoniranje himne na konstitutivnoj sjednici parlamenta on je izjavio da je to njihov odnos prema himni , a nije snazno osudio taj cin sto je ocekivano od predsjednika parlamenta. Je li ova partija Demokrate spremna da napravi… Više »

ana.
Gost
ana.

Pusti Ejukanovica Becicu.Dobio si mjesto pa sad radi

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

ti si tek napravio profil za ovu igricu a britva je prešao nekoliko puta.
zavo će zanimljiva predstava biti.

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Pitam se da li su ovi glasaci dps-a konacno shvatili kako su se Milo i Vucic igrali njihovim glavama tako sto su ih opterecivali identitetskim pitanjima i sirenjem mrznje prema svemu srpskom. Zar ovo sto Vucic ne moze ni da cestita od muke nije dovoljan dokaz dugogodisnje igre ova dva “vladara”?

Trebaljevo
Gost
Trebaljevo

Neće se skoro precrnoj gori ponoviti milo djukanovič, a ti mališa u fotelji si za njega dječak sanjar

Ćotek
Gost
Ćotek

Oće, Aleksa, preko starih drugara, Medojevića, Mandića i Kneževića.

Boro
Gost
Boro

Nemogu reći dobar si momak ali mogu da si solidan. Sa ovim nema veze to što si sad ti na vlasti već što u tebi kao rođenom Cetinjaninu (ako ne grešim) ima više srpske no crnogorske krvi. Mogu ti preporučite da mnogo visoko ne uuzlećeš jer dps je još uvjek najjača partija u parlamentu. A daa budem iskren ovakve koalicije… Više »

Marko
Gost
Marko

Nije on Cetinjanin.Da jeste tesko da bi se nasao u koaliciji sa izdajnicima Crne Gore i mrziteljima svega crnogorskog.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Pun si priča,al nikako da kreneš u djela???

Ct2020
Gost
Ct2020

Ko ne dodje da odslusa himnu sto ces sa njim? Ili ko bojkotuje skupstinu kao ti u cijeli prosli mandat. Sjedi djesi

Gibanica
Gost
Gibanica

…. pa ni DF , jel ??? Jo jo , keaaakkoo nee .

LJUBAV 🇲🇪
Gost
LJUBAV 🇲🇪

Demagog, kameleon.

Rozaj
Gost
Rozaj

Samo naprijed Aleksa, sve mi se vise svidjas !!

nick
Gost
nick

Dosta ste vi sami sebi, ne treba niko da bilo što sabotira.

Dragan
Gost
Dragan

Potrcko

Pajko
Gost
Pajko

Ne pitaš se!
Ti si jedan obični administrativac! Ćao

Zora
Gost
Zora

Ljudi samo sloge da bude medju narodom to je najbitnije.

CGuSrcu
Gost
CGuSrcu

Becic i Abazovic se ponasaju kao da su dosli na celo drzave kojoj su korupcija i kriminal jedini problemi. Meni bi milo bilo da vi mozete da uzmete da radite ono sto smatrate da je vas posao, i da je trenutno najvaznije. Ali imajte u vidu da ste dosli na vlast jedne tempirane bombe. Mislim da ste okruzeni istomisljenicima ovih… Više »

Aha
Gost
Aha

Brzo ćete vi u zaborav. I ti i Dritan.

Crnogorka
Gost
Crnogorka

Xaxaxa vi Jos uvjek nijeste sastavili vladu. 😂😂😂🇲🇪

Ivan cg
Gost
Ivan cg

Milo vam je nocna mora i kad se ne pojavljuje. A sto je ovo koja opsednutost od jednog covjeka jel ovo moguce. Svaka im je izjava Milo Djukanovic. Aleksa obecao si Svajcarsku brda i doline. Ne zanimaju nas ove gluposti. Radi svoj posao. Sad ne mozes laprdati uprazno kao kad si bio opozicija. Sad se snosi odgovornost za svako slovo

Oljahttps://m.c
Gost
Oljahttps://m.c

Jedan Becicev partijski kolega mislim da je Saranovic kad ga je pitao neki penzioner oce li povecat penzije odgovorio je: mi za sad nemamo drugih briga osim ba skinemo Mila sa vlasti pa ce i penzije doc na red za neku godinu ako ko prezivi!

Tuzanin
Gost
Tuzanin

Miči se ti DF i udji sa dps Aleksa jer od Df neme sreće moj Aleksa, najgoru dpsovac ti je bolji od svi df siguran budi, dps ima jak mlad kadar

Pokem
Gost
Pokem

Treba da ih nauci neko da ne pricaju da je tek sad stigla demokratija, jer nas nece primiti u EU jos deset godina. Reci ce, u redu, sacekajte malo da se vam konsoliduje demokratija.

Maki
Gost
Maki

Haha…..ajde placi malo

POJK
Gost
POJK

Tuzanin da su valjali ne bi se drugi tražili. E možeš li misliti kakvi su kad im je ovakav DF draži.

Aleksa
Gost
Aleksa

Aleksa i Dritan dobri momci iskreni ali profesoru ne treba vjerovati kad je priznao da je terorista Kavaja njegov heroj ne miriše na dobro kako da Crna Gora bude u njegove ruke ovđe nema slobode ovđe samo vladaju Popovi Posrbi i slični Kavaje

KNJAZ DANILO
Gost
KNJAZ DANILO

Te sto si obilazio i po nekoliko puta vise neces nikad , jer to tako biva,. cim zasjedes na polozaj vise vas niko ni mailom ne moze kontaktirat!!

Bernini
Gost
Bernini

Ne treba Vam Milo,sami ste sebi dovoljni. Doduše Demokrate djeluju najnormalnije od sve 3 koalicije.

Boka
Gost
Boka

Ne vjerujem Demokratama ama baš ništa. Lažu brate mnogo i bezočno

Maki
Gost
Maki

Sta lazu ?

Slavko
Gost
Slavko

Djukanovic je davno prezvakani diktator, sada treba oporaviti Crnu Goru od nihove pohlepe i antiCrnogorstva.

Cinik🇮🇱
Gost
Cinik🇮🇱

Čudna neka diktatura.

Bernini
Gost
Bernini

Ovi da izvrše demonizaciju,nema druge. Anticrnogostvo živi u Frontu,nešto si pobrkao!!

Slavko
Gost
Slavko

Mozemo izvrsiti dedemonizaciju, a demonizovati necemo nikoga. Ocigledno da bi sendvicari iz DPSA i dalje da demonizuju.

Cedomir
Gost
Cedomir

Ne mlati litijasu!

Slavko
Gost
Slavko

Evo, nekima iz sume su cetnici miliji.

Putnik
Gost
Putnik

Ni ti lelekaču.

KOMIT
Gost
KOMIT

Zakasni si bidon vjerniče, jer ovi baši uveliko demonizuju🤣

nepristrasan
Gost
nepristrasan

vlada ce se izmjeniti znatno ali .. veliko ali kako i u kom smjeru

staklo
Gost
staklo

Bečiću bečiću u šta si ušao sa družinom, a i svi mi, ti i Dritkon će te biti zapisani u istoriji kao najveće izdajice Crne Gore. A kako znamo čemu sve ovo vodi pazite i na sebe, znamo šta družina sprema, neće se dati Crnogorci bez otpora predaka.

Bernini
Gost
Bernini

Bečić je i izašaao iz tog šinjela. Dritan je taj koji je servirao CG na tapet “srpskom svetu”,i prinio crnogorske glasove neočetnicima i dozvolio da mu ajatolah sastavlja Vladu.

Med.
Gost
Med.

napuklo staklo

klassa
Gost
klassa

Ovo je STANAG staklo znači neprobojno. Bečić je usamljen, zna se šta je ta partija. A milioni uloženi, kao i tetkice iz ambasade ne mogu sačuvati nikog.

xxxxx
Gost
xxxxx

pripravnički staž

Bernini
Gost
Bernini

Liči na Mila sa početka vlasti.

Sreten
Gost
Sreten

Nimalo brate.

mnbek
Gost
mnbek

Da ali nema taj luxuz da bude Ristov potrčko sada kao Milo tada, jer ovo je druga država i pod napadom je. Niti luksuz da ima klanove u partiji koji rade u Moskvi. Mali je možda i dobar, ali je to partija srpskog centra, a njegova retorika je primamljiva samo DPS glasačima, tj. suverenistima iz fotelje, tj. mediokritetima uskog poimanja… Više »

odje
Gost
odje

ne lici, nemaju nista slicno, ni stas ni glas ali ga ovaj imitira, totalno prekopirao Milove stavove i ideje

Send this to a friend