Politika

Bečić pisao Popi: Podnosimo ostavke na članstvo u Odboru ako se odlože lokalni izbori

Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore, poručio je u pismu šefici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Kristini Oani Popi da će, ukoliko se usvoji Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, predstavnici ove partije u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu isti napustiti i podnijeti ostavke na članstvo u Odboru.

Podsjeća da su pet poslanika Skupštine Crne Gore, predstavnika nove parlamentarne većine, podnijeli 28.aprila Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi koji se planira razmatrati na sjednici Skupštine Crne Gore koja je sazvana za 5. maj.

“Predloženim zakonom u svemu suprotno Ustavu Crne Gore, Zakonu o izboru odbornika i poslanika, Zakonu o Glavnom gradu, predlaže se odlaganje lokalnih izbora u 14 jedinica lokalne samouprave koji su raspisani ili bi trebali biti raspisani ovih dana, a pored navednog se čak i definiše da će se isti održati 30. oktobra 2022. godine, iako je određivanje datuma održavanja izbora u isključivoj nadležnosti predsjednika Crne Gore. Predloženim zakonom obuhvaćeni su čak i Budva i Tivat, lokalne samouprave u kojima je uvedena prinudna uprava i u kojima su po sili zakona raspisani lokalni izbori za 5. jun”, navodi Bečić.

Podsjeća da je Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Zakonom o Glavnom gradu definisano da mandat skupština opština i Skupštine Glavnog grada traje četiri godine, te da ni pitanje isteka četvorogodišnjeg mandata nije tretirano predloženim rješenjima.

Napominje da ovakav predlog zakona ni sadržinski, ni suštinski nema jednakosti sa Predlogom zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi koji je tadašnja parlamentarna većina podnijela prošle godine sa ciljem objedinjavanja izbora u oko dvadesetak jedinica lokalne samouprave, ali koji je ipak na kraju povučen iz skupštinske procedure i o istom se Skupština nije izjašnjavala.

Napominje, takođe, da se predloženim rješenjem ne objedinjavaju, već odlažu redovni lokalni izbori, imajući u vidu da je lokalne izbore u svih 14 jedinica lokalne samouprave predsjednik države mogao da raspiše bez bilo kakvih formalnih smetnji za 5. jun.

“Međutim, nakon parcijalnog raspisivanja lokalnih izbora i podnošenja pomenutog Predloga zakona, jasno je da se radi o koordiniranoj i unaprijed osmišljenoj akciji u potpunosti suprotnoj pozitivnim propisima i elementarnoj logici, a kojom se želi kao i na državnom nivou pobjeći od suda građana, odnosno izbora, koji su suština svake demokratije”, ističe Bečić.

Kako je dodao, predmetno rješenje je predloženo bez bilo kakvih konsultacija ili dogovora sa opozicijom, uz potpuno zaobilaženje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i uz velike kritike nevladinog sektora kojima svjedočimo ovih dana.

“Ukoliko se usvoji Predlog zakona o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, jasno je da je obesmišljeno vođenje bilo kakvog dijaloga između političkih subjekata oko pitanja gdje je nužna kvalifikovana većina, te vas ovim putem obavještavam da će naši predstavnici u Odboru za sveobuhvatnu izbornu reformu ukoliko se usvoji ovakav Predlog zakona isti napustiti i podnijeti ostavke na članstvo u Odboru”, poručuje Bečić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja ❤🇲🇪
Gost
Ja ❤🇲🇪

A u bez tebe se nece moci sta to radis evropo ….

Progres
Gost
Progres

Da ste na vrijeme saslušali savjete te mrske Evrope sad bi i oni vas saslušali. Vi ipak birate pećinu umjesto skupštine ne krivite sve ostale za vaš izbor…

N.N
Gost
N.N

Kmeee

Alienware
Gost
Alienware

Kako se zaokruzio, otkad je dobio fotelju…

VudiAlen
Gost
VudiAlen

Ne stoji ti kad se ljutis

Njegoš
Gost
Njegoš

aaaaaaaaaaahahahahahahahhahaha Što ti je ono Popa i Venecijanska komisija predlagala pa te nije bilo briga za to? Štete velike, trebalo je davno da podneseš ostavku.

Don Drito
Gost
Don Drito

Ko je ovaj sa slike, nešto mi poznat😂 Možda sam ga vidio u emisiji “Kucamo na vrata zaboravljenih asova”?

Beli🇲🇪
Gost
Beli🇲🇪

Ostade bez stolice ljaljo 😂😂😂😂😂😂😂

marko
Gost
marko

Beca legendo , nedaj se kjaju … izdrzi jos malo pa da postanes velikomucenik .

Koni
Gost
Koni

Opet ovaj uslovljava! Pa dokle ovaj egocentrik ide, pa ovo je nevidjeno.

marius
Gost
marius

Ja mnim Becicu, da ve ovizi iz EU ne bendaju vise zeru jednu . Proslo je ono vrijeme kad ste svako malo trcali kod njih , i svacesa zborili o CRNOJ GORI. Uvidjeli su da ste ih obmanuli, i TO vam je TO. Sad sve ispocetka morate,a put vam je sad i dug, i u drace zarasta .

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

HAHAH ZABRANILA POPA dosta je više Aleksa dosta je tvoje bruke . Sad put pod noge ako te primi Vučić

Milica
Gost
Milica

Koliki ste gubitak napravili u CEDISU?

S.S.
Gost
S.S.

Opps..mi se ljutimo a sreca pa ste takvi..lijepa li je skupstina bila kad vas nije bilo..podrzi boze opet tako..
PS..mislim na pravog boga ne na ovog Joanikijevog.

S.S.
Gost
S.S.

Sigurno je narod glasao za vas da bojkotujete,nedolazite i platu primate..drugo nista i neznate svi ukupno u cijeloj stranci imaju staza u raznim firmama kao jedan prosjecni radnik u CG

S.S.
Gost
S.S.

Kakva sramota od politicara..a do juce su vristali u sav glas da treba da se objedine lokalni izbori..kontraši teški..ovo je alibi da opet bojkotuju tj.da nerade ova djeca sa crvenim kravatama nista a platu primaju jer neznaju sta je posteno raditi i zaraditi platu..sve shvatam ali neshvatam onoga ko glasa za ovakve..neznalice, demagoge i folirante..

Gusinje
Gost
Gusinje

Neradnici vidjeli sansu za uhljebljenje a da nista ne rade jer I nista ne znaju osim manipulisanja I lazi,no mi recite sto kaze Naroooood ,naroooood sto kaze -sto kaze pop Djujic(koprivica).

jowoglowo
Gost
jowoglowo

pale maske

zoki
Gost
zoki

sta si se pogubio moj Aleksa?? Pa ona i njeni su te doveli na vlast ,sta je s tobom???

Ada
Gost
Ada

nikakve štete i da počinemo od crvenijeh kravatića

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Ovi opet ucjenjuju!? Ajte u bojkot, da opet primate plate ni za šta!!

Goran
Gost
Goran

Becic jos nije naucio od EVROPE sta znaci Demoktratija i pravo za sve partije podjednako i za sve gradjane svi moraju imati ista prava glasa kao i DPS ima isto pravo glasa kao i ostale partije nemozes najacu partiju u Crnu Goru DPS cusnut sa vlasti da nemaju nikakva prava a ovo sto radi Krivokapic nece da preda vlast to… Više »

Sprdnja
Gost
Sprdnja

Tako je Bečiću. Možda bi ti i moja baba mogla pomoći. Hoću li joj reći šta.

Kotor
Gost
Kotor

Ugasi partiju, bilo bi ti pametnije veliki radniku bez i jednog radnog dana u životu!

Elena
Gost
Elena

Ogromna steta taman da ocete!

Arhitekta
Gost
Arhitekta

Sto je muka e

Trece jutro
Gost
Trece jutro

Bogami ces je nasjekirat. Ne avetaj

Pitam
Gost
Pitam

Podnesu, ko te sisa

Strijelac
Gost
Strijelac

😢😢😢 nemoj

Marija
Gost
Marija

Partija crkve srbije xaxa

AnonimousPrimus
Gost
AnonimousPrimus

A na to Popa odgovara: “Kao što ste 5. Septembra odlučili da se profilišete kao stranka koja računa na glasove pretežno prosrpskog djela Crne Gore, tako vam je jasno da Evropska Unija ne može nametnuti kojim putem trebate dalje ići. Kako vama, tako i drugima. A ti drugi, koji čine većinu će učestvovati u radu Odbora.”

Thorn
Gost
Thorn

Kme, kme, kme, kmeeeeeeeeeeeeee

Izvjestaj
Gost
Izvjestaj

Ne odgovara ti bez fotelje vidi se to da si nervozan.

BMX
Gost
BMX

Ucjene, zalbe, kukumavcenje, durenje, galama, ljutnja, dreka, gluma, igrokazi, drama, .plač… i sve ostalo sto ozbiljni i odrasli ljudi i pravi muskarci nikad ne rade.

Ana
Gost
Ana

Dok si bio preśednik skupštine oči si imao izvaditi da se odlože izbori u objedine, a sad ti to naprasno ne odgovara, a logično i što,jer hoćeš da iskoristiš svoje namještenike u određenim gradovima i skupljaš političke poene, a to se zove korupcija i za to se ide u zatvor!

BBBB
Gost
BBBB

Makse jadan makse podnesi ostavku na sve da te ne gledamo vise

Ancy
Gost
Ancy

Nikakva šteta. Treba vas ugasiti i zabraniti!

MILO MIRANOVIC
Gost
MILO MIRANOVIC

Odma podnesi ostavku kaludjeru crkve srbije da pocinemo

Milika
Gost
Milika

Nemoj nas toliko cascavati…xaxaxa nista ne ocekivano od Demokrata kojo su sa DF jedina brana putu Cg ka EU i zapadnim tekovinama. Vidjeli smo vase sabotaze i stopiranje pregovora sa EU. Odoste u nebitnost totalnu.

Send this to a friend