Politika

Bečić sa Popom: U ovoj utakmici igramo za sebe i svoju sigurnost u okviru Evropske unije

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Aleksa Bečić, , sastao sa danas sa ambasadorkom Evropske unije u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, kojoj je ukazao da spoljnopolitički put Crne Gore, je “stoprocentna privrženost prozapadnom, proevropskom i evroatlantskom kursu, ističući to opredjeljenje kao vrijednost sa kojom nema kompromisa, budući da se kao takvanalazi i u osnovi političkog sporazuma vladajuće većine”.

Ambasadorka Popa je istakla značaj nadležnosti koje potpredsjednik Bečić ima za proces pristupanja, dodajući da EU očekuje da Crna Gora ostane u potpunosti usklađena sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU.

“Pozitivna je okolnost što u sadašnjem istorijskom trenutku postoji razumijevanje svih država članica da je proširenje neophodno”, rekla je ambasadorka.

Potpredsjednik je u tim okolnostima prepoznao našu odgovornost da iskoristimoistorijsku šansu.

„U ovoj utakmici igramo za sebe i svoju sigurnost u okviru Evropske unije. Igramo i za svoje susjede, jer im, kao članica EU možemo pomoći na tom putu, ali igramo i za Evropsku uniju, budući da bi prijem naše zemlje u evropsku porodicu poslao snažnu poruku drugim zemljama kandidatima da se ne obeshrabre tokom trajanja tog procesa’’, kazao je Bečić.

Kao najznačajniju temu koja je u trenutno u fokusu crnogorske javnosti, potpredsjednik je istakao izbor sedmog sudije Ustavnog suda, koji nas očekuje tokom ove sedmice.

Pored toga, naglasio je neophodnost reformi, što skoriji izbor preostalih članova Sudskog savjeta i VDT-a, ali i potrebu provjere imovine i životnog stila policijskih službenika, kako bi se izbjeglo da se Crna Gora opet sretne sa kriminalnim strukturama u policijskim redovima.

Potpredsjednik i ambasadorka su se tokom sastanka saglasili da je popis demografski i statistički proces, koji mora biti oslobođen političkog pritiska, i u kojem niko neće biti kažnjen ili nagrađen zbog načina na koji se izjašnjava.

„Vjerujem da Crna Gora sa svojom posvećenošću i konkretnim rezultatima može biti uspješna priča u na Zapadnom Balkanu i zaista biti regionalni lider u procesu evropskih integracija”, zaključila je ambasadorka.

Tags
Send this to a friend