Politika

Bečić Šćepanoviću: Iznijeli ste neprimjerene i zlonamjerne optužbe

Aleksa Bečić

Povodom jučerašnjeg reagovanja predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića, iz Skupštine Crne Gore uputili su odgovor Alekse Bečića, koji CdM prenosi integralno.

<<<scepanovic-becicu-iznijeli-ste-netacne-tvrdnje-besomucna-kampanja-protiv-ustavnog-suda<<<

Gospodine Šćepanoviću,

Dozvolite mi da, najprije, budem potpuno jasan – optužbe koje ste iznijeli na moj račun su neprimjerene, neutemljene, neodržive i zlonamjerne, i kao takve ih u potpunosti odbacujem.

Imajući u vidu način na koji ste intonirali Vaše obraćanje meni, očigledno je da nastupate kao moj politički oponent, a ne kao predsjednik Ustavnog suda. Ako uzmemo u obzir postupanje Vas i Vaših kolega, čast izuzecima, u dužem vremenskom periodu, ne bih mogao da kažem da sam iznenađen.

Gospodine predsjedniče Ustavnog suda, jedini ko je ovih dana vršio pritisak jeste upravo Vi, i to kada ste svojim dopisom tražili od mene da prekršim Ustav i Poslovnik Skupštine Crne Gore i sazovem sjednicu Skupštine uvanrednom zasijedanju u roku kraćem od 15 dana. Kako da se prethodno definiše i shvati, ako ne kao direktan pritisak na zakonodavnu vlast i onemogućavanje Parlamenta da vrši svoju ustavnu funkciju? I ovo ste javno priznali, tako što se promijenili svoju prvobitnu odluku, čime ste potvrdili da smo bili u pravu.

Gospodine Šćepanoviću, ako zaista nije bilo namjere sa Vaše strane, zašto nijeste prije početka sjednice Skupštine Crne Gore uputili dopis kojim biste ispravili potencijalno opasnu grešku koja je učinjena? Ovo iz razloga što ste za ovaj vid ispravke greške imali dovoljno vremena.

Veoma je osnovano posumnjati da to niste učinili zato što ste bili pod pritiskom onih koji Vas, vjerovatno i prilikom posljednjeg reagovanja, instruišu da vodite izgubljene političke bitke. Dozvolite mi da primijetim da ste možda upravo zato otišli pogrešnim putem. No, to već nije moj problem i ne mogu da kažem da mi Vas je žao.

Koliko god da sam očekivao očigledne greške koje ćete učiniti u nedostatku argumentacije pri pokušaju branjenja neodbranjivog, priznajem da nisam vjerovao da ćete pribjeći pokušaju zamjene teza i prozirnoj manipulaciji, uporno pokušavajući da pobjegnete od činjenice da se Skupština nalazi u vanrednom zasijedanju, te da, sljedstveno tome, rokovi za sazivanje sjednice u redovnom i one u vanrednom zasijedanju nisu isti.

Zato, kada se već prisjećate slučajeva iz prošlosti, izvolite pa saopštite koliko je u istoriji Ustavnog suda bilo zahtjeva Skupštini za dostavljanje odgovora i prateće dokumentacije, koliko je istih bilo u redovnom, a koliko u vanrednom zasijedanju, i u koliko je slučajeva rok za izjašnjavanje Skupštini bio 15 dana? Sama “statistika” će mnogo reći. Ako Vam je to previše posla, vjerovatno Vam je jednostavnije da nam odgovorite – zašto ste gotovo istog dana, u istovjetnoj pravnoj stvari, za jedan akt tražili od Skupštine izjašnjenje u roku 15 dana, a za drugi izjašnjenje u roku od 30 dana?

Nadalje, gospodine predsjedniče Ustavnog suda, nevjerovatan stepen Vašeg pokušaja manipulacije se ogleda u tome što ste izbjegli da saopštite da se od nekoliko hiljada predmeta, sva tri predmeta koje ste naveli kao “krunski dokaz” u pokušaju branjenja neodbranjivog tiču redovnog zasijedanja Skupštine, u kojem rokovi za sazivanje mogu biti kraći,  razliku od vandrednog zasijedanja u čijem periodu se sjednica ne može sazvati u roku navedenom u Vašem zahtjevu. U tome i jeste problem, gospodine predsjedniče Ustavnog suda. Zato ste to i prećutali.

Posebno je degutantno čitati Vaše optužbe na račun čelnika nove vlasti, kojoj su građani na izborima dali najveće povjerenje. Međutim, da ipak ne ostanem nedorečen – nadam se da će doći dan da saznamo istorijat odnosa između raznih ministara i državnih zvaničnika sa Ustavnim sudom u prethodnom periodu. Tek tada ćemo, vjerujem, biti u prilici da izvlačimo zaključke i iz bolje perspektive gledamo na to kako izgleda pritisak na sud, a kako sve suprotno tome.

Do tada, jedini koji mogu cijeniti naš rad jesu građani. Nas vrlo često ocjenjuju na izborima, a Vi, ako sumnjate u percepciju javnosti o radu Ustavnog suda, nađite način da taj utisak provjerite. Vjerujem da ćete se tada makar zapitati da li je takva ocjena građana vrijedna najviše sudske instance, i to sve zarad određenih pojedinaca, pod čijim ste pritiskom.

31

avatar
1000
31
0
0
 
30
ZabjelorimtutitukiIvan1AbcKontraš
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Zabjelo
Gost
Zabjelo

O kako su ovi apostoli opsirni..

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Dobro je što su se osilili i ovi lik i oni rukoljub.To je početak kraja.

Ivan1
Gost
Ivan1

Becicu, NE MOZES, NE SMIJES, u duel sa sudom. To je nezavisni, 3. Stup vlasti i NEZAVISAN. NE SMIJES dovoditi u pitanje sudsku vlast

Abc
Gost
Abc

Bečić glumi predsjednika Skupštine,trebaće vremena dok se unese u ulogu

Kontraš
Gost
Kontraš

Kme, kme, kme…

Techno Pop
Gost
Techno Pop

Beči se mnogo.

Jadranka
Gost
Jadranka

Dje si plagistre

Pepa
Gost
Pepa

Ovi nijesu normalni..bi sve da sruse da ne pitaju nikoga no da rade kako je njima drago. A mici se sramoto ljudska ti da nekome kazes. Izdajnice bijedni..da necete ustavni sud da raspustis pa kuci na parce papira da napises da sve srbijancima damo..zastidja ovoga

Schumi
Gost
Schumi

Sto je ovooo?! Evoga ovaj sada i iznad ustavnog duda…. Nema druge nego da rasceramo i ustavni sud , pa da nas ovaj i njegovi indijanci vode, ali ne znam dje i kuda???!!! Katastrofa!!!

crnogorac
Gost
crnogorac

Ako gradjani mogu cijenit ustavnost i zakonitost sta ce nam ustavni i drugi sudovi. Aleksa bi ukinuo sve koji donose odluke koje nijesu u skladu s njegovim shvatanjem

Doxford
Gost
Doxford

Nije ovo iz tvoje glave

Rozaj
Gost
Rozaj

Ovaj becic sve vise izdajica 😎😎

Gaga
Gost
Gaga

A što ste žurili da zakone donesete noću za vas ne posttoji ni zakon ni ustav jer ste nula i izdajnici naše Države.Živio naš Predsednik Da je većnaCrna Gora

Snjeg
Gost
Snjeg

Licemjerno Becicu .Vama bi Ustavni sud i njegove sudije odgovarale kada bi odobravali vase gluposti i neznanje .Krsite Ustav CG.Mnogo ste se zapetljali.

Baraka
Gost
Baraka

Becicu, pripazi malo kako se obracas starijim, obrazovanijim i pametnijim ljudima. Nepostovanje, koje ti iskazujes a zbog prikuhanja jeftinih politickih poena, skuoo ce te kostati u buducem radu…. No, kruska ne pada daleko od srabla, je li tako.

Vaše ime
Gost
Vaše ime

bečiću, pogubio si se u mržnji prema sve i svakome, isto kao da si iz URE

SLOBO
Gost
SLOBO

Ocigledan pritusak na Ustavni sud.ovo i moja baba razumije

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Preśednik ustavnog suda je u svemu sasvim, sasvim prosjecna osoba !

Licemjeri
Gost
Licemjeri

Reče li ono on pobjede a ne PODJELE. A sve što su dosad napravili je da su još više polarizovali crnogorsko društvo. Non-stop svađe, revanšizam, kršenje zakona, navrat nanos donošenje zakona. Nikakvih konsultacija, javnih rasprava sa svima na koje se zakoni odnose … Jednom riječju jednoumlje i totalno nesojsko ponašanje. I on neće podjele. Zemljo otvori se.

Pencilin
Gost
Pencilin

Bečić nema ni kapacitet ni znanje ni mudrost… Greota

Antique
Gost
Antique

Magistreeeee

Piksi
Gost
Piksi

Becicu ko ti je pisao ovo saopstenje?

Tip Top
Gost
Tip Top

Ne lupetaj prevarantu u sve se razumijete ali nikako da vidite sto je vas posao ocigledno ne mijesate se u svoj posao apistolčiću !!

Vukota
Gost
Vukota

Nikakva ti je odbrana Becicu! Lose,vrlo lose.
A da razmislis o OSTAVCI !??

Lipa
Gost
Lipa

Nešto se nije žalio na ovaj isti Sud kad je riječ o plagiranju…

Ljubo
Gost
Ljubo

Becicu u brazdu

Elf
Gost
Elf

Scepanovic ? Eeee …

TG 1973
Gost
TG 1973

Začepi Bečiću Crnu Goru na dno vodite

zoran
Gost
zoran

Ko si ti

Dzo
Gost
Dzo

Bravo Becicu. Mora se klupko odmotati. To je jedino sansa za CG. Jedinobtako idemo u EU. Da se nesto radilo kako je trebalo ne bismo imali ovakve ocjene od EU. Svima je jasno da su institucije porobljene od dpsa. To su radili 30 godina.

Antique
Gost
Antique

Bečiću,
Nemaš ni škole ni iskustva da polemišeš sa pripravnikom a ne sa sudijom Ustavnog suda.

Send this to a friend