Politika

Bečić položio vijence nacionalnom heroju Hejdaru Alijevom i na spomeniku Vječiti plamen u Bakuu

Aleksa Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, tokom posjete Republici Azerbejdžan, u pratnji potpredsjednika parlamenta Republike Azerbejdžan Adila Alijevog i predsjednika grupe prijateljstva Crne Gore i Azerbejdžana u Parlamentu Igbala Mamado, položio je vijenc i cvijeće na grobnicu Narodnog lidera Hejdara Alijeva (Aleja časti) kao i na spomenik „Vječiti plamen“ (Aleja mučenika).

Aleja časti je groblje i spomenik u Bakuu. U Aleji se nalaze grobnice poznatih Azerbejdžanaca, uključujući nekoliko predsjednika, naučnika i umjetnika. Ukupno postoje 242 grobnice, uključujući i grobnicu roditelja aktuelnog predsjednika Azerbejdžana. Nakon što je izgrađena, grobnice istaknutih azerbejdžanskih ličnosti Džalila Mamadguluzadea, Abdurahim bega Hagverdijeva, Nadžaf bega Vazirova, Hasan bega Zardabija, Husejna Arablinskog, Sulejmana Sanija Akhundova, Alija Nazmija, Džabara Garjagluzima Azima Azima, Azima Azima, Azerbejdžana, Gajagluzima Sarabskog, premještene su u Aleju časti.

Foto: Skupština
Foto: Skupština

Aleja mučenika, ranije poznata kao Kirov park, je groblje i spomenik u Bakuu, posvećen onima koji su ubijeni od strane Sovjetske armije tokom Crnog januara 1990. i u Prvom ratu u Karabahu od 1988–1994. godine. Procjenjuje se da je na groblju sahranjeno oko 15.000 ljudi. Smatra se svetinjom onih koji su dali svoje živote za nezavisnost Azerbejdžana i svake godine privlači hiljade posjetilaca. U Aleji mučenika se nalazi i Memorijal turskih mučenika u Bakuu, veliki spomenik 1.130 turskih vojnika, koji su poginuli u borbi protiv boljševičkih i jermenskih snaga tokom bitke za Baku 1918. Nedaleko od ovog spomenika, nalazi se mali zid na kome se odaje priznanje britanskim vojnicima poginulim tokom istog sukoba

Spomen-obilježje „Vječni plamen“ je svečano otvoreno 9. oktobra 1998. godine, u znak sjećanja na azerbejdžanske mučenike.

Izgradnju je nadgledao lično Hajdar Alijev, na čiji predlog je spomenik i podignut. „Vječni plamen“, koji je izrađen po projektu arhitekte Elbai Gasimzade, vrijedan je 2 milijarde AZN. Memorijalni kompleks se sastoji od grobnice, koja se nalazi na kruni osmokrake zvijezde sa staklenom kupolom u zlatnom okviru. Godine 2007. podignuti su stubovi Vječnog plamena i od zlata su napravljeni djelovi osmougaone zvijezde i osmokrakog ogledala.

Foto: Skupština
Foto: Skupština

Tokom zvanične posjete Azerbejdžanu, Bečić se susreo se sa predsjednikom Skupštine Sahibom Gafarovom, predjsednicom države, Ilhamom Alijevim, premijerom Alijem Asadovim i ministrom vanjskih poslova Azerbjedžana, Džejhunom Bajramovim.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aaaco
Gost
Aaaco

Je li

bane
Gost
bane

vracaj se nazad,uzece ti stolicu ,kako ces bez nje ?????

Send this to a friend