Politika

Bečić sa Jukićem: Sa ulaskom u EU Crna Gora definitivno i trajno postaje sigurna i stabilna luka

Branimir Jukić i Aleksa Bečić

Ptpredsjednik Vlade Crne Gore za b ezbjednost, unutrašnju politiku, evropske u i vanjskee poslove Aleksa Bečić, sastao se sa ambasadorom Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, Branimirom Jukićem.

“Dobri susjedski odnosi ove dvije zemlje, oduvijek su bili primjer istinskih, tradicionalnih i snažnih veza, a tome u prilog govori na primjer i činjenica da BIH jedini potpisani i ratifikovani sporazum o granicama ima upravo sa Crnom Gorom”, saopšteno je tokom sastanka.

Razgovarajući o prvim nedeljama rada nove vlasti, a u svjetlu daljih reformskih procesa, izbor sedmog sudije Ustavnog suda Crne Gore ne predstavlja samo pozitivan signal, već je i odraz naše čvrste posvećenosti dijalogu koji će služiti kao temelj za jačanje pravne države i demokratskih institucija, istakao je Bečić. U istom duhu, Jukić je dodao: Formiranje nove Vlade Crne Gore i postizanje širokog konsenzusa oko važnih pitanja kojem svjedočimo u nekoliko odluka ne donosi samo nadu, već izgleda kao početak nove ere u kojoj proces deblokade pravosuđa postaje kamen temeljac ubrzanog puta Crne Gore ka Evropskoj Uniji. Ovo je značajan korak naprijed ka ostvarenju vaše vizije evropske Crne Gore, utemeljene na principima pravde i vladavine zakona, naglasio je on.

“U pogledu izazova borbe protiv kriminala i korupcije, potpredsjednik Vlade je naglasio da Crna Gora stoji kao bedem u svojoj otpornosti i odlučnosti. Naša posvećenost ovoj borbi nije samo pitanje unutrašnje politike, već i simbol naše spremnosti da se pridružimo zajednici naroda koja dijeli naše vrijednosti. U mirnoj luci Evropske unije, Crna Gora vidi svoju istorijsku šansu, koja se rađa jednom, istaknuo je on, podcrtavajući složenost ovog trenutka za našu zemlju zbog teškog nasledja, ali i motivaciju da sve izazove prebrodimo zbog velikog cilja i generacijske šanse koja stoji pred nama”, dodaje se u saopštenju.

Ambasador Jukić je naglasio da naš region treba da se okrene budućnosti, ostavljajući za sobom sjenke prošlosti. Naša zajednička maršuta ka boljem sjutra zahtijeva da svakim korakom, makar i najmanjim, gradimo nasljeđe za buduće generacije. Sa vašom odlučnošću da Crna Gora pristupi Evropskoj Uniji, ne samo da se uzdižete kao država, već postajete dii mozaika evropskog jedinstva, donoseći korist kako sebi, tako i čitavom regionu, zaključio je ambasador.

Send this to a friend