Politika

Bečić-Teofilaktou: Sličnosti dvije zemlje snažan potencijal za saradnju

Ulazak Crne Gore u porodicu evropskih naroda, proces koji Kipar snažno podržava, otvorio bi dodatne mogućnosti za saradnju dvije zemlje, ali i stvorio prostor za jačanje Crne Gore kao članice EU, ocijenio je tokom sastanka sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, ambasador Republike Kipar, Dimitrios Teofilaktou.

Na sastanku je zaključeno da su oblasti infrastrukture, nauke i tehnologije, obnovljive energije, ali i sektor turizma moguća polja buduće saradnje, te istaknuto da je doprinos parlamenata i nadležnih odbora u tom dijelu od izuzetnog značaja.

Bečić je izrazio zadovoljstvo povodom prvog zvaničnog susreta sa ambasadorom Teofilaktouom, istakavši da to predstavlja još jednu potvrdu iskrenih i kvalitetnih bilateralnih odnosa Crne Gore i Kipra.

Uz zahvalnost Kipru na kontinuiranom djelovanju i pružanju podrške Crnoj Gori na njenom evropskom putu, predsjednik Skupštine se osvrnuo na nedavno održanu Konferenciju predsjednika parlamenata malih evropskih država, tokom koje je kroz bilateralni susret sa predsjednicom Predstavničkog doma Kipra, Anitom Demetriou, razgovarao o modalitetima produbiljvanja saradnje između dvije prijateljske zemlje.

Konstatujući brojne zajedničke izazove sa kojima se suočavaju Crna Gora i Kipar, kao male države, Bečić je ukazao na potencijal intenziviranja saradnje u oblasti turizma, kao i potrebu diverzifikacije ove privredne grane.

Naglašavajući da Crnoj Gori jeste mjesto u porodici evropskih naroda, i ističući da na tom putu ima snažnu podršku Kipra, ambasador Teofilaktou je ukazao na geografske, prostorne, ekonomske i druge sličnosti dvije zemlje, koje ih snažno povezuju, i na tom fonu „otvaraju mogućnosti za saradnju u oblastima turizma, obnovljive energije, infrastrukture, nauke i tehnologije, i unapređenje svake oblasti pojedinačno”.

Konstatovano je da saradnju u pojedinim oblastima treba promovisati na parlamentarnom nivou, s obzirom na ulogu koju parlamenti imaju kao predstavnička tijela.

“Već sam imao priliku da razgovaram o tome koliko nam je potrebna moderna brodogradnja, izgradnja modernih luka, aerodroma. Imamo stručnost i znanje koje u tom dijelu možemo podijeliti i voljni smo da podijelimo“, poručio je ambasador Kipra.

Ističući da turizam treba razvijati u kategoriji održivog, uz obuhvat različitih grana, ambasador Teofilaktou  je ocijenio i da je sektor nauke i tehnologije moguće značajno unaprijediti kroz vezu koja bi bila uspostavljena između akademske zajednice i privatnog sektora. U tom smislu predložio je uspostavljanje bilateralnih, ali i trilateralnih odnosa Crne Gore, Srbije i Kipra, naših akademija nauka i univerziteta.

Saglasivši se da je proces evropskih integracija dvosmjeran, sagovornici su ocijenili da Crna Gora treba da nastavi reformskim putem, ali i da konkretni rezultati koje je naša zemlja postigla zaslužuju da budu vrednovani kroz punopravno članstvo. Time bi, kako je istaknuto, Evropska unija pokazala da proces proširenja živi u praksi.

Send this to a friend